Στο έλεος του καιρού οι παγκόσμιες προμήθειες βασικών τροφίμων και το 2024

https://www.huffingtonpost.gr/  27 December, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Στο έλεος του καιρού οι παγκόσμιες προμήθειες βασικών τροφίμων και το 2024

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχουν ωθήσει τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να φυτέψουν περισσότερα δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, αλλά οι καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε μειωμένες προμήθειες το 2024, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών λόγω Ελ Νίνιο, περιορισμών στις εξαγωγές και μεγαλύτερων υποχρεώσεων για χρήση βιοκαυσίμων. Πράγμα που σημαίνει ότι η ακρίβεια στα ράφια δεν δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης το νέο έτος.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας - μετά από αρκετά χρόνια ισχυρών κερδών - οδεύουν προς απώλειες το 2023 λόγω της χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης στη Μαύρη Θάλασσα και των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αν και οι τιμές παραμένουν ευάλωτες σε κραδασμούς των προμηθειών και τον πληθωρισμό τροφίμων το νέο έτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η προσφορά για τα σιτηρά σίγουρα βελτιώθηκε το 2023 με περισσότερες καλλιέργειες σε βασικές προμηθεύτριες χώρες αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό που μένει να καλυφθεί. Την ίδια ώρα, το Ελ Νίνιο θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, που σημαίνει ότι η Βραζιλία θα παράγει λιγότερο καλαμπόκι και η Κίνα θα αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού και καλαμποκιού από τη διεθνή αγορά, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές.

Το καιρικό φαινόμενο, που έφερε ξηρασία σε μεγάλες περιοχές της Ασίας φέτος, προβλέπεται να συνεχιστεί το πρώτο πεντάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων αγροτικών προϊόντων ανά τον πλανήτη.

Στα ύψη το ρύζι

Εμποροι και αξιωματούχοι αναμένουν ότι η παραγωγή ασιατικού ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα συρρικνωθεί καθώς οι συνθήκες ξηρής φύτευσης και η συρρίκνωση των δεξαμενών είναι πιθανό να μειώσουν τις σοδειές. Οι παγκόσμιες προμήθειες ρυζιού περιορίστηκαν ήδη φέτος, αναγκάζοντας την Ινδία -μακράν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο- να περιορίσει τις αποστολές προς άλλες χώρες.

 

Και ενώ άλλες αγορές σιτηρών έχασαν αξία, οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών το 2023, σημειώνοντας άνοδο 40%-45% σε ορισμένους κόμβους εξαγωγών της Ασίας.

Η επόμενη καλλιέργεια σιταριού της Ινδίας απειλείται επίσης από την έλλειψη υγρασίας, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή σιταριού στον κόσμο να αναζητήσει εισαγωγές για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, καθώς τα εγχώρια αποθέματα στις κρατικές αποθήκες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Αγρότες σε απόγνωση

Τον ερχόμενο Απρίλιο, οι αγρότες στην Αυστραλία (σ.σ. Νο 2 εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο) θα αναγκαστούν να σπείρουν τις καλλιέργειές τους σε ξηρά εδάφη, μετά από μήνες έντονης ζέστης, που περιόρισαν τις αποδόσεις της φετινής σοδειάς και τερμάτισαν μια σειρά τριών σεζόν με συγκομιδές-ρεκόρ.

Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδονησίας, να αναζητήσουν μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού από άλλους εξαγωγείς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

 

«Η κατάσταση της προσφοράς σιταριού στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2023/24 είναι πιθανό να επιδεινωθεί σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν», εκτιίμησε πρόσφατα η Commerzbank (σ.σ. η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία, μετά την Deutsche Bank).

Στη θετική πλευρά, η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας της Νότιας Αμερικής αναμένεται να βελτιωθεί το 2024, αν και ο ασταθής καιρός στη Βραζιλία αφήνει κάποιες αμφιβολίες. Στην Αργεντινή, οι άφθονες βροχοπτώσεις στις αγροτικές περιοχές είναι πιθανό να ενισχύσουν την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού σε ένα από τα μεγαλύτερα έθνη εξαγωγής σιτηρών στον κόσμο.

Σύμφωνα με το ανταλλακτήριο σιτηρών Rosario (BCR) της Αργεντινής, το 95% του πρώιμου καλαμποκιού και το 75% της σόγιας βρίσκονται σε «πολύ καλές έως εξαιρετικές» συνθήκες, χάρη στις βροχοπτώσεις από τα τέλη Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή Pampas της χώρας.

 

Η Βραζιλία αναμένει επιδόσεις κοντά στο ρεκόρ αγροτικής παραγωγής το 2024, αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού της χώρας έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του ξηρού καιρού, συνεχίζει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Δυσοίωνη πρόβλεψη

Η παγκόσμια παραγωγή φοινικέλαιου είναι επίσης πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος λόγω του ξηρού καιρού, ενισχύποντας τις τιμές μαγειρικού λαδιού που μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2023. Η μείωση της παραγωγής έρχεται εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση για παραγωγή βιοντίζελ και μαγειρικού λαδιού με βάση το φοινικέλαιο.

 

«Βλέπουμε μεγαλύτερο κίνδυνο ανοδικό τιμών παρά πτωτικών», εκτιμά η CoBank, κορυφαίος δανειστής στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ. «Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι λιγότερα λόγω ιστορικών καιρικών συνθηκών, το βόρειο ημισφαίριο πιθανότατα θα έχει ισχυρό μοτίβο Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για πρώτη φορά από το 2015, το δολάριο θα συνεχίσει την πρόσφατη πτώση του και η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή της τάση», συμπεραίνει.

 

https://www.huffingtonpost.gr/  27 December, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα