Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

  12 January, 2019 ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Αναζητείται λύση - Ζητούμενο η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού

«Θερμός» προβλέπεται ο χειμώνας του 2019 για το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Έπειτα από την πρόσφατη, επίσημη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ για την ταχεία εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών, από τους πρώτους κιόλας μήνες του νέου έτους, ο EuroAsia Interconnector ανταπάντησε, γνωστοποιώντας ότι επέλεξε τους προμηθευτές για την κατασκευή της «Φάσης 1» (δηλαδή της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής) για την ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC).

Ο EuroAsia Interconnector Ltd, o οποίος δηλώνει επίσημος φορέας υλοποίησης του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στη Λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) για την ήπειρο, ανακοίνωσε μάλιστα ότι πέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του συνόλου των κορυφαίων κατασκευαστών σταθμών μετατροπής και καλωδίων υψηλής τάσης καθώς και όλων των κορυφαίων εταιρειών πόντισης καλωδίων σε μεγάλα βάθη, οι οποίοι ζήτησαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την κατασκευή αυτής της, ομολογουμένως, απαιτητικής διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επικοινωνία του EuroAsia Interconnector έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του ΑΔΜΗΕ, από τις αρχές Δεκεμβρίου, με την οποία ο Διαχειριστής δήλωσε την ετοιμότηά του για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών που αφορούν το σκέλος της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, στις αρχές του 2019, μέσω του SPV και project promoter του έργου που ίδρυσε, «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection». 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τα όσα είχε κάνει γνωστά ο ΑΔΜΗΕ, που για την ώρα είναι ο μοναδικός μέτοχος της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ», με μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις με τους βασικούς κατασκευαστές (υποθαλάσσια καλώδια, σταθμοί μετατροπής), οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία. Από πλευράς Διαχειριστή, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την οριστικοποίηση του σχήματος χρηματοδότησης του project, που έχει προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των επαφών αυτών αναδείχθηκε η προοπτική να απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ», ένα ενδεχόμενο το οποίο εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς θα οδηγήσει στη βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ του έργου. Από την άλλη πλευρά, ο EuroAsia στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η φάση της προεπιλογής ολοκληρώθηκε με όλους του υποψηφίους να έχουν ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση ως προς την αίτησή τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα από το μέτωπο του EuroAsia, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια σειρά ξεχωριστών συναντήσεων με όλους τους επιτυχόντες κατασκευαστές σταθμών μετατροπής και καλωδίων, που έλαβαν χώρα στην έδρα του στην Κύπρο. Οι συναντήσεις αυτές είχαν ως σκοπό να ενημερώσουν τους επιλεγέντες υποψηφίους σχετικά με την κατάσταση του έργου, τη διαδικασία υποβολής προσφορών που θα ακολουθήσει και για την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τις τεχνικές πτυχές και τις προκλήσεις του έργου.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις και προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία προμηθειών, αποφασίστηκε η υποβολή των εγγράφων του διαγωνισμού σε όλους τους επιτυχόντες κατασκευαστές σταθμών μετατροπής και καλωδίων για ένα γύρο διαβουλεύσεων πριν από την επίσημη υποβολή της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών.

Αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, στη «Φάση 1» (που αφορά το ελληνικό σκέλος του PCI), η διασύνδεση HVDC έχει σχεδιαστεί για δυναμικότητα μεταφοράς 1.000 MW και με την ολοκλήρωση του έργου η δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 2.000 MW. 

Συνολικά, η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ισραήλ, όπως έχει σχεδιαστεί από τον EuroAsia Interconnector, θα αναπτυχθεί μέσω 4 διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και είχαν δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του Συμπληρώματος της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TED), από τις 17 Απριλίου της χρονιάς που μας πέρασε. 

Αν και το σκηνικό σχετικά με την υλοποίηση, τουλάχιστον του ελληνικού τμήματος, του τεράστιου ενεργειακού έργου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, αυτό που τίθεται ως δέλεαρ και παράλληλα μοχλός πίεσης από πλευράς Ευρώπης, είναι η χρηματοδοτική στήριξη μέσω CEF (Connecting Europe Facility), η οποία ενδέχεται να κρίνει και τις επόμενες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι η έριδα για την υλοποίηση του έργου σε ελληνικό έδαφος, έχει ως φόντο την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, για την οποία θα ισχύσουν αυστηροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί σχετικά με την λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από το 2020, γεγονός που επιτάσσει την ταχεία επίλυση των  όποιων διαφωνιών. 

Οι χρηματοδοτικές απώλειες από τη μη έγκαιρη υλοποίηση του έργου ενδέχεται δε, να αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ η συνεχιζόμενη καθυστέρηση της τροφοδοσίας της Κρήτης από το ηπειρωτικό σύστημα, προκαλεί σωρευτικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις τσέπες των καταναλωτών ολόκληρης της χώρας. Σημειώνεται ότι «μικρή» διασύνδεση Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να καλύψει το 1/3 της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη μεγαλόνησο, μια σημαντική ανάσα για το απομονωμένο ενεργειακό σύστημα, η οποία ωστόσο δεν είναι ικανή να αποσοβήσει τον κίνδυνο black out τα προσεχή έτη, αν εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από την ΕΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του EuroAsia, η ολοκλήρωση της κατασκευαστικής φάσης του καλωδίου Κρήτης-Αττικής έχει οριστεί για το 2022.

 

  12 January, 2019 ΑΡΘΡΑ