Στον αέρα χιλιάδες ακίνητα Ηρακλειωτών...

patris.gr  10 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Στον αέρα χιλιάδες ακίνητα Ηρακλειωτών...

Καταστροφικές συνέπειες για το Ηράκλειο θα έχει, όπως διαμηνύει η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση για τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο Κτηματολόγιο, ανατρέποντας τον χρονικό ορίζοντα των 7,5 ετών που ίσχυε μέχρι πρότινος σε επίπεδο Ηρακλείου με βάση τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου σε τοπικό επίπεδο.

Το Κτηματολόγιο στο Ηράκλειο ξεκίνησε το 2010 και κατά συνέπεια η σχετική προθεσμία θα πρέπει να λήξει το 2026. Αν ισχύσει η προτεινόμενη διάταξη, στο Ηράκλειο η σχετική προθεσμία λήγει τον Δεκέμβριο του 2020 πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες υποθέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν δικαστικώς μέσα σε ενάμιση χρόνο, πράγμα ακατόρθωτο δεδομένης της πολυπλοκότητας της απαιτούμενης διαδικασίας (δικηγόροι, δικαστήρια, μηχανικοί-τοπογράφοι) αλλά και των φοβερών καθυστερήσεων  στην απονομή της δικαιοσύνης. Επιπλέον και εξίσου σημαντικό είναι ότι η διαδικασία αυτή είναι δαπανηρή και οι Ηρακλειώτες που είχαν κάνει άλλο προγραμματισμό σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να υποστούν μία σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για να ανταποκριθούν στις διαδικασίες. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο συμπολίτες μας να εγκαταλείψουν την διαδικασία ελέω οικονομικής αδυναμίας και εν τέλει να χάσουν τα ακίνητα τους.

Κατά τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου η  κυβέρνηση ορθώς δίνει μία παράταση ενάμιση χρόνου ως «δεύτερη ευκαιρία» για τις περιοχές στις οποίες ήδη έχει λήξει η σχετική προθεσμία (είναι περιοχές στις οποίες το Κτηματολόγιο ξεκίνησε χρόνια πριν από το Ηράκλειο), είναι όμως άδικο και θα προκαλέσει πλείστα προβλήματα-και κοινωνικά-να την «πληρώσουν» περιοχές που ακόμα είχαν χρόνο μπροστά τους. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση το Ηράκλειο θα το …βρει μπροστά του. Για το λόγο αυτό ήδη γίνονται ενέργειες ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες προς την σωστή κατεύθυνση και το Ηράκλειο να παραμείνει στο καθεστώς του χρονοδιαγράμματος που εξ αρχής είχε προβλεφθεί, δηλαδή μέχρι το 2026.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Λογοθέτης υπογραμμίζει ότι η γενική διατύπωση της προτεινόμενης διάταξης «οδηγεί εκ του αποτελέσματος στην σύντμηση των προθεσμιών για περιοχές όπου δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα. Ειδικότερα για τα υπαγόμενα στο Κτηματολογικό Γραφείο ακίνητα η σχετική αποκλειστική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. «Υπενθυμίζω ότι η προθεσμία αυτή αφορά στην άσκηση αναγνωριστικής ή διεκδικητικής αγωγής από πολίτες που το δικαίωμα τους προσβάλλεται λόγω ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, η παρέλευση δε της προθεσμίας θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών. Αυτό πρακτικά σημαίνει την απώλεια της κυριότητας από τον ενδεχομένως αληθή αλλά μη εμφαινόμενο στις κτηματολογικές εγγραφές κύριο ενός ακινήτου. Συνεπώς, για την αποφυγή τεράστιας ταλαιπωρίας των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επιδιώξουν δικαστικώς την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας τους, απαιτείται η νομοτεχνικής διόρθωση της υπό ψήφισης διάταξης ώστε αυτή να μην καταλαμβάνει τις κτηματογραφημένες περιοχές, όπως αυτή του Κτηματολογίου Ηρακλείου, των οποίων η αποκλειστική προθεσμία έχει ήδη ορισθεί νομοθετικά σε χρόνο μεταγενέστερο της 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου  «εκφράζει δημόσια την πλήρη αντίθεση του στην προτεινόμενη διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιέχεται στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης με τον τίτλο: «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση κι άλλα επείγοντα ζητήματα» και εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται – ανεξάρτητα από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου σε κάθε κτηματογραφημένη περιοχή της χώρας – μία μοναδική προθεσμία, η 31η Δεκεμβρίου 2020, για τη διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών.

Η ανωτέρω ρύθμιση που εισάγεται αιφνιδιαστικά και προβλέπει την αδικαιολόγητη σύντμηση της προθεσμίας του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν.2664/1998 (η οποία για τα υπαγόμενα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου ακίνητα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026), είναι άκρως προβληματική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες αφού θα υποχρεώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να αποδυθούν μέχρι την 31-12-2020, σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου για να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους και να αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων. Η μη εμπρόθεσμη αμφισβήτηση της ακρίβειας των πρώτων εγγραφών ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου για τη διόρθωσή τους με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τις καθιστά οριστικές και παράγεται αμάχητο τεκμήριο για την ορθότητά τους.

Με την υπενθύμιση της πλημμελούς λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου και του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου καθώς και των γνωστών καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, παραγόντων που επιτείνουν τη δυσχέρεια εφαρμογής της προτεινόμενης διάταξης και με την επισήμανση των σοβαρότατων επιπτώσεων που θα προκληθούν από την ενδεχόμενη απώλεια της ανωτέρω ασφυκτικής προθεσμίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί την Κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρει την προτεινόμενη διάταξη, διατηρώντας σε ισχύ την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη λήξη της προθεσμίας στις 31-12-2026».

Απόσυρση της διάταξηςζητά και το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Να αποσύρει την επίμαχη διάταξη για το Κτηματολόγιο ζητά από την κυβέρνηση το ΤΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο  να χάσουν τα ακίνητά τους πολλοί Κρητικοί που είναι αδύνατον να προλάβουν τις νέες ημερομηνίες για τις όποιες διορθώσεις στο Κτηματολόγιο.

Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με τη διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάζεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση κι άλλα επείγοντα ζητήματα» που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά στη μείωση του χρόνου εντός του οποίου μπορούν να γίνουν διορθώσεις των ανακριβών πρώτων εγγραφών σε κάθε κτηματογραφημένη περιοχή της χώρας. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει θέσπιση μιας μοναδικής προθεσμίας γεα όλη τη χώρα, την 31η Δεκεμβρίου 2020, ανεξάρτητα με το χρόνο έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου κάθε περιοχής και των ιδιαίτερων προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν.

Για τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου η ισχύουσα αυτή τη στιγμή προθεσμία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026. Η μείωση της προθεσμίας -κατά 6 μάλιστα χρόνια (!)- θα είναι καταστροφική ειδικά για το Ηράκλειο όπου υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές. Το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μικρό και οι διαδικασίες χρονοβόρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και σε περίοδο υποβολής δηλώσεων για πολλές περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση κάτι που επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση σε πολίτες και επαγγελματίες.

Με τη λήξη της προθεσμίας (31-12-2020) οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για όσους δεν προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, είτε τα ακίνητά τους να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ως ιδιοκτησίες αγνώστου ιδιοκτήτη) είτε να κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών.

Για τους λόγους αυτούς, έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη”.

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση στη βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, που ζητά που ζητά την επαναφορά της προθεσμίας διόρθωσης των λαθών στις 10 Δεκεμβρίου του 2026.

 

patris.gr  10 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα