Στο επίκεντρο η Αγία Μαρίνα στη Βόνη και το ξακουστό πανηγύρι της

mesaralive.gr  16 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στο επίκεντρο η Αγία Μαρίνα στη Βόνη και το ξακουστό πανηγύρι της

Στα μέσα Ιούλη ξεκινάει ο τριήμερος εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στο Μοναστήρι της Βόνης στη Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η ιερά πανήγυρις που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15, 16 και 17 Ιουλίου αποτελεί θρησκευτικό γεγονός ευρείας κλίμακας και προσελκύει περισσότερους από 100.000 πιστούς, τόσο από την Κρήτη, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όλα  είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή του εορτασμού, με τις τελευταίες λεπτομέρειες στα πλαίσια της υποδοχής των χιλιάδων προσκυνητών να διευθετούνται μέχρι και τον τριήμερο εορτασμό.

Ζητήματα όπως τα μέτρα ασφαλείας, η διευθέτηση της κυκλοφορίας για τη σωστή και έγκαιρη προσβασιμότητα των επισκεπτών, η πυροπροστασία, καθώς και η παροχή πρώτων βοηθειών, ιατρικής μέριμνας και εξυπηρέτησης, προς όφελος πολιτών και επισκεπτών είναι πάντα στο προσκήνιο.

Η μονή της Αγίας Μαρίνας Βόνης βρίσκεται 500μ νότια από το χωριό Βόνη και την ημέρα της εορτής της (17 Ιουλίου) συγκεντρώνει το περισσότερο πλήθος πιστών από οποιοδήποτε άλλο μοναστήρι στην Κρήτη, με ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα και υπαίθριους πάγκους μικροπωλητών. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν τάμα στην Αγία Μαρίνα και έρχονται πεζή ως το μοναστήρι από το Ηράκλειο ή άλλες περιοχές.

Η μονή ιδρύθηκε το 1895 από τον Ιωάννη Καπαρουνάκη σε σημείο που λέγεται ότι είχε πιει νερό και τον βοήθησε ως εκ θαύματος να συνέλθει από μια ασθένεια. Υπήρχε ήδη ένα μικρό εκκλησάκι του 14ου-15ου αιώνα, στο σημείο που ανάβλυζε το αγίασμα, αλλά ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου, του Χοσρέφ Πασά, ο οποίος δεν ήθελε να αφήσει την ανέγερση του μοναστηριού. Λέγεται ότι η Αγία Μαρίνα τότε επενέβη και τιμώρησε τον Τούρκο, καθώς αρρώστησαν και τα τρία του παιδιά. Αφού κατάλαβε τι είχε συμβεί, ο Τούρκος βρήκε τον Καπαρουνάκη και του παραχώρησε την ιδιοκτησία. Έκτοτε, το εκκλησάκι αυτό ανακαινίστηκε και κτίστηκε γύρω του η γυναικεία μονή της Αγίας Μαρίνας. Σήμερα μπορούμε να δούμε τμήμα του παλιού ναού στην αψίδα του ιερού, όπου σώζονται και πολύ λίγες τοιχογραφίες.

Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών και υπάρχουν μαρτυρίες για θαύματα στη μονή. Εντύπωση προκαλεί το δωμάτιο με τα διάφορα προσωπικά είδη όσων έζησαν το θαύμα τους, όπως π.χ. πατερίτσες.

 

mesaralive.gr  16 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα