Συνεχίζονται οι καταγγελίες για ανεξέλεγκτα κοπάδια εν μέσω...καραντίνας

cretalive.gr  29 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για ανεξέλεγκτα κοπάδια εν μέσω...καραντίνας

Καταστροφές περιουσιών κι εκφοβισμοί ακόμα και μέσω πυροβολισμών είναι τα πρόσφατα φαινόμενα που ρίχνουν αλάτι σε μια "πληγή' διαχρονική για το νησί

Όσο οι περισσότεροι …Μένουμε Σπίτι λόγω κορωνοϊού, κάποιοι κτηνοτρόφοι δρουν ανεξέλεγκτα και αφήνουν τα κοπάδια τους να καταστρέφουν χωρίς ...οίκτο τις περιουσίες βιοπαλαιστών. Οι αγροζημίες είναι διαχρονική πληγή για την ύπαιθρο της Κρήτης, θα περίμενε ωστόσο κάποιος  αυτή την κρίσιμη περίοδο, που ολόκληρη η ανθρωπότητα ζει τον εφιάλτη της πανδημίας, να υπήρχε και  φιλότιμο!

Οι καταγγελίες-μαρτυρίες που φθάνουν καθημερινά,περιγράφουν μία εξωφρενική κατάσταση στην ενδοχώρα του νομού. Συντοπίτες μας  κλαίνε με πόνο ψυχής αντικρίζοντας μετά από μέρες τις περιουσίες τους κατεστραμμένες από την εισβολή κοπαδιών. Ακόμα και τώρα που ο θάνατος καραδοκεί, κάποιοι εξακολουθούν να μην σέβονται συνανθρώπους και νόμους.

«Πυροβόλησαν για εκφοβισμό»

Σε χωριό της Μεσσαράς φέρεται να έπεσαν ακόμα και πυροβολισμοί προκειμένου, όπως καταγγέλλεται, ο κτηνοτρόφος να εκφοβίσει τον ιδιοκτήτη του ελαιώνα ώστε να αποχωρήσει κακήν-κακώς.

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς σημειώθηκε την Πέμπτη. Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του βιολογικού ελαιώνα που αριθμεί 700 δένδρα, άκουσε τους πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση. Κατάλαβε τι συνέβαινε και ανήσυχος επικοινώνησε με τον γιο του, ο οποίος ήταν σε έναν αμπελώνα της οικογένειας. Ο γιος συνέστησε στον πατέρα να αποχωρήσει για να μην συμβεί κάποιο κακό και μετέβη στον ελαιώνα τους απογευματινές ώρες. Ήδη η καταστροφή ήταν αρκετά μεγάλη. Με βάση πραγματογνώμονα, η ζημιά υπολογίζεται στο 15-25% του φυλλώματος των βιολογικών ελαιόδεντρων.

Η πλευρά των παθόντων υποστηρίζει ευθέως ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν για εκφοβισμό με σκοπό να αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να αποχωρήσει για να βοσκήσουν ανεξέλεγκτα τα ζώα του κοπαδιού.

Άμεσα τα αντανακλαστικά της Αστυνομίας

 Την Παρασκευή έγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού στην οποία έγινε και αναλυτική αναφορά των όσων προηγήθηκαν με τους πυροβολισμούς. Η κινητοποίηση των αστυνομικών του Τμήματος Φαιστού ήταν άμεση. Στο πλαίσιο του αυτοφώρου έγινε σύλληψη του κτηνοτρόφου, ο οποίος κατονομάστηκε με βάση την καταγγελία.

«Χίλια μπράβο στους αστυνομικούς που σε μία  κρίσιμη περίοδο επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και κινητοποιήθηκαν αποτελεσματικά, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής σε όσους λυμαίνονται την κρητική ύπαιθρο» τόνισε ο γιος της οικογένειας των παθόντων, επισημαίνοντας ότι η αυτόφωρη σύλληψη του κτηνοτρόφου είναι κάτι που ήδη συζητείται θετικά στην περιοχή.

«Μετά από πλήθος καταγγελιών, μηνύσεων, συστάσεων, το βασικό είναι να κατανοήσουν οι κτηνοτρόφοι ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε βάρος των πολιτών και να καταστρέφουν τις περιουσίες τους. Αυτές οι παράνομες ενέργειες πρέπει πλέον να σταματήσουν» επισήμανε από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας των παθόντων κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης.

Στην αντεπίθεση για τις κατηγορίες

Κάθε εμπλοκή στα όσα του αποδίδονται περί αγροζημιών αλλά και πυροβολισμών εκφοβισμού αρνείται ο κτηνοτρόφος σε βάρος του οποίου προ ημερών υποβλήθηκε μήνυση από ιδιοκτήτη βιολογικού ελαιώνα, ο οποίος καταγγέλλει ότι είδε την περιουσία του να καταστρέφεται από την εισβολή κοπαδιού.

Μία σοβαρή καταγγελία ανάμεσα σε άλλες που αφορούν γενικότερα την ανεξέλεγκτη βόσκηση σε διάφορες περιοχές της ενδοχώρας και τις εκτεταμένες αγροζημιές, ακόμα και την τρέχουσα περίοδο που η πανδημία κυριαρχεί.

Ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα υπέβαλε μήνυση σε βάρος του κτηνοτρόφου, καταγγέλλοντας αφενός την καταστροφή που προκάλεσαν τα ζώα του στα ελαιόδεντρα του αφετέρου υποστηρίζει ότι έπεσαν και πυροβολισμοί για εκφοβισμό.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εκδοχή που προβάλλει η πλευρά του κτηνοτρόφου δια της συνηγόρου του κ. Θεονύμφης Μπέρκη. Υποστηρίζει ότι τα όσα αποδίδονται από τον καταγγέλλοντα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και περνάει στην αντεπίθεση.

 Πιο συγκεκριμένα σε σχετική επιστολή η κ. Μπέρκη υποστηρίζει: «Καταρχήν όποιες αναφορές για παράνομους κτηνοτρόφους, άσχημες συμπεριφορές και τακτικές απέχουν μακρά από τον εντολέα μου,  ο οποίος δεν απασχολεί τις Αρχές, δεν τέλεσε την κατηγορούμενη πράξη και φυσικά αρνήθηκε ρητά από την αρχή την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην πράξη αυτή. Αμέσως μετά την σύλληψη του έγινε έλεγχος από τις Αρχές και ουδέν σχετικό ανευρέθη, δεδομένου του ανυπόστατου της κατηγορίας από τον μηνυτή. Η καταγγελία είναι άκρως αναληθή και συκοφαντική, περίπου γελοία και δεδομένης της προσβολής που υπέστη ο εντολέας μου από τις πράξεις του μηνυτή, θα ασκηθούν οι ανάλογες αξιώσεις αποζημίωσης. Αντιθέτως άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι σήμερα (χθες)  ο ίδιος ο μηνυτής απείλησε αισχρά τον εντολέα μου και τον πατέρα του άνευ αιτίας και αφορμής, προαναγγέλλοντας ιδιαίτερα δεινά για την οικογένεια τους, γεγονός για το οποίο υπεβλήθη σχετική μήνυση. Για να γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα…».

 

cretalive.gr  29 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα