Συνεργασία του Δήμου Φαιστού με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης

  03 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Συνεργασία του Δήμου Φαιστού με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης

Ο Δήμος Φαιστού στην μακρόχρονη προσπάθεια του να προστατεύσει και να αναδείξει τα νεότερα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή, ήρθε σε μια πολύ σημαντική συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης (ΥΝΜΤΕΚ) και συγκεκριμένα με το Τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Νεότερων Μνημείων για την σύνταξη μελετών προκειμένου να συντηρηθούν οι αντίστοιχες κρήνες.

Για πολλούς αιώνες οι φυσικές πηγές των λιµνών και των ποταµών αποτέλεσαν τον µοναδικό τρόπο εφοδιασµού του απαραίτητου προς το ζην νερού.Από τα πανάρχαια χρόνια, οι άνθρωποι έχοντας εκτιμήσει την αξία του νερού ανέπτυξαν τεχνικές για τη συγκέντρωση, την αποθήκευση και τη διανομή του,καθιστώντας τις κρήνες (βρύσες) πολύ διαδεδομένες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.Οι περισσότερες βρίσκονται στο κέντρο των αντίστοιχων οικισμών. Σκοπός είναι να ξαναγίνουν το κόσμημα της πλατείας και το σημείο αναφοράς και συνάντησης όπως παλαιότερα. 

Έπειτα από αρκετές συναντήσεις,αποφασίστηκε αρχικά να εκπονηθούν μελέτες για τις κρήνες που χρήζουν άμεσης αποκατάστασηςδιότι η κατάσταση τους κρίθηκε επισφαλής. Οι κρήνες αυτές βρίσκονται στους οικισμούς Πόμπια, Καμηλάρι, Μάκρες, Πηγαϊδάκια, Λίσταρο, Λαγολιό, Σίβα, Αγία Μαρίνα, Κουσέ,  Πιτσίδια και Λαλουμά.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας, ο Δήμος Φαιστού θα επικουρήσει την ΥΝΜΤΕΚ για την εκπόνηση των μελετών, με κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό χωρίς άλλη υποχρέωση προς αυτήν. Σημαίνεται ότι η εκπόνηση των μελετών αυτών ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης της ΥΝΜΤΕΚ.

 

  03 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ