Σπαγγέτι με κολοκυθάκια και προβολόνε

gastronomos.gr  17 July, 2021 ΑΡΘΡΑ
Σπαγγέτι με κολοκυθάκια και προβολόνε

Με απίθανα κρεμώδη σάλτσα από το διάσημο και ΠΟΠ τυρί Proνolone del Μonaco που λιώνει υπέροχα.

Φημολογείται ότι η συνταγή πρωτοφτιάχτηκε γύρω στο 1950 στο εστιατόριο «Maria Grazia», στον κόλπο του Νεράνο στο Σορέντο. Το μυστικό της συνταγής είναι το τυρί της, το διάσημο και ΠΟΠ Proνolone del Μonaco, που λιώνει υπέροχα και σχηματίζει μια απίθανα κρεμώδη σάλτσα. Είναι παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα, που πήρε την ονομασία del monaco γύρω στο 1700 από τη χοντρή κάπα των τυροκόμων που πήγαιναν στη Νάπολη για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Στους Ναπολιτάνους θύμιζε την κάπα των μοναχών και έτσι φώναζαν όταν τους έβλεπαν: «Ήρθαν οι μοναχοί με το προβολόνε τους!».

10' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 2

 220 γρ. σπαγγέτι
 500 γρ. κολοκύθια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (προτιμότερο με το μαντολίνο)
 130 γρ. προβολόνε τριμμένο *
 20-25 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
 1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
 30 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα κολοκύθια για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
Σε άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Κρατάμε στην άκρη 100 ml από το νερό τους.
Παράλληλα σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 30 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, μέχρι να αρωματίσει το λάδι.
Το αφαιρούμε και προσθέτουμε τα τηγανητά κολοκυθάκια, αλατοπίπερο και τον βασιλικό.
Με πιρούνα μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια μαζί με το λίγο νερό που θα τραβήξουν μαζί τους.
Ρίχνουμε και το νερό που κρατήσαμε, σκορπίζουμε το τυρί και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.

 

gastronomos.gr  17 July, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα