Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία της Κάλλιας...

  17 August, 2019 ΑΡΘΡΑ
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία της Κάλλιας...

Αμετανόητοι οι οδηγοί στο φονικό σημείο-Η κάμερα κατέγραψε καρέ - καρέ όλες τις παραβάσεις στον αιματοβαμμένο ΒΟΑΚ – «Δεν υπάρχουν ασφαλείς είσοδοι και έξοδοι»

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Κρήτης από το τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Αγία Πελαγία, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό τέλος η 32χρονη Κάλλια Λάμα και να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο 34χρονος οδηγός της μοιραίας μηχανής.

Η κηδεία της άτυχης γυναίκας, η οποία, μάλιστα, ήταν μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, τελέστηκε χτες, Παρασκευή, στο Ηράκλειο. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Καμίνια, μέσα σε κλίμα σπαραγμού και βαθιάς οδύνης...

Εκεί έδωσαν το «παρών» πλήθος κόσμου που έσπευσε να πει το στερνό αντίο στην αδικοχαμένη Κάλλια. Τραγικές φιγούρες ήταν οι στενοί συγγενείς της ιδιαίτερα αγαπητής στον περίγυρό της 32χρονης, οι οποίοι αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι δε θα ξαναδούν ποτέ την αγαπημένη τους Κάλλια.

Ο ναός κατακλύστηκε από συγγενείς, φίλους, απλούς γνωστούς αλλά και δεκάδες ακόμη ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να μη γνώριζαν την 32χρονη μητέρα, ωστόσο μετείχαν κι αυτοί στο ανείπωτο πένθος που βαραίνει από προχθές αβάσταχτα την οικογένεια της Κάλλιας Λάμα. Στα πρόσωπα όλων όσων βρέθηκαν χθες στην Αγία Βαρβάρα ήταν σχηματισμένο ένα πελώριο «γιατί»: «Γιατί να φύγει έτσι άδικα από τη ζωή η Κάλλια;».

Στο μεταξύ, ήδη από προχθές το προσωπικό προφίλ της εκλιπούσας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει γεμίσει από αποχαιρετιστήρια μηνύματα των φίλων της.

«Καλλιοπάκι μου, δε θα σε ξεχάσω ποτέ... το γέλιο σου ζήλεψε ο χάρος! Καλό σου ταξίδι κοριτσάκι μου!». «Καλό σου ταξίδι άγγελέ μου! Θα μείνεις αξέχαστη στις καρδιές μας». «Κοριτσάκι μου γλυκό, αντίο. Ο νους δεν μπορεί να χωρέσει αυτό που συμβαίνει. Ο πόνος είναι τεράστιος και απαρηγόρητος... Σ’ αγαπώ!». «Πόσο άδικο κοριτσάκι μου... Ήσουν τόσο ευγενικό και χαμογελαστό πλάσμα... Δεν υπάρχουν λόγια... κουράγιο και δύναμη στους δικούς σου και στη γλυκιά σου μανούλα... Λυπάμαι πολύ... Καλό παράδεισο Κάλλια μου!». «Κοριτσάκι μου, πόσο άδικα κόπηκε το νήμα της ζωής σου!». «Υπάρχουν, δυστυχώς, άνθρωποι χωρίς μυαλό και σκορπίζουν θάνατο... Και κλείνουν σπίτια, δίνοντας πόνο στην οικογένεια». «Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Έχω σοκαριστεί... Μακάρι να ήταν ένα τεράστιο ψέμα όλο αυτό... Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό που έχει συμβεί! Κουράγιο στην οικογένειά σου!». «Όμορφό μου κορίτσι, έτυχε και σε γνώρισα πρόσφατα και δεθήκαμε λες και ξέραμε χρόνια η μια την άλλη... Καλό ταξίδι, ψυχούλα μου, αλλά η Παναγία ήταν σήμερα άδικη, κοριτσάρα μου, μαζί σου... Θα σε θυμάμαι πάντα». «Ώστε να κάνει μια στροφή ο δείκτης στο ρολόι/, Μπορεί του ανθρώπου η ζωή να γίνει μοιρολόι! Καλό παράδεισο!». Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα δεκάδες μηνύματα που γέμισαν το προφίλ της αδικοχαμένης Κάλλιας.

Προβληματισμός

Στο μεταξύ, το προχθεσινό δυστύχημα δε φαίνεται να προβληματίζει αρκετούς οδηγούς, οι οποίοι διέσχιζαν τη χθεσινή ημέρα το σημείο όπου έλαβε χώρα το τρομακτικό τροχαίο. Σε επιτόπιο ρεπορτάζ στον τόπο του δυστυχήματος, η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε σε ζωντανό χρόνο απανωτές παραβάσεις του ΚΟΚ από οδηγούς οι οποίοι έκαναν αναστροφή διασχίζοντας κάθετα το οδόστρωμα.

Σε άλλο σημείο του ΒΟΑΚ, πάλι στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πελαγίας και συγκεκριμένα στη διασταύρωση της εθνικής για Αγία Πελαγία, η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε - μέσα σε διάστημα λίγων μόνο λεπτών - αλλεπάλληλες παραβιάσεις της διαχωριστικής γραμμής από οδηγούς.

«Πάρα πολλά χρόνια τώρα ζητούμε να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να σταματήσει αυτός ο φόρος αίματος που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πελαγίας και ειδικά από το 105ο έως το 115ο χιλιόμετρο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Οι παράγοντες που προκαλούν αυτά τα τροχαία είναι οι πολύ μεγάλες ταχύτητες, η απροσεξία των οδηγών και φυσικά η έλλειψη της μπάρας (σ.σ. του στηθαίου) που, εάν υπήρχε, είναι πολύ πιθανό να μη θρηνούσαμε μια ακόμη ανθρώπινη ζωή», ανέφερε μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» η αντιδήμαρχος του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Εύη Αποστολάκη.

Αδιανόητο

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι κάτι το αδιανόητο. Δε γίνεται να μην έχουμε ασφαλείς εξόδους και εισόδους σε κάποιους οικισμούς. Αν είναι δυνατόν!», δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, Στράτος Μαγκουσάκης.

«Ενώ εξυπηρετούνται τόσα πολλά ξενοδοχεία εδώ, γίνεται να μην έχεις κατεύθυνση ασφαλή προς Ρέθυμνο; Από τη Λυγαριά μέχρι και την έξοδο της Αχλάδας-Ροδιάς δεν υπάρχει έξοδος προς Ρέθυμνο! Όποιος μπαίνει, μπαίνει παράνομα από την πρώτη διακλάδωση και δεν υπάρχει έξοδος για να φύγει κάποιο τουριστικό λεωφορείο προς Ρέθυμνο», ανέφερε με νόημα ο κ. Μαγκουσάκης.

«Θεωρώ ότι θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Εμείς (σ.σ. και οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων) συνηθίζουμε να λέμε ότι έχουμε τον Θεό συνοδηγό σε αυτό που συμβαίνει... Εάν υπήρχαν οι σωστές υποδομές, εάν υπήρχε ένα στηθαίο, το οποίο σώζει ζωές, αυτός ο οδηγός δε θα έκανε την απερισκεψία αυτή που έκανε. Δε θα του επέτρεπε η υποδομή να κάνει την απερισκεψία αυτή. Θα προχωρούσε παρακάτω στον επόμενο κυκλικό κόμβο που θα υπήρχε, θα έκανε τη στροφή του κανονικότατα και θα πήγαινε στην κατεύθυνση που ήθελε», δήλωσε ο κ. Μαγκουσάκης.

Ήταν περίπου 11 προχθές το πρωί, όταν ο 61χρονος οδηγός του Ι.Χ., που είχε κατεύθυνση από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο, επιχείρησε να διασχίσει - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - κάθετα το αντίθετο ρεύμα, προκειμένου να εισέλθει στον χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων. Όπως όλα δείχνουν, ο 30χρονος μοτοσυκλετιστής δεν πρόλαβε να αντιδράσει: Ως αποτέλεσμα, η μηχανή μεγάλου κυβισμού στην οποία επέβαιναν η 32χρονη Κάλλια και ο 30χρονος άνδρας σφηνώθηκε με σφοδρότητα στο αυτοκίνητο. Η νεαρή γυναίκα εκτινάχτηκε σε ύψος αρκετών μέτρων και προσγειώθηκε πολλά μέτρα μακριά. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

Το χρονικό του φρικτού τροχαίου

Σοκαρισμένοι διερχόμενοι οδηγοί αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δυσκολεύονταν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν τα μάτια τους!

«Ακούσαμε έναν μεγάλο χτύπο. Γυρνάμε να δούμε τι έγινε και βλέπουμε μια μηχανή να έχει σφηνωθεί μέσα σε ένα αμάξι και τη συνοδηγό της μηχανής να βρίσκεται στον αέρα, σε ύψος 6-7 μέτρων, και να πέφτει 10-15 μέτρα μετά το αμάξι. Η κοπέλα σκοτώθηκε ακαριαία», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΚΡΗΤΗ TV αυτόπτης μάρτυρας.

«Έκανε ο κύριος αναστροφή κι έτσι την πάτησε η κοπέλα», ανέφερε στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV έτερος αυτόπτης μάρτυρας.

Ο κόσμος έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, προκειμένου να απεγκλωβίσει τους δύο άνδρες που ήταν τραυματισμένοι βαριά και εγκλωβισμένοι μέσα στην άμορφη μάζα σιδερικών, στην οποία είχαν μετατραπεί το Ι.Χ. και η μοτοσυκλέτα! Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, και ο απεγκλωβισμός των δύο τραυματιών έγινε από τους άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ, που έσπευσαν στο σημείο.

Αμφότεροι οι άνδρες διακομίστηκαν εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλεύονται μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι το δυστύχημα προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αρκετών χιλιομέτρων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διερχόμενοι οδηγοί αλλά και ντόπιοι κάτοικοι κάνουν λόγο για δρόμο – «καρμανιόλα», σε συγκεκριμένο κομμάτι του ΒΟΑΚ, στην Αγία Πελαγία. Υπενθυμίζεται ότι πλήθος συνανθρώπων μας έχουν βρει τραγικό θάνατο στην εν λόγω περιοχή. Στις 12 Δεκέμβριου του 2012 είχαν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ και γιατρός Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βαγγέλης Κελαράκης.

Εξάλλου, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, πάλι στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, είχε σημειωθεί έτερο πολύνεκρο τροχαίο. Στις 3 Ιανουαρίου του 2018, μετά από σύγκρουση δύο αυτοκινήτων, βρήκαν τραγικό θάνατο ο 23χρονος Χρήστος Στεφανάκης, η 22χρονη αγαπημένη του Μαίρη Κωστίδη, αλλά και η μητέρα της νεαρής κοπέλας, ενώ είχαν τραυματιστεί άλλα τέσσερα άτομα.

 

  17 August, 2019 ΑΡΘΡΑ