Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

  05 February, 2022 ΑΡΘΡΑ
Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Ενθρονίζεται σήμερα Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022, ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, με την παρουσία πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων να αναμένεται να είναι μεγάλη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο κατώτερος και ανώτερος κλήρος της Κρήτης εργάστηκε πυρετωδώς με σκοπό να παρουσιάσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ώστε η τελετή ενθρόνισης του νέου Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Κρήτης να γίνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Η τελετή θα ξεκινήσει σήμερα μετά τις 12 μ., οπότε και ο νέος Ποιμενάρχης αναμένεται να φτάσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Η τελετή ενθρόνισης σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και μια νέα σελίδα για την Εκκλησία της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή θα μεταδοθεί απευθείας από την ΚΡΗΤΗ TV και το neaktriti.gr.

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά ξεκινάει η τελετή ενθρόνισης, που, όπως έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της η “Νέα Κρήτη”, θα γίνει με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, οι οποίοι θα προέρχονται από τον εκκλησιαστικό και τον πολιτικό χώρο.

Από τον πολιτικό χώρο, παρόντες θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής. Παρόντες θα είναι ακόμα αιρετοί περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες, όπως ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το “παρών” θα δώσει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα εκπροσωπηθεί από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο και βουλευτή Β’ Πειραιώς Ιωάννη Ραγκούση. Η είσοδος στον ναό θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν προσκλήσεις.

Το τελετουργικό

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος θα καταφτάσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στις 12 το μεσημέρι. Μισή με μία ώρα πριν θα βρίσκονται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά τιμητικό στρατιωτικό άγημα καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, η παρουσία των οποίων δίδει ιδιαίτερο συμβολισμό στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος δε θα συνοδεύεται από κάποιο κοσμικό ή εκκλησιαστικό πρόσωπο. Τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, δηλαδή οι Μητροπολίτες της Κρήτης, θα τον περιμένουν στα προπύλαια του ναού.

Λίγο πριν την είσοδο του νέου Ποιμενάρχη και των προσκεκλημένων, ο δήμαρχος Ηρακλείου θα διαβάσει ένα καλωσόρισμα, καθώς “πρωτεύουσα” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης είναι το Ηράκλειο. Μέσω του καλωσορίσματος, ο δήμαρχος θα ευχηθεί καλή και παραγωγική Ποιμαντορία και συμβολικά θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του Ηρακλείου, όπου θα διαμένει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Εντός του Ιερού Ναού θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης, η οποία θα διαρκέσει 20 ολόκληρα λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή, θα αναγνωστούν τόσο το Προεδρικό Διάταγμα που κηρύσσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο ως νέο Ποιμενάρχη, όσο και τα Πρακτικά της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τον εξέλεξε σχεδόν πριν από ένα μήνα να αναλάβει τη θέση αυτή ευθύνης.

Αμέσως μετά, τον λόγο θα πάρουν εκπρόσωποι τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εκπρόσωποι που θα εκφωνήσουν λόγο είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με καταγωγή από το Ηράκλειο, κ. Θεόδωρος Μεϊμάρης.

Κατόπιν τον λόγο θα λάβουν εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών. Αναλυτικότερα, θα μιλήσουν ο εκπρόσωπος από την Εκκλησία της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, εκπροσωπώντας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Λεοντοπόλεως περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τις περιφέρειες Ισμαηλίας, Σουέζ και Ζαγαζίκ της Αιγύπτου. Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδας, λόγο θα εκφωνήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος. Τέλος, από την πλευρά της Εκκλησίας της Κρήτης, λόγο θα εκφωνήσει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης.

Είναι αξιοσημείωτο πως το μοναδικό κοσμικό πρόσωπο που θα απευθύνει λόγο εντός του Ιερού Ναού, ευχόμενος καλή και δημιουργική Ποιμαντορία, θα είναι ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Άπαντες, εκκλησιαστικοί και κοσμικοί, μέσα από τον λόγο που θα εκφωνήσουν θα ευχηθούν μια παραγωγική και πολύκαρπη αρχιδιακονία για τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Ο ενθρονιστήριος λόγος

Μετά το πέρας των ομιλιών, τελευταίος θα μιλήσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος μπροστά στους παρισταμένους θα απευθύνει τον ενθρονιστήριό του λόγο, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα σελίδα για τον χριστιανικό λαό της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης, έστειλε μέσω της “Ν.Κ.” το δικό του μήνυμα για τον νέο Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Κρήτης. Σε αυτό αναφέρει: «Εύχομαι ο βίος του να είναι πολύκαρπος. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος είναι ένας πανάξιος άνθρωπος. Προσωπική επιθυμία είναι ο λαός της Κρήτης να προσευχηθεί για τον νέο μας Αρχιεπίσκοπο να έχει μια καλή και γόνιμη Ποιμαντορία. Είμαι σίγουρος πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα διατελέσει τα καθήκοντά του με απόλυτη επιτυχία».

Στο Δημαρχείο Ρεθύμνου - Σε κλίμα συγκίνησης η αποχαιρετιστήρια συνάντηση

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού υποδέχτηκε προχθές ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης τον έως πρότινος Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε πριν από την ενθρόνισή του τον δήμαρχο στο πλαίσιο του εθιμοτυπικού αποχαιρετισμού που απευθύνει στις Αρχές και την κοινωνία του Ρεθύμνου.

Ο δήμαρχος για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για τη 12χρονη σεπτή διακονία του και του κατέθεσε την ευγνωμοσύνη του «για την πνευματική παρακαταθήκη με την οποία κληροδοτεί το Ρέθυμνο» και τη σπουδαία προσφορά του «στη συνοχή της κοινωνίας μας».

Τον διαβεβαίωσε, δε, ότι το Ρέθυμνο θα συνεχίσει να τιμά και να υποστηρίζει το δύσκολο ποιμαντικό του έργο, το οποίο πλέον έχει αποδέκτες όλους τους κατοίκους του νησιού μας και τους απανταχού Κρητικούς, και ευχήθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης υγεία, δύναμη και θεία φώτιση.

Με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης, ο δήμαρχος αντάλλαξε με τον Σεβασμιότατο αναμνηστικά δώρα και εγκάρδιες ευχές. Ο δήμαρχος δέχτηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης ένα προσωπικό δώρο και του πρόσφερε έναν ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Δήμου Ρεθύμνου και εγχαραγμένα τα λόγια: “Σεβασμιότατε, δεχτείτε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας για όσα προσφέρατε στον τόπο μας”.

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις

Λόγω της τελετής ενθρόνισης, αύριο θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ θα απαγορευτεί η κυκλοφορία και στάθμευση όλων των οχημάτων σε τμήματα κεντρικών δρόμων, για συγκεκριμένες ώρες, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου.

Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Ρέθυμνο, ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης δέχτηκε το πρωί στο επισκοπικό μέγαρο τις ευχές των Ρεθυμνιωτών που θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν, ενώ μετά το μεσημέρι τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των προκατόχων του, μητροπολιτών του Ρεθύμνου Τίτου , Θεοδώρου και Ανθίμου. Στη συνέχεια μετέβη για προσκύνημα στην Μονή της Παναγίας των Μυριοκεφάλων και στο ιστορικό μοναστήρι του Αρκαδίου.

 

  05 February, 2022 ΑΡΘΡΑ