SOS από τον δήμο Γαύδου: Συνεχείς οι ροές τις τελευταίες ημέρες - Άλλοι 91 μετανάστες έφτασαν

https://www.protothema.gr/  13 March, 2024 ΑΡΘΡΑ
SOS από τον δήμο Γαύδου: Συνεχείς οι ροές τις τελευταίες ημέρες - Άλλοι 91 μετανάστες έφτασαν

Άλλοι 91 μετανάστες έχουν φτάσει, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι σήμερα το πρωί στην Τρυπητή Γαύδου, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με τα τρία της παιδιά.

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Λίλιαν Στεφανάκη, που καλείται να διαχειριστεί την συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.

Από το περασμένο Σάββατο οι αφίξεις στις ακτές του νησιού είναι καθημερινές. 

Στην περιοχή έσπευσε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού και οι Αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο μεταφοράς της μητέρας και των παιδιών της στα Χανιά όπου οι συνθήκες φιλοξενίας είναι ανθρώπινες.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε στην ιστοσελίδα neakriti φανερά προβληματισμένη η  κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί», διερωτήθηκε.

Οι αριθμοί των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Γαύδο φθάνουν πια σε ανησυχητικά επίπεδα. Ενδεικτικά, 26 μετανάστες αιγυπτιακής καταγωγής αποβιβάστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρυπητή και από εκεί περπατώντας έφτασαν μέχρι τον οικισμό Κόρφος όπου έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους.

Άλλοι 65, Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους και επτά από το Μπαγκλαντές, εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρυπητή. Ανάμεσα τους μια μητέρα με τα τρία παιδιά της ηλικίας από τριών έως δέκα ετών καθώς και 23 ανήλικοι από 15 έως 17 ετών. Δεν διευκρινίζεται αν και οι 91 επέβαιναν στο ίδιο πλωτό ή αν έφτασαν με δύο διαφορετικά.

«Οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Η αλήθεια είναι πως όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η Γαύδος. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Ο δήμος Γαύδου έχει δυο τρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το νησί. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τους μετανάστες. Το μέλλον του νησιού, οι δημότες μας, όλα έχουν μείνει πίσω», εξήγησε η κ. Στεφανάκη.

Σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης βρίσκονται και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη εξήγησε ότι οι διαδικασίες καταμέτρησης όπως και οι δικογραφίες, διενεργούνται με ταχύτατους ρυθμούς από τις λιμενικές αρχές των Χανίων γεγονός που εξυπηρετεί στην μικρής διάρκειας παραμονή των μεταναστών στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Καλαθά, είτε στον σταθμό υποδοχής επισκεπτών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας. 
 

 

https://www.protothema.gr/  13 March, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα