Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα!

  23 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα!

Απόπειρα πραξικοπήματος με τις..ευλογίες του Τράμπ καταγγέλλει ο Μαδούρο!

Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε απόψε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Παράλληλα, ο Μαδούρο κατήγγειλε την αμερικανική κυβέρνηση για σχέδιο πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του και την αντικατάστασή του από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον στρατό να τον στηρίξει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε τον Γκουαϊδό, ο οποίος λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε δήλωση του: «Συνεχίζουμε να ασκούμε το απαράδεκτο καθεστώς Μαδούρο. Αμεσα υπεύθυνο για οποιεσδήποτε απειλές μπορεί να θέσει για την ασφάλεια των ανθρώπων στη Βενεζουέλα».

Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του ανέφερε: «Ορκίζομαι να αναλάβω όλες τις εξουσίες της Προεδρίας για να πετύχω το τέλος της σφετερισμού», ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να αντικαταστήσει τον Μαδούρο με την βοήθεια του στρατού και να ζητήσει ελεύθερες εκλογές.

Η απόφαση Τραμπ ήρθε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, τόσο από τους κυβερνητικούς, όσο και από την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα στη Βενεζουέλα, με αφορμή τις σημερινές πολιτικές διαδηλώσεις.

Ο Πομπέο κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό, καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.

«Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε παράλληλα σε δημοσιογράφους ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας, ενώ το ίδιο έκανε και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρου.

Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  23 January, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα