Στη Βουλή οι ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

mesaralive.gr  10 October, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στη Βουλή οι ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Πηγή: aegaio.blogspot.gr

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της αποκατάστασης του οδικού δικτύου και της αποζημίωσης αγροτών, επαγγελματιών και νοικοκυριών από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στα νότια του Δ. Φαιστού.

Σχετική ερώτηση  κατέθεσε ο  βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος αναφέρει:

«Τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα σφοδρές βροχοπτώσεις στο Νομό Ηρακλείου, και ειδικότερα στην περιοχή της   Μεσαράς, οι οποίες έπληξαν όλο το νότιο τμήμα της περιοχής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν    εικόνες καταστροφής,  ενώ οι περιοχές Καλοί Λιμένες, Πηγαϊδάκια, Αντισκάρι, Πλατιά Περάματα, Τσίγκουνα και Χρυσόστομο να πλήττονται περισσότερο.

Κλειστός παραμένει ο δρόμος   Πηγαϊδάκια –Κριοί,  ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε όλο τον νότιο παραλιακό δρόμο από Καλά Λιμάνια προς Λέντα (Καραβόβρυση, Χρυσόστομος, Πλατιά Περάματα, Τζίγκουνας) και από Τσίγκουνα - Αντισκάρι. Δεκάδες καθιζήσεις, ρηγματώσεις, λάσπες, πέτρες και λοιπά   φερτά υλικά έχουν αυξήσει σημαντικά τον δείκτη επικινδυνότητας του δικτύου και σε ορισμένα  σημεία το καθιστούν απροσπέλαστο.

Σημαντικές ζημιές έχουν γίνει και σε σπίτια, καθώς και  σε καταστήματα που πλημμύρισαν με λασπόνερα.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί θερμοκηπιακές  καλλιέργειες (ζημιές στις κατασκευές θερμοκηπίων και στο φυτικό κεφάλαιο), καθώς και υπαίθριες καλλιέργειες όπως στην περιοχή «Καλόκαμπος» των Πηγαϊδακίων και στον Τσίγκουνα. Επιπλέον, πολλοί αγροτικοί δρόμοι έχουν κλείσει από τις κατολισθήσεις καθιστώντας   αδύνατη την πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους, ενώ με μεγάλη δυσκολία γίνεται και η μεταφορά των προϊόντων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχολείο του Αντισκαρίου από τις γύρω περιοχές μετατρέπεται σε «οδύσσεια».  Οι μαθητές μεταφέρονται με ευθύνη και έξοδα των γονιών τους, ενώ η κατάσταση του οδικού δικτύου βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

Δεδομένων των πρωτοφανών για την Κρήτη καιρικών  φαινομένων και των ζημιών που έχουν υποστεί αγρότες, επαγγελματίες και νοικοκυριά καθίσταται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και την καταγραφή των ζημιών ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις.

Κατόπιν  των  ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση   ενεργοποίηση των αρμοδίων αρχών προκειμένου να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο και οι αγροτικοί δρόμοι, να καταγραφούν οι ζημιές των αγροτών, επαγγελματιών και των  νοικοκυριών και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων;»

 

mesaralive.gr  10 October, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ