Σήμερα η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

  26 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
Σήμερα η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (σήμερα) και η ορκωμοσία των "300" (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη το πρωί στο Μέγαρο της Βουλής όπου επέδωσε τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στις 11:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δύο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

H σύνθεση της νέας κυβέρνησης-Όλα τα ονόματα

Στο Μαξίμου μένει ο Γιάννης Μπρατάκος ως υφυπουργός και επικεφαλής της γενικής γραμματείας του Κ. Μητσοτάκη. Ο Ακης Σκέρτσος επίσης ως υπουργός Επικρατείας και ο Σταύρος Παπασταύρου επίσης ως υπουργός Επικρατείας.

Τρίτος υπουργός Επικρατείας θα είναι ο Μάκης Βορίδης ο οποίος καλείται να «βγάλει τα κάστανα» από την «φωτιά» της Βουλής, με τα οκτώ κόμματα και ιδιαίτερα με αυτά που βρίσκονται στο φάσμα της ακροδεξιάς.

Ο κ. Βορίδης αναμένεται να «τρέξει» και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η κυβέρνηση

Με βάση τις πληροφορίες που έρχονται, η έκπληξη των τελευταίων ωρών είναι ο Παύλος Μαρινάκης, ο γραμματέας της ΝΔ ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από εκεί και μετά έχουμε και λέμε με κάθε επιφύλαξη:

Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Αναπληρώτρια αναμένεται να είναι η πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ και έμπειρη διπλωμάτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Πιθανότατα προς το κτίριο του ΥΠΕΞ να κατευθυνθεί και ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος γνωρίζει καλά τα διεθνή θέματα. Ακούγεται και το όνομα του Χρ. Στυλιανίδη.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της διπλωματίας, Νίκος Δένδιας κατευθύνεται στο Πεντάγωνο και στο υπουργείο Αμυνας ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ακούγεται για υφυπουργός, όπως και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τσάρος της οικονομίας θα αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης με αυξημένες αρμοδιότητες και με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση.

Η Νίκη Κεραμέως από το Παιδείας πάει στο υπουργείο Εσωτερικών με υφυπουργό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Στο Παιδείας πάει ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ φαίνεται ότι υφυπουργός θα γίνει η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο Θ. Σκυλακάκης φαίνεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στο κρίσιμο υπουργείο Υγείας κατευθύνεται ο Μιχάλη Χρυσοχοϊδης με αναπληρώτρια υπουργό την Ειρ. Αγαπηδάκη αλλά και υφυπουργός ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα της ευρωβουλευτού Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και του Γ. Φλωρίδη.

Νέα υπουργός Τουρισμού θα είναι όπως όλα δείχνουν η Ολγα Κεφαλογιάννη με υφυπουργό τη Ζωή Ράπτη.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι θα πάει ο Λευτέρης Αυγενάκης ενώ ο Νότης Μηταράκης θα αναλάβει το Ναυτιλίας.

Το νέο υπουργείο Οικογένειας φαίνεται να πάει στη Σοφία Ζαχαράκη ενώ ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο Γιώργος Σταμάτης.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φαίνεται να κατευθύνεται στο κτίριο της Κατεχάκη και το Προστασίας του Πολίτη.

Στο Πολιτικής Προστασίας δε φαίνεται να πηγαίνει ο Δ. Καιρίδης ή ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το όνομα του Κώστα Σκρέκα παίζει για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πιθανότατα εκεί να πάει ως υφυπουργός ο Κ. Κυρανάκης.

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο αυτό του Ψηφιακής Πολιτικής και ακούγεται ότι ο Δημήτρης Παπαστεργίου από τα «ψηφιακά» Τρίκαλα και την ΚΕΔΕ θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο του κ. Πιερρακάκη.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δε «σπάει» και φαίνεται ότι θα το αναλάβει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταθερή στο υπουργείο Πολιτισμού μένει η Λίνα Μενδώνη.

 

  26 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα