Στην τελική ευθεία για το Euro 2024

  13 December, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία για το Euro 2024

Το Euro 2024 είναι ενδεχομένως ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα που περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι. Μεγάλη προσμονή φυσικά και για τους φίλους του στοιχήματος που περιμένουν μέσα από το στοίχημα live να νιώσουν στο έπακρο τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει μία τόσο σημαντική διοργάνωση. Το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι προ των πυλών και θα φιλοξενηθεί σε 10 διαφορετικές πόλεις. Για τους φίλους των τυχερών παιχνιδιών το stoixima του καλοκαιριού έχει ήδη ξεκινήσει. 

Τα προκριματικά του Euro 2024 οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους με τις ομάδες να κλείνουν θέση στα γήπεδα τη Γερμανίας. Στο σύνολό τους 24 ομάδες θα δώσουν το παρόν στην μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου με στόχο την κατάκτηση της κορυφής και του βαρύτιμου τροπαίου. Από την φάση των προκριματικών έχουν γίνει ήδη γνωστές οι πρώτες 20 ομάδες που κατάφεραν μέσα από μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία να κάνουν δικό τους ένα από τα πολυπόθητα εισιτήρια. Οι υπόλοιπες 4 ομάδες θα γίνουν γνωστές μετά τα μπαράζ που θα διεξαχθούν την Άνοιξη. Μέσα στις διεκδικήτριες ομάδες και η Εθνική Ελλάδος που θα παλέψει μέχρι το φινάλε για την συμμετοχή της στο Euro 2024.

Η κλήρωση των ομίλων δεν έχει ακόμα συμβεί. Γνωρίζουμε ωστόσο πως η Γερμανία θα τοποθετηθεί ως διοργανώτρια επικεφαλής στον 1ο όμιλο της διοργάνωσης. Από εκεί και πέρα οι ομάδες τοποθετήθηκαν στα γκρουπ δυναμικότητας ανάλογα με τη θέση που κατέλαβαν στον όμιλό τους στην προκριματική φάση. Στο 4ο γκρουπ θα τοποθετηθούν οι 3 ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο συμμετοχής τους στο Euro 2024 μέσα από τη διαδικασία των Play offs.

Το εναρκτήριο παιχνίδι του Euro 2024 είναι προγραμματισμένο για τις 14 Ιουνίου. Εκεί η Γερμανία θα υποδεχτεί μία εκ των ομάδων του ομίλου της στο μοναδικό παιχνίδι της ημέρας. Την πρόκριση στην φάση των 16 θα πάρουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση του ομίλου τους ενώ μαζί τους θα πορευτούν και οι 4 καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων. Ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένος για τις 14 Ιουλίου 2024 ένα μήνα ακριβώς μετά το εναρκτήριο λάκτισμα.

Σημαντικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν ήδη σφραγίσει τα εισιτήριά τους για τα γήπεδα της Γερμανίας. Εκτός από την οικοδέσποινα Γερμανία στο πρώτο δοχείο με τις ομάδες που θα ηγηθούν στα γκρουπ δυναμικότητας τοποθετούνται Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Αγγλία. Στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας έχουμε Τουρκία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Αυστρία και Δανία. Την πρόκριση έχουν κερδίσει ακόμα οι Ολλανδία, Σκωτία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία που τοποθετούνται στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας. Οριακά την πρόκριση κέρδισαν Ιταλία, Σερβία και Ελβετία όπου μαζί με τις 3 ομάδες των play offs τοποθετούνται στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας.

Η Εθνική μας ομάδα μέσα από τη διαδικασία του Nations League έχει μία δεύτερη ευκαιρία να περάσει στην τελική Euro 2024. Καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του ομίλου της μπήκε στη διαδικασία των Play offs όπου στο δικό της γκρουπ υπάρχουν ακόμα Καζακστάν, Λουξεμβούργο και Γεωργία. Οι διασταυρώσεις που έχουν να κάνουν με τη βαθμολογία των ομάδων στο Nations League η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει στον ημιτελικό των Play offs το Καζακστάν. Στον έταιρο ημιτελικό Λουξεμβούργο και Γεωργία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μία θέση στον ήλιο. Οι αγώνες είναι μονοί και η έδρα ορίστηκε από κλήρωση. Η Ελλάδα θα είναι γηπεδούχος σε αυτόν τον ημιτελικό ωστόσο η κληρωτίδα δεν της χαμογέλασε για τη συνέχεια. Σε περίπτωση πρόκρισης στον τελικό θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Λουξεμβούργο – Γεωργία στην έδρα του. Οι ημιτελικοί θα γίνουν στις 21 Μαρτίου 2024 ενώ ο τελικός μόλις 5 μέρες αργότερα στις 26 Μαρτίου.

Έχουμε όμως άλλα δύο μονοπάτια που δίνουν εισιτήριο πρόκρισης στα τελικά του Euro 2024. Στο πρώτο γκρουπ έχουν βρεθεί Ουάλια, Φινλανδία, Πολωνία και Εσθονία. Οι Ουαλοί καλούνται αρχικά να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Φιλανδίας ενώ Πολωνία και Εσθονία θα παλέψουν για την πρόκριση στον τελικό. Η κλήρωση έδειξε πως ο τελικός του ομίλου Α θα γίνει σε Ελσίνκι ή Κάρντιφ ανάλογα με την ομάδα που θα προκριθεί. Στον Β όμιλο έχουμε Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Ισραήλ και Ισλανδία. Τα ζευγάρια είναι Βοσνία – Ουκρανία και Ισραήλ – Ισλανδία με τον τελικό να γίνεται στην έδρα της ομάδας που θα προκριθεί από το πρώτο ζευγάρι.

 

  13 December, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ