Σταθερά μεγάλο το προβάδισμα της Ν.Δ σε νέα δημοσκόπηση

  13 February, 2024 ΑΡΘΡΑ
Σταθερά μεγάλο το προβάδισμα της Ν.Δ σε νέα δημοσκόπηση

Η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα με 17,2% στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Interview.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του politic φαίνεται πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη μεταξύ του; για τη δεύτερη θέση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πολύ κοντά στο να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε καμία μέχρι στιγμής έρευνα της Interview, δεν κατάφερε να βρεθεί δεύτερο κόμμα μετά τη ΝΔ. Τέταρτο κόμμα εμφανίζεται η Ελληνική Λύση μπροστά από το ΚΚΕ, ενώ η Νέα Αριστερά φαίνεται ότι παγιώνεται εντός βουλής και ψαλιδίζει σημαντικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων
ΝΔ: 29,1% (από 30,3%)
ΣΥΡΙΖΑ: 11,9% (από 12,8%)
ΠΑΣΟΚ: 11% (από 11,8%)
ΚΚΕ: 7% (από 7,4%)
Ελληνική Λύση: 7,5% (από 7,1%)
Νέα Αριστερά: 4% (από 3,5%)
Πλεύση Ελευθερίας: 2,5% (από 2%)
Σπαρτιάτες: 2% (από 2,3%)
ΝΙΚΗ: 4,1% (από 4,3%)
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,9% (από 13,1%)

Σταθερή η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερέχει στους λεγόμενους σκληρούς δημοσκοπικούς δείκτες, και στο επικοινωνιακό πεδίο επενδύει στις συγκρίσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους του, βλέποντας ότι εκείνοι δεν επωφελούνται σημαντικά από την πρωθυπουργική φθορά.

Με ποσοστό 43% ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 13% (από το 12% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 7% (από το 8%). Αξιοσημείωτο είναι πως όπως και στην τελευταία μέτρηση, το αίσθημα δυσπιστίας παραμένει υψηλό, αφού το 37% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις.
Όσον αφορά τη δημοφιλία όλων των αρχηγών των κομμάτων, παρόλο που οι περισσότεροι (57,3%) δηλώνουν πως έχουν αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Η δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (32,9%) ανεβαίνει ακόμη περισσότερο από την προηγούμενη φορά (31%), με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ να αποτελεί τον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:
Μητσοτάκης: 41,2% (από 40,4%)
Κουτσούμπας: 32,9% (από 31% )
Κασσελάκης: 19,5% (από 20%)
Κωνσταντοπούλου: 19,3% (από 18,6%)
Βελόπουλος: 18,8% (από 18%)
Ανδρουλάκης: 18,7%(από 22,6% )
Νατσιός: 10,9% (από 12,1%)
Στίγκας: 5,2% (από 3,8%)

Πτωτική πορεία για τα μεγάλα κόμματα και για τις ευρωεκλογές
Τέσσερις μήνες πριν κληθούν οι Ευρωπαίοι να προσέλθουν στην κάλπη, και με φόντο τις δημοσκοπήσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκές χώρες και δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς με ποσοστά ρεκόρ, στην τρέχουσα έρευνα μόνο η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά βλέπουν άνοδο στα ποσοστά τους.

Η ΝΔ υπερέχει (26,6%) αν και καταγράφει συνεχόμενη πτώση στις δύο τελευταίες έρευνες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ (12,2) καταφέρνει να πάρει "αέρα" μίας μονάδας από το ΠΑΣΟΚ (11%), καθώς στην προηγούμενη έρευνα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραφαν ίδιο ποσοστό (12,2%).
Τέταρτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση (7,8%) .
Το ΚΚΕ καταγράφει σημαντική πτώση στο 7,1% (από 9,3%).
Στην έκτη θέση ισοβαθμούν το κόμμα ΝΙΚΗ και η Νέα Αριστερά, η οποία από το 3,5% σκαρφαλώνει στο 4,4%.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται 21 έδρες στις ευρωεκλογές.


«Όχι» κομματική πειθαρχία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Μόλις το 18%, σε αντίθεση με το συντριπτικό 76%, κρίνει ότι τα κόμματα πρέπει να επιβάλλουν κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη βουλή και αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα, σε περίπτωση αποστασίας από την κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, οι πολίτες θεωρούν ότι δε θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και συγκεκριμένα δεν πρέπει να διαγραφούν οι «απείθαρχοι» βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές καθώς θεωρεί ότι «είναι θέμα συνείδησης».

Αντίστοιχα, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος, δε θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς «αυτή υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ».


«Οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται»
Σε επίκαιρες ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έρευνα της Interview, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων να παρουσιάζει την πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (69%) θεωρεί πως οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται και συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Οχι» στις καταλήψεις
Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα το πιο διχαστικό θέμα για την κοινωνία, και το οποίο έχει ξεσηκώσει τη φοιτητική κοινότητα. Υπέρ της ίδρυσής τους τάσσεται το 49% ενώ κατά εμφανίζεται το 48%. Ωστόσο, όσον αφορά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν καταλήψεις και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των πολιτών (60%) ζητά την οριστική λήξη των καταλήψεων καθώς δεν το θεωρεί «σωστό» μέσο διαμαρτυρίας.

Οριακά υπέρ του νομοσχεδίου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Αναφορικά με το αντίστοιχα ακανθώδες ζήτημα του νομοσχεδίου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία -χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού με παρένθετη κύηση-, η κοινή γνώμη τάσσεται οριακά υπέρ. Ειδικότερα, το 49% λέει πως συμφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ το 45% τάσσεται κατά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της POLITIC που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη του '23, για την συντριπτική πλειοψηφία (60,3%) ο γάμος ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια δεν πρέπει να συνεπάγεται και δικαίωμα τεκνοθεσίας.

 

  13 February, 2024 ΑΡΘΡΑ