Σμαραγδής: Αυτός είναι ο λόγος που έκανε ταινία για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη

  17 April, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Σμαραγδής: Αυτός είναι ο λόγος που έκανε ταινία για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη

Ο σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής, αποκάλυψε για ποιον λόγο αποφάσισε να κάνει ταινία τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Διαβάστε απόσπασμα από τη συνέντευξή του:

Γιατί θελήσατε να κάνετε σήμερα μια ταινία για, η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη;
«Μοιάζει να ήταν η μοίρα μου να κάνω ταινία τον Καζαντζάκη. Το σπίτι όπου γεννήθηκα απέχει 300 μέτρα από εκείνο όπου ήρθε στη ζωή ο συγγραφέας και άλλα 300 από την οικία του Ελ Γκρέκο. Τα τρία σημεία σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο. Είναι ένα χρέος μου απέναντι σε αυτόν το μεγάλο συγγραφέα, με τον οποίο έτυχε να έχουμε γεννηθεί στην ίδια πόλη, και είναι μάλιστα ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας συγγραφέας παγκοσμίως μετά τον Ομηρο»

Πώς αποφασίσατε το συγκεκριμένο καστ της ταινίας «Καζαντζάκης»;
«Οι άνθρωποι της δημιουργίας δεν επιλέγουν τα θέματα τους, τα θέματα τους επιλέγουν. Άρα; Και για να το πούμε αλλιώς, ο Καζαντζάκης έλεγε: «Ένας δαίμονας είναι μέσα μου, που δεν είμαι εγώ.. Εγώ είμαι μονάχα το γαϊδούρι που καβαλικεύει και πάει - πού πάει; Αυτός ο δαίμονας ξέρει, όχι εγώ. Με τσιγκλάει ανέσπλαχνα και προχωρώ...» Μήπως κι εγώ σαν σκηνοθέτης είμαι ένα όν ενός αφέντη που δεν γνωρίζω, αλλά τον υπηρετώ;»

Θα υπάρξει κάποια έκπληξη στην ταινία και ποια;
«Σε αυτή την ταινία θα υπάρξουν πολλές εκηλήξεις. Μία από όλες, βεβαίως, είναι η παρουσία του σπουδαίου κωμικού μας ηθοποιού Στάθη Ψάλτη σε ένα ρόλο εντελώς αντίθετο απ' ό,τι τον ξέρουμε. Ουσιαστικά, με αυτή του τη συμμετοχή ο Στάθης Ψάλτης βάζει σε κίνηση το βαθύ εσωτερικό του κόσμο. Ολοι οι μεγάλοι κωμικοί έχουν ένα ιδιαίτερο «δώρο» από τον θεό: το ταλέντο να κάνουν τους ανθρώπους να γελάνε. Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη, γι' αυτό και οι μεγάλοι μας κωμικοί έχουν την αγάπη μου και το σεβασμό μου και γι' αυτό τους χρησιμοποιώ στις ταινίες μου, όπως τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Λάκη Λαζόπουλο και τώρα τον Στάθη Ψάλτη, αλλά και πολλούς άλλους»

 

ekriti.gr

 

  17 April, 2017 ΚΟΣΜΟΣ