Στη μάχη κατά του δάκου με εργολάβους και επόπτες

  22 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στη μάχη κατά του δάκου με εργολάβους και επόπτες

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της δακοκτονίας στην προστασία του ελαιοκάρπου και προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις τη νέα ελαιοκομική περίοδο, τουλάχιστον από το μέτωπο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης έχει προχωρήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για εργολάβους, τομεάρχες και την προμήθεια φαρμάκων. 

Όπως ανέφερε στο ΡΑΔΙΟΚΡΗΤΗ και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, έχουν ήδη αναδειχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα 17 τμήματα στα οποία έχει επιμεριστεί η αγροτική γη. Οι προσωρινοί ανάδοχοι- εταιρείες, συνεταιριστικά σχήματα ή ιδιώτες- θα αναλάβουν την καταγραφή του δακοπληθυσμού αλλά και την παγιδοθεσία. 

Αναφορικά με την εργολαβία των ψεκασμών, ο κ Συριγωνάκης πληροφόρησε ότι από τα 37 τμήματα τα οποία έχουν οριοθετηθεί για τη διαδικασία αυτή, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η αναδοχή μόνο για 3 τμήματα, σε Γούβες, Επισκοπή και Γαρίπα, ενώ, για τα υπόλοιπα, έχουν προκύψει προσωρινοί διάδοχοι. 

Για την επίβλεψη της παγιδοθεσίας και των ψεκασμών, έχουν κατανεμηθεί 45 θέσεις τομεαρχών και έχει γίνει η προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ. 

Ο κ. Συριγωνάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα αύξησης του δυναμικού των τομεαρχών, σημειώνοντας ότι, και οι γεωπόνοι των δήμων θα μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο της Περιφέρειας. Μάλιστα, όπως είπε, ήδη αυτό το έχει κάνει πράξη ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων εντάσσοντας 3 γεωπόνους στη διαδικασία των ελέγχων. 

Τέλος, ο κ Συριγωνάκης πρόσθεσε ότι έχουν πιστωθεί 2 εκ ευρώ στον λογαριασμό της Περιφέρειας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κονδύλι το οποίο θα διοχετευτεί τόσο στην πληρωμή των εργολάβων όσο και την προμήθεια φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. 

Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμησή του, το συνολικό κόστος της θωράκισης της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο θα ξεπεράσει για φέτος τα 5 εκ ευρώ. 

 

  22 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα