Στη Βουλή η  χρηματοδότηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Μεσαράς

mesaralive.gr  18 September, 2016
Στη Βουλή η  χρηματοδότηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Μεσαράς

Στη συμμετοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς στο πρόγραμμα στήριξης του τομέα του ελαιολάδου και τω επιτραπέζιων ελιών, αναφέρεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στην ερώτηση του Ηρακλειώτη Βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την χρηματοδότηση συνεταιριστικών οργανώσεων και συγκεκριμένα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς.

Ο κ. Κεγκέρογλου σε ερώτηση που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Ε. Αποστόλου και τον Υπουργό Οικονομικών, κ.Ε.Τσακαλώτο με θέμα «Διασφάλιση χρηματοδότησης συνεταιριστικών οργανώσεων», ανέφερε ότι «δεκαετίες τώρα, η Ένωση Μεσαράς διαδραματίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο

στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και των παραγωγών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην παραγωγή, την μεταποίηση και την προώθηση των προϊόντων στις αγορές. Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση, οδήγησε την Ένωση Μεσαράς, όπως άλλωστε και αρκετές άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, σε οικονομική αδυναμία με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της. Η Ένωση  αν  και  προσαρμόστηκε  στο  θεσμικό  πλαίσιο  και  μετατράπηκε  σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της δεν βρήκε ανταπόκριση χρηματοδότησης». Μάλιστα ο Βουλευτής σημείωνε στην ερώτησή του ότι «Επειδή οι συλλογικές οργανώσεις των αγροτών έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν και ιδιαίτερα για την υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Έχετε σχέδιο στήριξης των συνεταιριστικών οργανώσεων;

-Ποιες είναι οι ελάχιστες εγγυήσεις του Κράτους για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των συνεταιριστικών οργανώσεων για υλοποίηση των δράσεων τους;

-Τι θα πράξετε για την στήριξη της Ένωσης Μεσαράς;».

 

Η απάντηση του Υπουργού

Να σημειωθεί ότι η απάντηση που έλαβε ο κ. Κεγκέρογλου από το Υπουργείο Οικονομικών τον παρέμπεμπε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ήδη είχε καταθέσει την ίδια ερώτηση.

Ο Υπουργός κ. Β. Αποστόλου απάντησε στον κ. Κεγκέρογλου ότι «για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα

Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς [ν. 4384/2016 (ΦΕΚ 78Α1)] και, συγκεκριμένα, στα άρθρα 29 και 30 του εν λόγω νόμου, ρυθμίζονται τα θέματα οικονομικής ενίσχυσης, φορολογικών απαλλαγών και κινήτρων προς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.) και τις άλλες μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου για την υλοποίηση των δράσεων τους.

Η Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων - Οργάνωση Παραγωγών Α.Σ. ΜΕΣΣΑΡΑΣ (Ο.Ε.Φ. Ο.Π. Α.Σ. ΜΕΣΣΑΡΑΣ) συμμετέχει στα προγράμματα στήριξης του τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών βάσει του Καν.(Ε.Ε) 615/2014 για την τριετία 2015-2018 με δικό της τριετές πρόγραμμα εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.339.646 ευρώ, με Κοινοτική χρηματοδότηση 918.531 ευρώ.

Σημειώνεται ότι συμμετείχε ως ΕΑΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ και σε προηγούμενα προγράμματα των Ο.Ε.Φ. βάσει του Καν.(ΕΚ) 867/2008 για την τριετία 2009-2012, με Κοινοτική ενίσχυση 1.100.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα εργασίας της Ο.Ε.Φ. Ο.Π. Α.Σ. ΜΕΣΣΑΡΑΣ αφορά μέτρα βελτίωσης της ποιότητας παραγωγής ελαιολάδου, ιχνηλασιμότητας, βελτίωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας κ.α .».

 

mesaralive.gr  18 September, 2016

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα