Σταθερή άνοδος για Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

  06 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Σταθερή άνοδος για Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κάλπες 21ης Μαΐου και τα κομματικά επιτελεία έχουν μπει στην τελική ευθεία, προσπαθώντας να πείσουν τους αναποφάσιστους. Ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο των εκλογών φαντάζει δύσκολος, ωστόσο οι διεργασίες το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Σύμφωνα πάντως με νέα δημοσκόπηση της GPO για τα «ΝΕΑ», φαίνεται πως η ΝΔ ανακτά σε σημαντικό βαθμό το χαμένο έδαφος που της προκάλεσε η εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Ετσι, σήμερα η ΝΔ εμφανίζεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου με ποσοστό 33%, έναντι 29,5% που κατέγραφε τον Μάρτιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, συνεχίζει σταθερά να ανεβάζει τα ποσοστά του και βρίσκεται σήμερα στο 27,1% από 26,9% στα τέλη Απριλίου και 25,6% τον Μάρτιο.

Το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζονται σταθερά, κρατώντας τις δημοσκοπικές τους δυνάμεις ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης περιορίζουν τη δυναμική της και τη φέρνουν οριακά πάνω από το 3%. Το καινούργιο στοιχείο στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου είναι η εμφάνιση του κόμματος ΕΑΝ το οποίο με ποσοστό 1,9% φαίνεται να απορροφά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Η αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι είχαν μετακινηθεί από την κυβερνητική παράταξη στην αδιευκρίνιστη ζώνη, και τώρα φαίνεται να επανακάμπτουν, ανεβάζοντας τη συσπείρωση της ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διαμορφώνεται πλέον στις 5,9 μονάδες εξασφαλίζοντας ένα καθαρό προβάδισμα για τη ΝΔ, η οποία μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σχετικά με την πρώτη θέση των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η προβολή των παραπάνω αριθμητικών δεδομένων στα έγκυρα και εφαρμόζοντας την απλή αναλογική, μας δίνει μία εξακομματική Βουλή στην οποία ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας καθίσταται εφικτός μόνο με τη σύμπραξη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ καθώς αθροιστικά συγκεντρώνουν 154 βουλευτές. Μακριά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 που ανέρχεται στους 145 βουλευτές, με το συγκεκριμένο σενάριο, βέβαια, να είναι εκτός από αριθμητικά και πολιτικά ανέφικτο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τη ρητορική του κόμματος Βαρουφάκη.

 

  06 May, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα