Στο “σφυρί” 105 ξενοδοχεία της Κρήτης ελέω..υπερφορολόγησης

neakriti.gr  27 January, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Στο “σφυρί” 105 ξενοδοχεία της Κρήτης ελέω..υπερφορολόγησης

Σε ποια περιοχή βρίσκονται τα περισσότερα;

Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που αναγκάζονται να πουλήσουν τα ξενοδοχεία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας περισσότερα από 1.000 ξενοδοχεία πωλήθηκαν ή βρέθηκαν προς πώληση το 2018 σε επίπεδο χώρας, εκ των οποίων τα 105 βρίσκονται στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του economista.gr περισσότερα από 1.000 ξενοδοχεία καταχωρήθηκαν προς πώληση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκ των οποίων περισσότερα από 100 αφορούν Κρητικές επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για το 10% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η αύξηση των αφίξεων τα τελευταία χρόνια δεν έφερε τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για ένα σημαντικό μερίδιο των ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

Τι συμβαίνει στην Κρήτη;

Ειδικότερα, στην Κρήτη προσφέρθηκαν προς πώληση 105 ξενοδοχεία, εύρους τιμών από 150.000 ευρώ έως 50.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο, βγήκαν προς πώληση στην αγορά 21 ξενοδοχεία.

Στο Λασίθι, το 2018 προσφέρθηκαν στην αγορά 19 ξενοδοχεία.

Στο Ρέθυμνο, εξήλθαν προς πώληση 20 ξενοδοχεία.

Ενώ, στην περιοχή των Χανίων, εξήλθαν στην αγορά προς πώληση 45 ξενοδοχεία.

Γιατί μπήκε… πωλητήριο στα ξενοδοχεία;

Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη η αύξηση των αφίξεων τα τελευταία χρόνια, κυριότερη αιτία για την πώληση των ξενοδοχείων φαίνεται πως είναι η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου, με τους επιχειρηματίες να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου στη κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τους αγοραστές, αυτοί φαίνεται πως έρχονται κυρίως από το εξωτερικό με τις εγχώριες ωστόσο εταιρίες διαχείρισης ξενοδοχείων να κρατούν σημαντικό μερίδιο.

Σημαντική παράμετρος που θέτει σε εγρήγορση τα σωματεία είναι και οι εργασιακές σχέσεις των ξενοδοχουπαλλήλων με τις νέες ιδιοκτησίες.

 

neakriti.gr  27 January, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα