Στη Μονή του Αγίου Νικολάου στο Ζαρό (φωτο)

vianntika.gr  01 June, 2019
Στη Μονή του Αγίου Νικολάου στο Ζαρό (φωτο)

Στη νότια είσοδο του φαραγγιού του Γάφαρη βρίσκεται η ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου.

Ένα Μετόχι της Μονής Βαρσαμόνερου, το οποίο από τη φθορά όπου είχε βρεθεί εχοντας εγκαταλειφθεί, πλέον λειτουργεί ως μοναστήρι μεικτού τύπου, στο οποιο διαμένουν Παλαιοημερολογίτες.
Εκεί οι φιλόξενοι μοναχοί και οι μοναχές, περιμένουν να δεχτούν όλους τους επισκέπτες που αποφασίζουν να βρεθούν σε αυτό.
Χτισμένο σε ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται περίπου 48χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και 3χλμ βόρεια του Ζαρού. Είναι κτισμένο στο σημείο που το 1994 μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο μέρος του πανέμορφου δάσους του φαραγγι.

Από την τότε Μονή, δυστυχως αυτό που σώζεται ως σήμερα για να συνδέσει το μοναστήρι με το παρελθόν είναι ο παλιός μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα με τεχνοτροπία της Παλαιολόγειας περιόδου και ο αναστηλωμένος ναός της Αγίας Παρασκευής.

Ο σύγχρονος τρίκλιτος ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάσταση του Κυρίου και την Αγία Κυριακή, ενώ το κωδωνοστάσιο φέρει 8 καμπάνες με τη μεγαλύτερη να ζυγίζει 12 τόνους. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα οικοδομήματα, τα κελιά, και οι βοηθητικοί χώροι αποτελούν τσιμεντοεκτρώματα.

 

vianntika.gr  01 June, 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα