Σοκαράς: Ηταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τους ήρωες (φωτο)

mesaralive.gr  17 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Σοκαράς: Ηταν όλοι εκεί για να τιμήσουν τους ήρωες (φωτο)

Κανείς δεν έλειπε από τη σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες από τους Ναζί.

Ο Κεγκερογλου

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σοκαρά, παρευρέθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τιμώντας τους 27 πεσόντες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα, σαν σήμερα το 1944.

«Τιμούμε τη μνήμη των είκοσι επτά (27) εκτελεσθέντων στο Σοκαρά και όλων όσων αγωνίστηκαν και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας.

Τον Αύγουστο του 1944,  σε μια περίοδο που ήταν φανερό ότι η Ναζιστική Γερμανία έπνεε τα λοίσθια την Κρήτη, έγιναν πολλές εκτελέσεις πατριωτών ανδρών, γυναικών και παιδιών αλλά και ολοκαυτώματα χωριών.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση και καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων για να δικαιώσουμε τον αγώνα όσων έδωσαν τη ζωή τους».

O Bαρδάκης

Στον Σοκαρά του Δήμου Γόρτυνας, για την Επέτειο Μνήμης των 27 εκτελεσθέντων κατοίκων από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, παρευρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Με αφορμή την επέτειο των 74 χρόνων από τις γερμανικές θηριωδίες στο χωριό του Σοκαρά, ο κ. Βαρδάκης, τιμώντας την μνήμη των ηρώων, κατέθεσε στεφάνι και προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
«Όλοι αυτοί οι 27 μαχητές της ελευθερίας, θυσιάστηκαν με γενναιότητα και αυταπάρνηση, σε μία άνιση μάχη με τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής. Σήμερα καλούμαστε να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη όλων εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα σε μία χώρα ελεύθερη και δημοκρατική.
Συγχαρητήρια επίσης στην Ομάδα Μαραθωνοδρόμων Υπεραποστάσεων και σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, συνδέοντας τους δύο μαρτυρικούς τόπους τον Σοκαρά με τον Αμιρά.» 

Ο Μιχελογιαννάκης

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, παραβρέθηκε σήμερα στο Σοκαρά Γόρτυνας,

Εδωσε το παρών στην εκδήλωση μνήμης των 27 εκτελεσθέντων κατοίκων του Σοκαρά, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το 1944.

Βασίλης Λαμπρινός στο ετήσιο μνημόσυνο των Εκτελεσθέντων του Σοκαρά

Ο Λαμπρινός

Στο ετήσιο μνημόσυνο των 27 μαρτύρων, κατοίκων του χωριού Σοκαρά, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα την 17η Αυγούστου του 1944, παρευρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Αυγούστου ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ο Δήμαρχος αφού κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τις γερμανικές σφαίρες. Είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για τα οποία θυσιάστηκαν, δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε αυτονόητα. Αντιθέτως, απαιτούν διαρκή αγώνα από όλους μας για να παραμείνουν ζωντανά και κυρίαρχα, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή όπου ο φασισμός και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παραμένει, δυστυχώς, υπαρκτός και ανησυχητικά αναπτυσσόμενος».

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

mesaralive.gr  17 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα