Σοκάρουν τα στοιχεία για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

mesaralive.gr  03 July, 2018 ΑΡΘΡΑ
Σοκάρουν τα στοιχεία για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

Φωτο:infokids.gr

Ετήσιος απολογισμός των 48 Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών του INHOPE σε παγκόσμιο επίπεδο

259.000 εικόνες και βίντεο παιδικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν από το διαδίκτυο στη διάρκεια του 2017 χάρη στην άμεση παρέμβαση των 48 Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών που λειτουργούν σε 43 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού INHOPE. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ετήσιο απολογισμό (2017) του Οργανισμού, το παράνομο υλικό εντοπίστηκε σε περίπου 70 χώρες σε όλο τον κόσμο με την Αμερική και την Ολλανδία (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) να κατέχουν τα πρωτεία.

Από τις καταγγελίες που έλαβε ο INHOPE, το 62% του παράνομου περιεχομένου σε παγκόσμιο επίπεδο και το 59% σε επίπεδο Ευρώπης  απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, συμβάλλοντας δυναμικά με τον τρόπο αυτό στην προστασία των θυμάτων και την εξάλειψη του φαινομένου της ανάρτησης στο Internet εικόνων και βίντεο παιδικής κακοποίησης.

Ευάλωτες ομάδες και κατά το έτος 2017 αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας καθώς εμπλέκονται στο 90% του παράνομου υλικού που εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο. 

Καθοριστικής σημασίας στη γρήγορη επεξεργασία των καταγγελιών και στην αποτελεσματικότητα των Ανοιχτών Γραμμών που λειτουργούν υπό την εποπτεία του INHOPE ήταν η μετάβαση από την παλιά βάση δεδομένων  IHRMS στη νέα πλατφόρμα ICCAM. Το νέο πρωτοποριακό σύστημα είναι ταχύτερο, πιο ακριβές και παρέχει βελτιωμένα δεδομένα προσφέροντας  ζωτικής σημασίας πληροφορίες στις αρχές επιβολής του νόμου.

O INHOPE είναι μία παγκοσμίου εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου ανάρτηση υλικού  παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς πρόληψης και καταστολής εγκλημάτων όπως την ΙNTERPOL και την EUROPOL καθώς και με οργανισμούς-κλειδιά της βιομηχανίας του Ίντερνετ, όπως το Facebook, το Twitter και τη Microsoft.

Η SafeLine η μοναδική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου στην Ελλάδα, έχει την τύχη να είναι, από το 2003, ένα από τα πρώτα μέλη της συντονισμένης αυτής προσπάθειας για την εξάλειψη κρουσμάτων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο. Η SafeLine είναι μια από τις τρείς δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).

 

mesaralive.gr  03 July, 2018 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα