Σταϊκούρας: Άλλα «800 ευρώ» τον Μάιο για τους εργαζόμενους

alphafreepress.gr  11 April, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Σταϊκούρας: Άλλα «800 ευρώ» τον Μάιο για τους εργαζόμενους

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για παράταση της ειδικής αποζημίωσης στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται ή έκλεισαν δια νόμου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel.

Ωστόσο το ύψος και η διάρκεια ισχύος του μέτρου μπορεί να μην είναι ίδια με τα 800 ευρώ για 45 μέρες, όπως εφαρμόστηκε τον Απρίλιο.

Όπως δήλωσε ο κύριος Σταϊκούρας στη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με βάση τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία είναι «να επαναληφθεί όλο αυτό το σύστημα άλλη μία φορά τον επόμενο μήνα».

«Δεν είναι μόνον τα 800 ευρώ, δώσαμε αναστολές και διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους που πράγματι περνάνε δύσκολα. Και σκοπός μας είναι να το επαναλάβουμε ακόμα μία φορά, θεωρώντας ότι δε θα προλάβουμε να φθάσει η οικονομία ακόμα τον μήνα Μάιο εκεί που θέλουμε» δήλωσε ο υπουργός. Ωστόσο για τη χρονική διάρκεια και το ύψος, επιφυλάχθηκε να ακούσει και να στηριχθεί στις οδηγίες των ειδικών, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. «Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα αρχίσει να ανοίγει η Οικονομία» τόνισε, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποιες επιχειρήσεις.

Συνεπώς, πρακτικά, το επίδομα μπορεί να είναι και μικρότερο, αν τα περιοριστικά μέτρα ισχύσουν ξανά αλλά για χρονικό διάστημα μικρότερο των 45 ημερών.

Θα μπορούσε δηλαδή, παραδείγματος χάριν, η ειδική αποζημίωση να ανέλθει στα 800 ευρώ αν καλύψει έως 15 Ιουνίου ή περίπου 530 ευρώ αν τα μέτρα τελειώσουν στα τέλη Μαΐου.

Παράταση για επίδομα 800 ευρώ: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν δεν προλάβετε να υποβάλετε αίτηση

Τμηματικά από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ορίζονται οι προθεσμίες για τη διόρθωση τυχόν λαθών στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, τόσο από τους εργοδότες στην Εργάνη, όσο και από τους εργαζομένους στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Στην ίδια εγκύκλιο τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις, πότε μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τροποποιήσεις αλλά και το πότε θα γίνουν πληρωμές.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να «διακοπεί» η αναστολή σύμβασης εργασίας διάρκειας 45 ημερών για να καλυφθούν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας στις 10 Απριλίου για την υποβολή των δηλώσεων στην Εργάνη από τους εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή, δίνεται περιθώριο από τις 11/4 έως τις 13/4 για τη διόρθωση τυχόν λαθών.

Οι πρώτες πληρωμές των 800 ευρώ θα γίνουν από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου και θα αφορούν τους δικαιούχους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή. Επίσης, για τους εργοδότες των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης τυχόν λαθών από τις 21/4 έως τις 23/4. Επομένως, οι δεύτερες πληρωμές θα γίνουν 27-30 Απριλίου. Ο τρίτος γύρος πληρωμών προγραμματίζεται από τις 5 έως τις 10 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση ανάλογα με τον ΑΦΜ τους θα έχουν ξανά την ευκαιρία για υποβολή μετά τις 10 Απριλίου, καθώς κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Για παράδειγμα:
Ο μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορεί να υποβάλει δήλωση στις 2 Απριλίου, στις 12 και στις 22.

Ο μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 3 μπορεί να υποβάλει δήλωση στις 3 Απριλίου, στις 13 και στις 23.

Τα λάθη που θα διορθωθούν από την 1η έως τις 3 Μαΐου θα αφορούν εργαζομένους που θα λάβουν τα 800 ευρώ από τις 5 έως τις 10 Μαΐου.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

alphafreepress.gr  11 April, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα