Στην κλιματική αλλαγή οφείλεται το 75% των ακραίων καιρικών φαινομένων

mesaralive.gr  17 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Στην κλιματική αλλαγή οφείλεται το 75% των ακραίων καιρικών φαινομένων

Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για το 75% του συνόλου των κυμάτων καύσωνα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΟΗΕ.

Αυτές οι περιβαλλοντικές αλλαγές προκαλούν επίσης μία στις πέντε ισχυρές καταιγίδες με αυξημένη βροχόπτωση.

Η έκθεση του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά 95% η παγκόσμια υπερθέρμανση που σημειώθηκε τα τελευταία 65 χρόνια μπορεί να αποδοθεί σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι υπόλοιποι καύσωνες και καταιγίδες είναι πιθανόν το αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.

«Ήδη σήμερα το 75% των ακραίων θερμοκρασιών και περίπου το 18% των ακραίων βροχοπτώσεων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο μπορούν να αποδοθούν στην παγκόσμια υπερθέρμανση», αναφέρουν οι κλιματολόγοι Έριχ Φίσερ και Ρέτο Κνούτι του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που συνέταξαν την έκθεση.

Οι ερευνητές συνέκριναν ιστορικά δεδομένα από την αρχή του 20ού αιώνα με δορυφορικά δεδομένα που καταγράφουν τις σύγχρονες συνθήκες. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι σφοδρές καταιγίδες και τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο πιθανά κατά τον τελευταίο αιώνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, το 2014 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από τον 19ο αιώνα. Ακραίες βροχοπτώσεις έλαβαν χώρα στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες.

Η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η μελέτη προβλέπει ότι, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε το 96% των ακραίων θερμοκρασιών και το 40% των ισχυρών βροχοπτώσεων θα προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στα τέλη του Νοέμβρη. Η συνάντηση θα διαρκέσει 12 ημέρες και θα έχει ως στόχο τη σύνταξη ενός νομικά δεσμευτικού συμφώνου για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  17 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ