Super League: Νίκες για Ολυμπιακό-ΠΑΟ-Πισωγύρισμα για την ΑΕΚ

  04 January, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League: Νίκες για Ολυμπιακό-ΠΑΟ-Πισωγύρισμα για την ΑΕΚ

Με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός πέρασε από τη Νίκαια με νίκη 2-0 επί του Ιωνικού και παραμένει στην τρίτη θέση της Super League, δέκα βαθμούς μακριά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και τρεις από την ΑΕΚ. Ο Σεντρίκ Μπακαμπού άνοιξε το σκορ στο 34΄ και ο Κώστας Φορτούνης σκόραρε στο 40΄ για την 9η νίκη των «ερυθρόλευκων» στις πρώτες 16 αγωνιστικές της σεζόν. 

Αποδίδοντας αρκετά καλά και με ένα «ξέσπασμα» προς το τέλος του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός «καθάρισε» το παιχνίδι. Στο 34ο λεπτό άνοιξε το σκορ από έξοχο συνδυασμό Χάμες Ροντρίγκες-Χουάνγκ και τελικό παραλήπτη τον Μπακαμπου, ο οποίος πέτυχε το 6ο γκολ στην εφετινή Super League. Έξι λεπτά αργότερα ήταν η... ώρα του Κώστα Φορτούνη που ελίχθηκε έξω από την περιοχή και «εκτέλεσε» με φοβερό σουτ τον Χουτεσιώτη για το 0-2. Το ματς είχε «σβήσει» από το πρώτο ημίχρονο με αποτέλεσμα η συνέχεια να μην κρύβει την παραμικρή «συγκίνηση». Ούτε ρυθμός, ούτε ευκαιρίες, τουλάχιστον μέχρι το 85΄, καθώς στο τελευταίο πεντάλεπτο δημιουργήθηκαν κάποιες φάσεις, αλλά οι δύο ομάδες είχαν συμβιβαστεί με το αποτελέσματα. Από τη μία πλευρά οι «ερυθρόλευκοι» άδραξαν την ευκαιρία να κρατήσουν δυνάμεις για τον πολύ πιο δύσκολο αγώνα που ακολουθεί εναντίον του Βόλου στο «Πανθεσσαλικό», από την άλλη οι Νικαιώτες που θα τα δώσουν όλα στο τοπικό ντέρμπι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Βέβαια η ομάδα του Δημήτρη Σπανού χρειάζεται επειγόντως αποτελέσματα για να «ξεκολλήσει» από την τελευταία θέση, την οποία καταλαμβάνει από το ξεκίνημα της σεζόν. Καλά στοιχεία έδειξε στο ντεμπούτο του με τον «Θρύλο» ο Ροντινέι, ενώ η συνύπαρξη Χάμες-Φορτούνη έδειξε ότι μπορεί να «δουλέψει» για τον Μίτσελ.

Οι συνθέσεις:

ΙΩΝΙΚΟΣ  (Δημήτρης Σπανός): Χουτεσιώτης, Σάκιτς, Σόουζα, Τσιριγώτης, Τσιγκρίνσκι, Ρουμπουλάκου (81΄ Κάνιας), Βαλεριάνος, Φαντιγκά (81΄ Ιωαννίδης), Άοσμαν (65΄ Καμπράλ), Λοβέρα (65΄ Ελευθεριάδης), Μασάς (51΄ Μάντζης) 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ, Χουάνγκ (84΄ Σαμασέκου), Εμβιλά, Φορτούνης (66΄  Μασούρας), Χάμες Ροντρίγκες (84΄ Μπουχαλάκης), Μπιέλ (74΄ Γκάρι Ροντρίγκες), Μπακαμπού (73΄ Ελ Αραμπί)

Πράσινη απόδραση απο τη Λιβαδειά

Δυσκολεύτηκε, αγχώθηκε, αλλά πήρε αυτό που ήθελε στη Λιβαδειά... Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 τον Λεβαδειακό στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Super League, επέστρεψε στα «τρίποντα» μετά τις δύο σερί ισοπαλίες με τον Ιωνικό και τον ΟΦΗ κι έκανε καλό... ποδαρικό στο 2023, αυξάνοντας τη διαφορά του από τη δεύτερη ΑΕΚ στους 7 βαθμούς, με έναν αγώνα περισσότερο.

Ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς σημείωσε το «χρυσό» γκολ για τους πρωτοπόρους κι αήττητους «πράσινους», που είχαν και δοκάρι με τον Σπόραρ στην εκπνοή του ημιχρόνου.

Ο Λεβαδειακός έβαλε... δύσκολα στον Παναθηναϊκό στα πρώτα λεπτά του αγώνα, προσεγγίζοντας σε 2-3 περιπτώσεις την περιοχή του Μπρινιόλι. Στο 13’ ο Τορό και στο 14’ ο Νίκας επιχείρησαν σουτ τα οποία εξουδετέρωσε εύκολα ο Ιταλός γκολκίπερ, ενώ το ίδιο έπραξε και στο 26’ στο πλασέ του Μουτίνιο.

Μετά το ημίωρο ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανεβάζει λίγο την απόδοσή του και στο 35’ έφτασε στο γκολ. Η μακρινή μπαλιά του Μάγκνουσον από τα αριστερά, βρήκε τον Σπόραρ στην αριστερή πτέρυγα, με τον Σλοβένο φορ να γυρίζει την μπάλα προς τον Βέρμπιτς που πλάσαρε με τη μία για το 1-0 του «τριφυλλιού».

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου ο Μπερνάρ έβγαλε σε θέση βολής τον Παλάσιος, ο οποίος σούταρε με δύναμη, αλλά ο Στογιάνοβιτς απέκρουσε εντυπωσιακά στη γωνία του. Στο αμέσως επόμενο λεπτό η πίεση των παικτών του Παναθηναϊκού, οδήγησε τους γηπεδούχους σε λάθος, με τον Σπόραρ να γίνεται αποδέκτης της μπάλας και να σουτάρει με δύναμη στο δεξί δοκάρι του Στογιάνοβιτς.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός δεν «μπήκε» καλά στο ματς, κάνοντας πολλά λάθη (εμφανής η απουσία του τιμωρημένου Ρουμπέν Πέρεθ), αν και ήταν εκείνος που έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία. Στο 55’ ο Μπερνάρ έβγαλε μόνο του τον Παλάσιος από τα δεξιά όμως το πλασέ του από δύσκολη θέση αποκρούστηκε από τον Στογιάνοβιτς. 

Στο 66’ ο Λεβαδειακός έχασε τεράστια ευκαιρία για να φέρει το ματς στα ίσα, όταν από τη σέντρα του Βήχου, ο Χουάνκαρ έκανε τεράστιο σφάλμα προσπαθώντας να γυρίσει την μπάλα προς τον Μπρινιόλι, ο Βρακάς μπήκε στη φάση και σούταρε, αλλά ο Ιταλός γκολκίπερ έκανε καταπληκτική επέμβαση, αποκρούοντας σε κόρνερ.

Στο 82’ ο Τιμοτέους Πούχατς, δύο λεπτά με την είσοδό του στο γήπεδο (στο ντεμπούτο του με το «τριφύλλι») βρήκε δίκτυα έπειτα από ασίστ του Ιωαννίδη, όμως το γκολ δεν μέτρησε με υπόδειξη του VAR Στέφανου Κουμπαράκη (Χαλκιδικής), ο οποίος χρέωσε με φάουλ τον 23χρονο επιθετικό του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της φάσης.

Διαιτητής: Αλέξανδρος Τσακαλίδης (Χαλκιδικής)
Κίτρινες: Συμελίδης

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γιάσμινκο Βέλιτς): Στογιάνοβιτς, Κωνσταντινίδης, Μπαχανάκ, Τσάπρας, Βήχος, Χάμοντ (65’ Μεχία), Συμελίδης (84’ Γιαννιώτας), Ζόνας Τορό (76’ Λούα-Λούα), Νίκας (46’ Βρακάς), Μουτίνιο, Δούμτσιος (76’ Τσιριγώτης).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας (80’ Βαγιαννίδης), Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ (80’ Πούχατς), Κουρμπέλης, Τσέριν, Παλάσιος, Μπερνάρ, Βέρμπιτς (69’ Τσόκαϊ), Σπόραρ (80’ Ιωαννίδης).

Ήττα-σοκ για την ΑΕΚ στα Γιάννενα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα πέτυχε την σπουδαίτερη νίκη του στο εφετινό πρωτάθλημα της Super League, υποχρεώνοντας παράλληλα σε «ανώμαλη προσγείωση» την ΑΕΚ.

Η ομάδα του Θανάση Στάικου επικράτησε 2-1 στους Ζωσιμάδες στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής, με σκόρερ τους Ριένστρα (9΄), Μπάλαν (32΄), ενώ στο 51΄ μείωσε ο Αραούχο για την Ένωση, η οποία βρίσκεται ξανά επτά βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Όσο για τον ΠΑΣ, έφτασε τους 14 βαθμούς και απομακρύνθηκε αισθητά από την επικίνδυνη ζώνη. 

Για πρώτη φορά στην εφετινή σεζόν η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ απο το πρώτο δεκάλεπτο. Στο 9΄ ο Πήλιος πραγματοποίησε έξοχη ενέργεια από δεξιά και πέρασε τη μπάλα στον Ριένστρα, ο οποίος πλάσαρε κάτω από τα πόδια τον Αθανασιάδη για το 1-0.

Οι παίκτες του Αλμέιδα δεν πτοήθηκαν, έμειναν πιστοί στο πλάνο τους και «άγγιξαν» τρεις φορές την ισοφάριση, χάνοντας κλασικές ευκαιρίες με τους Αραούχο (17΄), Γκαρσία (24΄), Σιντιμπέ (30΄).

Όμως και ο ΠΑΣ φρόντισε να εκμεταλλευτεί τις πολύ κακές αμυντικές μεταβάσεις των φιλοξενούμενων, απειλώντας άμεσα με τους Τζίνο, Παμλίδη στο 31΄ και πετυχαίνοντας το 2-0 στο 32΄.

Ο Σόρια έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο Κλόντιο Μπάλαν νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Βίντα στέλνοντας με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα. Από το σημείο εκείνο και έως το τέλος του ημιχρόνου, ήταν η πρώτη φορά που η ΑΕΚ του Αλμέιδα παρουσιάστηκε «πελαγωμένη» στον αγωνιστικό χώρο.

Με λάθος επιλογές, εμφανώς «σοκαρισμένη» από την εξέλιξη του παιχνιδιού, περίμενε στωικά το ημίχρονο για να αλλάξει κάτι. 

Στο β΄ ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε όπως... έπρεπε. Με ασφυκτική πίεση αναζήτησε το γρήγορο γκολ και το βρήκε μόλις στο 51΄. Ο Σέρχιο Αραούχο βρέθηκε σε θέση βολής μετά από λάθος υπολογισμό του Σόρια και πλάσαρε τον Τσιντώτα για να πετύχει το πρώτο του γκολ μετά από «αφλογιστία» 12 αγώνων.

Ακολούθησε η πρώτη κίνηση του Αλμέιδα από τον πάγκο με τον Φαν Βέερτ να αντικαθιστά τον Φερνάντες, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η εξέλιξη αυτή θα συνοδευόταν από επιθετική «καταιγίδα» της ΑΕΚ, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ο ΠΑΣ διαχειρίστηκε εξαιρετικά το ματς και η πρώτη φορά που απειλήθηκε ήταν στο 84ο λεπτό, όταν ο Τσιντώτας πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση σε μακρινό σουτ του Χατζισαφί.

Έτσι, οι Γιαννιώτες πήραν μια πολύτιμη νίκη, την πρώτη τους εντός έδρας στους τελευτίους 8 αγώνες με αντίπαλο την ΑΕΚ, ενώ η ομάδα του Αλμέιδα υπέστη την πρώτη της ήττα μετά απο τις 11/9/2022, όταν είχε χάσει από τον Παναθηναϊκό.

Μια ήττα που ήλθε σε κομβικό σημείο, ακριβώς λίγα 24ωρα πριν από το ντέρμπι κορυφής με τους «πράσινους» στην OPAP Arena (8/1)

Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς
Κίτρινες: Παμλίδης, Τσιντώτας, Εραμούσπε - Άμραμπατ


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα (68΄ Λιάσος), Τζίνο, Μέντες (89΄ Σταματελόπουλος), Παμλίδης (79΄ Τζίμας), Μπάλαν

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Γιόνσον, Πινέδα (73΄ Τσούμπερ), Φερνάντες (65΄ Φαν Βέερτ), Άμραμπατ, Αραούχο, Γκαρσία

* Ντεμπούτο με τον ΠΑΣ Γιάννινα έκανε σήμερα ο Παναγιώτης Τσιντώτας, απέναντι στην ομάδα στην οποία αγωνιζόταν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια

Άτυχος ο ΟΦΗ-Λευκή Ισοπαλία με Βόλο

Στο ισόπαλο 0-0 έμειναν ο ΟΦΗ και ο Βόλος στο «Θ. Βαρδινογιάννης» στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Super League, με τον γκολκίπερ της θεσσαλικής ομάδας, Μπόρις Κλέιμαν να κατεβάζει... ρολά και να χαρίζει με τις επεμβάσεις του έναν πολύ σημαντικό βαθμό για τους Βολιώτες, στην προσπάθεια που κάνουν για να παραμείνουν στην εξάδα των play off. 

Ο ΟΦΗ ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα, ψάχνοντας ένα γρήγορο γκολ και στο 8’ πάτησε στην περιοχή του Βόλου, όταν από ωραία συνεργασία των Νέιρα και Τοράλ, ο Ντίκο βρέθηκε σε θέση βολής και πλάσαρε από τα δεξιά, αλλά αστόχησε.

Στο 13’ Νέιρα εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά, ο Διαμαντής πήρε την κεφαλιά, όμως ήταν άστοχος, ενώ στο 29’ ο Κλέιμαν έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά και μπλόκαρε τη νέα κεφαλιά του στόπερ του ΟΦΗ.

Πέντε λεπτά αργότερα (34’) ο Λάρσον δοκίμασε το πόδι του από μακριά δεξιά εκτός περιοχής, αλλά δεν απείλησε τον Κλέιμαν, ενώ στο 43’ η κεφαλιά του Ντίκο από πλάγια θέση έφυγε άουτ.

Στο 45’ ο Νέιρα έβγαλε μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Βόλου προς τον Ντίκο, ο οποίος πέρασε τον Κλέιμαν, αλλά την ύστατη ώρα δεν μπόρεσε να νικήσει τον γκολκίπερ της θεσσαλικής ομάδας και τους στόπερ. Στην εξέλιξη της φάσης η κεφαλιά του Νέιρα, αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από τον Άλχο.

Στο 61’ ο ΟΦΗ σκόραρε με τον Λάρσον, όμως έπειτα από τον έλεγχο του VAR Κωνσταντίνου Περράκη (Αθηνών), το γκολ δεν μέτρησε, καθότι ο Νέιρα στο ξεκίνημα της φάσης, πριν γυρίσει την μπάλα προς τον Σουηδό φουλ μπακ.

Ο ΟΦΗ συνέχισε να πιέζει, αλλά ξόδεψε όλες τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Στο 83’ το σουτ του Τσιλιανίδη έφυγε άουτ, ενώ στο 89’ ο Κλέιμαν έκανε την απόκρουση του αγώνα...σταματώντας εντυπωσιακά την εξ επαφής κεφαλιά του Περέα και χαρίζοντας στην ομάδα του το βαθμό της ισοπαλίας.

Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)
Κίτρινες: Πασαλίδης, Μεγιάδο, Βούρος - Εσκοβάλ, Πίρινεν, 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΦΗ (Βάλντας Νταμπράουσκας): Μανδάς, Πασαλίδης (83’ Ντουρμισάι), Βούρος, Διαμαντής, Λάρσον, Μεγιάδο, Ντιουσέ (76’ Περέα), Μπαλογιάννης, Τοράλ, Νέιρα (82’ Τσιλιανίδης), Ντίκο (76’ Γκερέρο).

ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κλέιμαν, Άλχο, Εσκοβάλ, Πίρινεν, Λούνα, Μπαριέντος, Μεταξάς, Νοκέρ (36’ λ.τρ. Καρτάλης, 61’ Ουές), Ντέλετιτς, Μεθκίδα (65’ Σιέλης), Κούτσιας

 

  04 January, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ