Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο-Δυναμικό παρών απο τους Κρητικούς

  20 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο-Δυναμικό παρών απο τους Κρητικούς

Κρητική αντιπροσωπία περίπου 200 αγροτών από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων - με τους 100 να μπαίνουν στο καράβι της Σούδας και τους άλλους 100 να επιβιβάζονται από το Ηράκλειο - συμμετέχει, όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις, στη σημερινή πανελλήνια κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου στην Αθήνα, όπου καταφτάνουν αγροτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων και δεκάδες τρακτέρ από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. 

Οι Κρητικοί υιοθετούν πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, βάζοντας επιπρόσθετα και τα θέματα της δακοκτονίας από το κράτος με αυξήσεις στα κονδύλια του προγράμματος, καθώς και του μεταφορικού ισοδύναμου για τους αγρότες και τα προϊόντα της Κρήτης. 

«Η Κρήτη συντάσσεται με όλα τα υπόλοιπα αιτήματα που βάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», ξεκαθάρισε στo neakriti.gr χθες ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης. Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι αναμένεται η συμμετοχή 100 ατόμων από τη δυτική Κρήτη και άλλων τόσων από την ανατολική Κρήτη, αλλά χωρίς αγροτικά οχήματα, κάτι που ο Μανούσος Σταυριανουδάκης το ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά. 
Σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά θα φανεί ακριβώς η συμμετοχή των αγροτών της Κρήτης, όταν συναντηθούν όλοι μαζί για να οργανώσουν την κάθοδό τους προς το κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα ενώσουν τις φωνές τους με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, που βάζουν βασικά αιτήματα την αλλαγή της νέας ΚΑΠ και τη χάραξη ουσιαστικής πολιτικής μείωσης του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, που καθιστά ασύμφορη την παραγωγική διαδικασία. 

Κάλεσμα στους αμπελουργούς 

Στο μεταξύ, με σχετική απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ καλεί τους αμπελουργούς της χώρας και τα μέλη των 27 οινοποιητικών συνεταιρισμών οργανώσεων που την απαρτίζουν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών.
«Ιδιαίτερα για τον πολύπαθο αμπελοοινικό τομέα διεκδικούμε: 
* Την πάταξη της παραοικονομίας, της παράτυπης οινοποίησης και των ελληνοποιήσεων, που ναρκοθετούν τις συνθήκες ανταγωνισμού. 
* Τη διασφάλιση ικανού αμπελουργικού εισοδήματος μέσα από το κλείσιμο της απαράδεκτης “ψαλίδας” των τιμών παραγωγού-καταναλωτή. 
* Τη μείωση και συγκράτηση των τιμών των συντελεστών παραγωγής, μα κυρίως ζητάμε την ακύρωση του σχεδίου επιβολής ενός παραγωγικού μοντέλου, που θέλει τον Ευρωπαίο αγρότη, εργάτη γης στις εκτατικές αγροτικές επιχειρήσεις φορέων, που δεν έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. 
Αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας οικογενειακού τύπου, που θα παράγει προϊόντα φυσικά μακριά από τις επικίνδυνες διαδικασίες παραγωγής των μεταλλαγμένων, που θα σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Για άλλη μια φορά δηλώνουμε απερίφραστα πως για την Ευρώπη και τους λαούς της ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της αγροτοδιατροφικής ανεξαρτησίας και της επισιτιστικής επάρκειας», καταλήγει το κάλεσμα. 

“Πυρετός” ανά την Ελλάδα 

Στα μπλόκα ανά την Ελλάδα οι αγρότες βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να κατέβουν στην πρωτεύουσα με αγροτικά οχήματα, με περισσότερα από 70 λεωφορεία αλλά και τρακτέρ. 
Η κάθοδος προς το κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε σήμερα το πρωί, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 200 τρακτέρ, τα οποία θα βρεθούν στο Σύνταγμα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, χθες περίπου 70-80 τρακτέρ αναχώρησαν από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, για τη σημερινή κινητοποίηση, που εκτιμάται ότι θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. 
Οι προσυγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 5:30 το απόγευμα, τόσο για τους αγρότες, όσο και για δεκάδες συλλόγους που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση για να βρεθούν στο πλευρό της αγροτιάς. 

Χρυσοχοΐδης: «Θα γίνει με ασφάλεια» 

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε χθες πως γίνονται συνεννοήσεις ώστε η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα να γίνει με ασφάλεια και τάξη και σημείωσε ότι οι αγρότες έχουν καταλάβει τις πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη και δικαιούνται και εδώ να διαδηλώσουν. 
Το ζήτημα, όπως πρόσθεσε, είναι αυτή η κινητοποίηση να γίνει με ασφάλεια και σχετική ευταξία, ώστε να μη διαταραχθεί η τάξη και η κοινωνική ειρήνη στην πόλη. Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας θα βρεθεί λογικός αριθμός τρακτέρ, τα οποία θα σταθμεύσουν σε σημεία που θα ορίσει η Αστυνομία. 
Σημείωσε ότι θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις της Αστυνομίας στους πολίτες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. Όπως ανέφερε, μέχρι αύριο Τέταρτη το μεσημέρι τα τρακτέρ αναμένεται να έχουν αποχωρήσει.
Οι συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αλλεπάλληλες, ούτως ώστε η έλευση των αγροτών στην πρωτεύουσα να γίνει χωρίς να κλείσουν δρόμοι και εθνικές οδοί. Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο δρομολόγιο και στο Σύνταγμα θα παραμείνουν, σε οριοθετημένο χώρο, το πολύ για 24 ώρες. 
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., στις εθνικές οδούς τα τρακτέρ θα κινούνται συντεταγμένα, καταλαμβάνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας και συνοδεία περιπολικών και αστυνομικών οχημάτων. Μάλιστα, δεν πρόκειται να επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην Αττική. 

Η διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν τα τρακτέρ 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, θα διακοπεί προσωρινή η κυκλοφορία κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα. Συγκεκριμένα, η διαδρομή που θα ακολουθήσουν θα είναι: από την εθνική οδό, στη λεωφόρο Αθηνών, στην Αχιλλέως και θα καταλήξουν την πλατεία Καραϊσκάκη. 
Από εκεί θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φτάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας. 
Επίσης, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς. 
Για τη Βασιλίσσης Σοφίας η διακοπή θα γίνει από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη στο Κολωνάκι.
Οι αγρότες από την Πελοπόννησο και από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα αναμένεται να συγκεντρωθούν στα Μέγαρα και από εκεί, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, θα φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας. 
Για τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες, αυτά αναμένεται να σταθμεύσουν στα πάρκινγκ του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και από εκεί οι αγρότες να πάρουν το μετρό ή τον ηλεκτρικό για να κατέβουν στο κέντρο. 
Η προσυγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 5:30 μ.μ. στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια στις 6:30 μ.μ. θα κινηθούν όλοι μαζί προς το Σύνταγμα. 

 

  20 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα