Super League: Με νίκες συνέχισαν ΑΕΚ και ΠΑΟ-Γερα στο κόλπο ξανά ο Ολυμπιακός (hl)

  22 April, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League: Με νίκες συνέχισαν ΑΕΚ και ΠΑΟ-Γερα στο κόλπο ξανά ο Ολυμπιακός (hl)

Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε νικητής στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής των πλέι άουτ, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 2-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και παραμένοντας στη διεκδίκηση του τίτλου.

Η πειραϊκή ομάδα μείωσε από τον «Δικέφαλο» στον ένα βαθμό τη διαφορά που τους χωρίζει στην κατάταξη, ενώ οι δύο ομάδες έχουν κι από ένα παιχνίδι λιγότερο, το μεταξύ τους.

Ο Μεντιλίμπαρ παρέταξε την ομάδα του με οκτώ αλλαγές συγκριτικά με την ενδεκάδα που ξεκίνησε στο «Σουκρού Σαράτσογλου» και καταπονήθηκε παίζοντας δυο ώρες με την Φενέρμπαχτσε.

Ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε να φρεσκάρει το σύνολό του καθώς την Τετάρτη (24/4) ακολουθεί εμβόλιμη αγωνιστική με εκτός έδρας υποχρέωση απέναντι στον Άρη.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, ο Ολυμπιακός είχε συνοχή, ήταν συμπαγής και ξεκίνησε με την συνήθη τακτική του, πιέζοντας από ψηλά. Ταυτόχρονα, οι συμπαίκτες του έψαχναν τον Ναβάρο με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας.

Η τακτική είχε αποτέλεσμα καθώς ο Ισπανός φορ νίκησε δύο φορές τον Κοτάρσκι με ωραία τελειώματα, όμως η συνήθειά του να παίζει στο όριο του οφσάιντ έφερε την (ορθή) ακύρωση των τερμάτων του, στο 10ο και 15ο λεπτό.

Στο 25΄ ο Πορτογάλος Νογκέιρα έδειξε το σημείο του πέναλτι για μαρκάρισμα του Κουλιεράκη στον δραστήριο Ναβάρο. Την εκτέλεσή του ανέλαβε στο 27΄ ο Ποντένσε, ο Κοτάρσκι έπεσε στην αριστερή γωνία του και απέκρουσε αλλά ο Κίνι αποδείχθηκε ταχύτερος όλων και παίρνοντας το ριμπάουντ άνοιξε το σκορ.

Ο Ναβάρο είχε μια καλή αλλά άστοχη κεφαλιά στο 29΄ από σέντρα του Κίνι, ενώ ο ΠΑΟΚ έκανε αισθητή την παρουσία του στο 43΄, όταν από λάθος του Τσικίνιο στη μεσαία γραμμή έδωσε την ευκαιρία για αντεπίθεση των φιλοξενούμενων με τον Ζίβκοβιτς, το σουτ του οποίου «μπλόκαρε» ο μέσος του Ολυμπιακού διορθώνοντας το λάθος του.

Με την πειραϊκή ομάδα να συνεχίζει κυρίαρχα και στο δεύτερο ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» διπλασίασαν στο 61ο λεπτό με το πρώτο γκολ του Ζέλσον Μαρτίν στα «κόκκινα» ύστερα από έξοχη αντεπίθεση και ασίστ του Ποντένσε, ενώ οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης.

Στο 70΄ ένα σουτ του Ποντένσε, που ήταν πολύ καλός στο β΄ ημίχρονο, έφυγε λίγο άουτ. Ο «Δικέφαλος» απείλησε στο 77΄ με τον Μπάμπα και στο επόμενο λεπτό με τον Κουλιεράκη σε εκτέλεση κόρνερ, για να μειώσουν τελικά οι φιλοξενούμενοι στο 90΄+2 με τον Μάρκος Αντόνιο.


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μιγκέλ Νογκέιρα (Πορτογαλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Άμπι - Κουλιεράκης, Αν. Ζίβκοβιτς, Ζ. Ζίβκοβιτς, Μπάμπα

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Κίνι (90΄+4 Βέσο), Ρέτσος, Άμπι, Ρίτσαρντς, Τσικίνιο (78΄ Έσε), Ιμπόρα, Μαρτίνς (78΄ Μασούρας), Όρτα (85΄ Καρβάλιο), Ποντένσε, Ναβάρο (85΄ Ελ Κααμπί).

ΠΑΟΚ (Ρασβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (78΄ Ότο), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ, Μεϊτέ (74΄ Σβαμπ), Ζίβκοβιτς, Μουργκ (59΄ Ντεσπόντοφ), Τάισον (79΄ Μάρκος Αντόνιο), Τόμας (59΄ Σαμάτα).

Απόδραση απο το Χαριλάου για την ΑΕΚ

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει με 2-1 του Άρη, για την 6η Αγωνιστική των Play Off του πρωταθλήματος της Super League, ανεβαίνοντας εκ νέου στην κορυφή της κατάταξης. Ο Λορέν Μορόν (38') ήταν αυτός που έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του Άκη Μάντζιου, αλλά η Ένωση έφυγε με τους τρεις πολύτιμους βαθμούς από το «Κλεάνθης Βικελίδης» χάρη στα γκολ των Τζιμπρίλ Σιντιμπέ (50'), Νορντίν Άμραμπατ (84'), χάνοντας πολλές ευκαιρίες για μια πιο άνετη νίκη. Βρήκε μπροστά της, όμως, έναν εκπληκτικό Λευτέρη Χουτεσιώτη που ως το 84' κρατούσε μόνος του τον βαθμό για τους Θεσσαλονικείς. 

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους φίλους του αθλήματος. Μόλις στο 2ο λεπτό, από πάσα-λόμπα του Εζέκιελ Πόνσε, ο Λευτέρης Χουτεσιώτης αναγκάστηκε σε εξαιρετική, χαμηλά επέμβαση στο πλασέ του Νίκλας Ελίασον. Τρία λεπτά μετά, ήταν η σειρά του Γιώργου Αθανασιάδη να δείξει τις ικανότητές του, διώχνοντας εντυπωσιακά με το δεξί του χέρι το δυνατό σουτ του Άλβαρο Ζαμόρα. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την κεφαλιά του Ντομαγκόι Βίντα που βρήκε σε ετοιμότητα τον Χουτεσιώτη. 

Άμραμπατ και Ελίασον ήταν πολύ δραστήριοι, με τον Σουηδό να σουτάρει με το δεξί πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο 17' ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ο Πόνσε ελευθερώθηκε μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ με το αριστερό ήταν αρκετά άστοχο. Στο 22' ο Άρης έχασε σπουδαία, τριπλή ευκαιρία: από λάθος του Νταμιάν Σιμάνσκι, ο Μορόν σούταρε, ο Έλληνας τερματοφύλακας απέκρουσε, η μπάλα πήγε στον Μιχάλη Παναγίδη που πλάσαρε πάνω στον Βίντα για να τελειώσει η φάση με το σουτ του αρτίστα Μάνου Γκαρθία δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας της ΑΕΚ. 

Στο 28' ήταν η σειρά του Στίβεν Τσούμπερ να απειλήσει, αλλά το δυνατό, αριστερό σουτ του Ελβετού μπλόκαρε σε δύο χρόνους ο Χουτεσιώτης, για να επαναληφθεί το σκηνικό δευτερόλεπτα αργότερα - άουτ αυτή τη φορά. Τα 0-5 κόρνερ των φιλοξενούμενων φανέρωναν την εικόνα του αγώνα που συνεχίστηκε με το άστοχο σουτ του Σιντιμπέ (30'), αλλά... Στο 36' και κόντρα στη ροή του αγώνα, έπειτα από εκτέλεση του πρώτου κόρνερ για τους Θεσσαλονικείς, ο Μορόν σούταρε, η μπάλα κόντραρε δις για να τη διώξει με υπερένταση ο Αθανασιάδης. Διαιτητής και βοηθός έδωσαν συνέχεια στο ματς αλλά παρενέβη το VAR (Πάτρικ Φραντς Χάνσλμπαουερ και Ράινχαρντ Μπούξμπαουμ) για το 1-0, καθώς έκρινε πως η μπάλα είχε περάσει εξ ολοκλήρου τη γραμμή. 

Το ημίχρονο έκλεισε με ένα ακόμα άστοχο σουτ - πολύ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι - του Άμραμπατ σε ιδανική αντεπίθεση με τον Ελίασον. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε έπειτα από 23 (!!!) λεπτά και ξεκίνησε με την άμεση ισοφάριση της ΑΕΚ. Κάθετη πάσα του Ελίασον στον Πόνσε που έκανε τη σέντρα-σουτ, για να σπρώξει την μπάλα στην ανυπεράσπιστη εστία ο Σιντιμπέ. Η πίεση των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε, με τον Πόνσε (54') να βρίσκει δίχτυα από την εξωτερική πλευρά κι από δύσκολη γωνία μετά την πάσα του Άμραμπατ. 

Ο Μαροκινός ήταν... πανταχού παρών στην επίθεση της ΑΕΚ κι ετοίμασε κι άλλη ευκαιρία, αυτή τη φορά για το κεφάλι του Σιμάνσκι (57'), όμως ο Χουτεσιώτης έδειξε τρομερά ρεφλέξ σώζοντας την εστία του. Ο Έλληνας τερματοφύλακας είχε και την τύχη με το μέρος του, αφού η καρφωτή κεφαλιά του Βίντα στο κόρνερ που ακολούθησε, βρήκε την μπάλα στην αγκαλιά του. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δημιουργούσε κι έχανε ευκαιρίες με τη σέσουλα αλλά είτε ο Χουτεσιώτης (στα σουτ του Άμραμπατ στο 60' και του Τσούμπερ στο 63') είτε η αστοχία (σε αυτό του Τσούμπερ στο 61') κρατούσαν το σκορ στο 1-1. 

Ο Χουτεσιώτης νικήθηκε από τον Άμραμπατ στο 65' αλλά για να γίνει αυτό προηγήθηκε οφσάιντ του Πόνσε και το γκολ ακυρώθηκε. Ο τερματοφύλακας του Άρη είχε απάντηση και στο σουτ του Ελίασον στο 66' αλλά και στο φαλτσαριστό  του Σέρχιο Αραούχο στο 79' για να δώσει τελικά τη λύση για την ΑΕΚ στο 84' έπειτα από φάση διαρκείας ο Άμραμπατ με δυνατό αριστερό σουτ από το ύψος του πέναλτι. Στο 88' ο Χρήστος Βεργέτης έδειξε το σημείο του πέναλτι σε μαρκάρισμα του Λίντσεϊ Ρόουζ στον Αραούχο, ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του VAR άλλαξε την απόφασή του καθώς είχε προηγηθεί φάουλ του Αργεντινού φορ στον Γιάννη Φετφατζίδη. 

Το 1-2 έμεινε ως το τέλος με την ΑΕΚ να βρίσκεται ξανά πρώτη και στο +1 από τον Παναθηναϊκό τον οποίο υποδέχεται την Τετάρτη (24/4, 20:30) σε έναν πρόωρο τελικό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Άρης, από την πλευρά του, γνώρισε την τέταρτη διαδοχική ήττα έχοντας στο μυαλό του τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό (18/5). 

Διαιτητής: Χρήστος Βεργέτης (Αρκαδίας)

Κίτρινες: Φατόρε, Βερστράτε, Μοντόγια, Ρόουζ, Ζαμόρα, Ανσαριφάρντ - Σιμάνσκι, Άμραμπατ. 

Οι συνθέσεις:

ΆΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Χουτεσιώτης, Φατόρε, Μοντόγια, Μπράμπετς, Ρόουζ (90'+3' Δεληζήσης), Βερστράτε (46' Τζούρασεκ), Νταρίντα (77' Εμβοντό), Μάνου Γκαρθία (64' Φετφατζίδης), Ζαμόρα, Παναγίδης, Μορόν (77' Ανσαριφάρντ).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Κάλενς, Βίντα, Σιντιμπέ (83' Φερνάντες), Χατζισαφί, Σιμάνσκι (71' Αραούχο), Γιόνσον, Άμραμπατ (87' Γαλανόπουλος), Τσούμπερ (82' Λιούμπισιτς), Πόνσε, Ελίασον (71' Πινέδα). 

Πράσινος περίπατος στη Λαμία

Με τους Φώτη Ιωαννίδη (δύο γκολ μία ασίστ) και Τάσο Μπακασέτα (δύο γκολ, δύο ασίστ) να κάνουν ότι... θέλουν την άμυνα της Λαμίας, ο Παναθηναϊκός πέρασε σαν «άνεμος» απ’ το «Αθανάσιος Διάκος», συνέτριψε την τοπική ομάδα με 5-0 στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των play off και πάτησε ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας με έναν αγώνα περισσότερο απ’ την ΑΕΚ και δύο απ’ τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, περιμένοντας τα δικά τους παιχνίδια. 

Ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς έδωσε το προβάδισμα στους «πράσινους» στο 23’, έχοντας πάρει δύο λεπτά νωρίτερα τη θέση του Μπερνάρ, ο οποίος αντικαταστάθηκε με μυϊκές ενοχλήσεις στο δικέφαλο.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στον αγώνα με διάθεση να πιέσει απ’ τα πρώτα λεπτά την άμυνα της Λαμίας και στο 4ο λεπτό από ωραία ατομική ενέργεια του Ιωαννίδη απ’ τα δεξιά και γύρισμα προς την περιοχή, ο Τσέριν βρέθηκε σε θέση βολής, όμως το τελείωμά του βρήκε σε ετοιμότητα τον Κοσέλεφ κι ακολούθως ο Βασιλαντωνόπουλος έδιωξε σε κόρνερ.

Στο 9’ η Λαμία επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα καρέ του Παναθηναϊκού, με τον Τσιλούλη να κάνει ατομική ενέργεια απ’ τα δεξιά και να σουτάρει από πολύ πλάγια θέση στην εξωτερική πλευρά των δικτύων.

Ο Παναθηναϊκός «έχασε» στο εικοσάλεπτο με μυϊκό τραυματισμό τον Μπερνάρ Ντουάρτε, ο οποίος αισθανόταν μικροενοχλήσεις μετά από ένα σπριντ στο δεκάλεπτο, με τον Βέρμπιτς να παίρνει τη θέση του στο αριστερό άκρο της «πράσινης» επίθεσης και να σκοράρει σε λιγότερο από δύο λεπτά μετά την είσοδό του!

Στο 23’ από τρομερή ατομική ενέργεια του Ιωαννίδη και πάσα προς τον Λημνιό, ο Βολιώτης εξτρέμ πλάσαρε με τη δεύτερη επαφή, η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι κι ο επερχόμενος Βέρμπιτς στην πρώτη του επαφή με την μπάλα άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό, κάνοντας το 1-0.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο και στο 35’ από κάθετη πάσα του Μπακασέτα, ο Ιωαννίδης έφυγε στο χώρο και πλάσαρε από πολύ πλάγια θέση λίγο άουτ. Στο 44’ ο Ιωαννίδης πέρασε με καταπληκτικό τρόπο τον Κορνέζο από πλάγια δεξιά κι «έσπασε» την μπάλα προς τον Μπακασέτα, ο οποίος δεν αστόχησε κάνοντας το 2-0 για τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να είναι απόλυτα επιθετικοί και στο δεύτερο ημίχρονο κι έφτασαν σε τρίτο γκολ στο 54’, όταν από κόρνερ του Μπακασέτα, ο Ιωαννίδης με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 3-0 για τον Παναθηναϊκό. 

Τρία λεπτά μετά από εντυπωσιακή ενέργεια του Βέρμπιτς απ’ τα δεξιά και «στρώσιμο» προς τα έξω, οι στόπερ της Λαμίας έδιωξαν δύο φορές τα σουτ του Λημνιού, όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο στην προσπάθεια του Μπακασέτα που έκανε το 4-0 για τους «πράσινους».

Στο 58’ από πάσα του Σλίβκα, ο Τσιλούλης βρέθηκε σε θέση βολής και πλάσαρε με τη μία, αλλά ο Λοντίγκιν έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ. 

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι καταιγιστικός κι έφτασε σε πέμπτο γκολ, ξανά με τον Ιωαννίδη στο 60ό λεπτό. Από κάθετη πάσα του Μπακασέτα, ο αρχηγός του Παναθηναϊκός έβαλε στην πλάτη τον Τζανετόπουλο, μπήκε στην περιοχή κι εκτέλεσε για το «πράσινο» 5-0.

Στο 83’ από γύρισμα του Τσούκαλου, ο Τσιλούλης με γυριστό δεν μπόρεσε να νικήσει από κοντά τον Λοντίγκιν που απέκρουσε εντυπωσιακά, ενώ στο 85’ ο Μαντσίνι δεν μπόρεσε να εκτελέσει σωστά μπροστά απ’ τους αμυντικούς της Λαμίας, με το 5-0 να «σφραγίζει» τις προσπάθειες των δύο ομάδων.
 
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)

Κίτρινες: 41’ Τζανδάρης - 25’ Βέρμπιτς, 75’ Γεντβάι

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΛΑΜΙΑ (Λεωνίδας Βόκολος): Κοσέλεφ, Βασιλαντωνόπουλος, Κορνέζος (62’ Στάνκο), Τζανετόπουλος, Αμαράλ (46’ Σίντκλεϊ), Τζανδάρης (62’ Κοντονίκος), Νούνιες, Σλίβκα, Τσιλούλης, Λέικ (46’ Ρουμπέν Μαρτίνεθ), Μάλτσι (77’ Τσούκαλος). 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φατίχ Τερίμ): Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Ακαϊντίν (63’ Βιλένα), Γεντβάι, Χουάνκαρ (63’ Μλαντένοβιτς), Αράο, Τσέριν, Λημνιός, Μπακασέτας (63’ Μαντσίνι), Μπερνάρ (21’ λ.τρ Βέρμπιτς), Ιωαννίδης (71’ Σπόραρ).

 

  22 April, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα