Στο ΠΑΓΝΗ το πρώτο ψηφιακό PET/CT σε δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο!

  20 September, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στο ΠΑΓΝΗ το πρώτο ψηφιακό PET/CT σε δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο!

Το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει το ψηφιακό PET/CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, το πρώτο σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει “όπλο αιχμής” στη μάχη κατά του καρκίνου, αλλά και άλλων νόσων. 

Το υπερσύγχρονο απεικονιστικό μηχάνημα, δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, από χθες βρίσκεται στον “φυσικό του χώρο”, στο υπόγειο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων.

Το ψηφιακό PET/CT έχει ήδη τοποθετηθεί στο χώρο, όπου θα λειτουργήσει. Πρόκειται για έκταση 200 τ.μ. που παλαιότερα καταλάμβαναν η βιβλιοθήκη και η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, η οποία πλέον διαμορφώνεται για να φιλοξενήσει τα γραφεία και τους βοηθητικούς χώρους που θα περιστοιχίσουν την λειτουργία του υπερσύγχρονου μηχανήματος.

“Έχουμε σηκώσει τα μανίκια και θα τα καταφέρουμε”, δήλωσε στο ertnews η διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, Σοφία Κουκουράκη, που ήταν ο άνθρωπος “γέφυρα” ανάμεσα στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins με τα τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής των τεσσάρων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας, αυτών του Ηρακλείου, της Λάρισας, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης. Είναι τα πρώτα νοσοκομεία – θα ακολουθήσει το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας – τα οποία ενισχύονται με ψηφιακά PET/CT, στο πλαίσιο της εξαιρετικά σημαντικής δωρεάς του ιδρύματος “Νιάρχος”. Το πρώτο ψηφιακό PET/CT στη χώρα λειτουργεί ήδη από την Ακαδημία Αθηνών.

Όμως, μέχρι τη χθεσινή ημέρα, χρειάστηκε να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και να περάσουν πολλά χρόνια, ώστε αυτό το “όνειρο ζωής”, όπως το χαρακτηρίζει η κ. Κουκουράκη για την ίδια και τους προκατόχους της, να γίνει πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια είχε σταλεί για εκπαίδευση για το σκοπό αυτό το 2004, 18 χρόνια πριν.

Τελικώς, το 2018, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, προτάθηκε στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας η χρηματοδότηση του εγχειρήματος από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, πρόταση που υιοθετήθηκε από τους Κρητικής καταγωγής υπουργούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη και προωθήθηκε αρμοδίως. Το “Σταύρος Νιάρχος” δέχθηκε να προχωρήσει στη δωρεά, όχι μόνο του μηχανήματος, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά, στη συνέχεια, και των τεχνικών εργασιών για την αναμόρφωση των χώρων στο νοσοκομείο, παρότι την ευθύνη γι’ αυτές είχε το ίδιο το ΠΑΓΝΗ. Όμως, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις ήταν τέτοια που “ναρκoθετούσαν” το εγχείρημα και ανάγκασαν τους υπεύθυνους να ζητήσουν ξανά τη συνδρομή του Ιδρύματος “Νιάρχος”.

Πλέον, με τη συνδρομή και της πρώην διοικήτριας της ΥΠΕ Κρήτης, Λένας Μπορμπουδάκη, το ψηφιακό PET/CT είναι μια πραγματικότητα για την Κρήτη και τους πολίτες της. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργαλείο, το κύριο μηχάνημα, όπως εξηγεί η κ. Κουκουράκη, όχι μόνο για τους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και για νοσούντες από άλλες ασθένειες. Είναι, όπως αναφέρει, μοριακή – λειτουργική απεικόνιση για την διάγνωση, τη σταδιοποίηση και την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι μέχρι τώρα αναγκάζονται για το λόγο αυτό να ταξιδεύουν εκτός Κρήτης. Επίσης, προσθέτει η ίδια, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη Νευρολογία και στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, μετά την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, στην Καρδιολογία, στην Λοιμωξιολογία, στην Ορθοπεδική κ.α.

Το πολυαναμενόμενο μηχάνημα, όπως δήλωσε η κ. Κουκουράκη στο ertnews, αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, μεθαύριο Πέμπτη, αναμένεται να φτάσουν από την Πολωνία οι τεχνικοί της προμηθεύτριας εταιρείας, οι οποίοι θα συνδέσουν το PET/CT. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται άλλοι τεχνικοί, οι οποίοι θα εγκαταστήσουν τα προγράμματα και στα μέσα Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η άφιξη του medical specialist, του ειδικού που θα θέσει σε λειτουργία τα προγράμματα και θα εκπαιδεύσει το προσωπικό του Τμήματος. Αμέσως μετά το μηχάνημα θα είναι έτοιμο για χρήση και για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Μέχρι τότε, εκφράζεται η ελπίδα ότι θα έχει φτάσει και ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός εξοπλισμός για τους χώρους του Τμήματος, για την προμήθεια του οποίου έχει υποβληθεί αίτημα ήδη από το καλοκαίρι του 2021.

 

  20 September, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα