Super League: Στο κυνήγι του τίτλου η ΑΕΚ-Βυθίζεται ο ΠΑΟΚ (HL)

  06 December, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League: Στο κυνήγι του τίτλου η ΑΕΚ-Βυθίζεται ο ΠΑΟΚ (HL)

Ένα γρήγορο γκολ του Σιμάνσκι μόλις στο 2' ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ΑΕΚ μια πολύτιμη νίκη στο αθηναϊκό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Οι Κιτρινόμαυροι διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά το προβάδισμα που πήραν νωρίς στο ματς, ενώ αντιθέτως οι Πράσινοι παρά την υπεροχή που είχαν στη συνέχεια, δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν σε γκολ τις ευκαιρίες τους. Με αυτό το τρίποντο η ΑΕΚ παρέμεινε σε τροχιά τίτλου καθώς διατήρησε το -6 απ' τον Ολυμπιακό...

 Η ΑΕΚ έπιασε στον ύπνο τον Παναθηναϊκό κι άνοιξε το σκορ μόλις στο 2'. Ο Μάνταλος πάσαρε στον Μοχαμάντι, ο οποίος σέντραρε στην περιοχή του Τριφυλλιού. Εκεί ο Σιμάνσκι βρέθηκε μόνος, πήρε την κεφαλιά κι έγραψε το 1-0. Η Ένωση απείλησε και στο 8' με τον Λιβάι αλλά ο Μπρινιόλι ήταν σε ετοιμότητα και απομάκρυνε τον κίνδυνο. Στη συνέχεια ο ρυθμός του ντέρμπι έπεσε. Είναι ενδεικτικό ότι ο Παναθηναϊκός απείλησε για πρώτη φορά στο 45' με τον Αϊτόρ.

Το β' ημίχρονο άρχισε πολύ πιο δυναμικά καθώς στο 46' ο Αραούχο έχασε μεγάλη ευκαιρία αλλά ο Μπρινιόλι ήταν αποτελεσματικός στο τετ α τετ. Οι Πράσινοι αντέδρασαν άμεσα κι έχασαν... άχαστη ευκαιρία στο 47' καθώς αρχικά ο Παλάσιος σούταρε, ο Στάνκοβιτς έχασε προσωρινά την μπάλα, την οποία πρόλαβε οριακά στη γραμμή (ίσως και να είχε περάσει), ενώ στη συνέχεια ο Αϊτόρ αστόχησε από το ένα μέτρο στέλνοντας την μπάλα με το γόνατο στο οριζόντιο δοκάρι και άουτ!

 Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει και απείλησε ξανά για να σκοράρει στο 57' με τον Παλάσιος, ο οποίος σούταρε άουτ αντί να πασάρει στον αμαρκάριστο Μακέντα. Η ΑΕΚ σκόραρε στο 69' με τον Τσούμπερ, όμως στο ξεκίνημα της φάσης ο Αραούχο ήταν σε θέση οφσάιντ.

Οι αλλαγές ήρθαν λίγο μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας. Ο Γιοβάνοβιτς έβγαλε τον Αϊτόρ που δεν είχε φανεί όντως, για να δοκιμάσει με τον Βιτάλ. Ο Γιαννίκης έβγαλε τον Σιμάνσκι για να περάσει τον Σάκχοφ και να αλλάξει κάτι στο κέντρο, ενώ πέρασε και τον Τσούμπερ αντί του Γκαρσία. Στο 70΄ ο Τσούμπερ έφυγε με... γκάζια από πάσα του Αραούχο, μπήκε στη περιοχή και σκόραρε με αριστερό συρτό. Αλλά αφού υπήρξαν πανηγυρισμοί κι έγινε χαμός στο ΟΑΚΑ, ο Μπόγκναρ ακύρωσε το γκολ με υπόδειξη του VAR, για οφσάιντ του Αραούχο. Εκεί η ΑΕΚ είχε να διαχειριστεί μια μεγάλη ψυχολογική ανατροπή από αυτές που προκαλεί συχνά το VAR, καθώς υπήρξε ξέσπασμα χαράς από όλους στο γκολ.

 Στη τελική ευθεία ο Γιοβάνοβιτς πέρασε στο γήπεδο Καρλίτος και Χατζηγιοβάννη, αντί Μαουρίτσιο και Παλάσιος. Λίγο μετά ο Γιαννίκης έκανε μια κίνηση που μπορεί το ματς να τη ζητούσε από νωρίτερα. Γύρισε σε 4-3-3 με Λε Ταλέκ αντί του Μάνταλου που ήταν πολύ κουρασμένος. Την ίδια στιγμή ο Γιοβάνοβιτς προτίμησε να κλείσει το ντέρμπι με Αλεξανδρόπουλο, αντί Βιγιαφάνες.

Στο 88΄ο Άμραμπατ μπήκε μόνος από δεξιά στη περιοχή, αλλά ο Αλεξανδρόπουλος έβγαλε ένα οριακό «στοπ» στο παράλληλο γύρισμα, με πολλούς παίκτες της ΑΕΚ μέσα... στο κουτί. Στο 90΄νέα μεγάλη ευκαιρία για την Ένωση μετά από κόντρα επίθεση και τον Τσούμπερ από καλή θέση να σουτάρει όχι ιδανικά, στην αγκαλιά του Μπρινιόλι.

Στο δεύτερο των καθυστερήσεων, από κόρνερ και κακό διώξιμο του Μοχαμαντί, ο Μακέντα σούταρε απελπιστικά άουτ, από αριστερά κι όχι μακριά από την εστία. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Τσούμπερ έφυγε μόνος πλάσαρε κι έκανε το 2-0, όμως δεύτερο γκολ του Ελβετού, ακυρώθηκε με χρήση VAR για οφσάιντ κι ενώ πάλι φυσικά είχε γίνει χαμός στο ΟΑΚΑ. Ήταν και η τελευταία φάση του ματς, με τους Ενωσίτες φυσικά να έχουν... σοκαριστεί, καθώς και στις δύο περιπτώσεις των ακυρωμένων γκολ, χρειάστηκε πολλή ώρα στο VAR. Ωστόσο, γρήγορα το ξέχασαν και πέρασαν στους πανηγυρισμούς για μια μεγάλη νίκη.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Μισελέν, Βράνιες, Μήτογλου, Μοχαμαντί, Σιμόες, Σιμάνσκι (65’ Σάκχοφ), Μάνταλος (84’ Λε Ταλέκ), Λιβάι Γκαρσία (65’ Τσούμπερ), Άμραμπατ, Αραούχο (93’ Χατζισαφί).

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Σάρλια, Βέλεθ, Κώτσιρας, Μαουρίσιο (72’ Χατζηγιοβάνης), Πέρεθ, Βιγιαφάνιες (84’ Αλεξανδρόπουλος), Αϊτόρ (61’ Βιτάλ), Παλάσιος (72’ Καρλίτος), Μακέντα.

Νέο σοκ για τον τραγικό ΠΑΟΚ

Μέγας Ιωνικός έριξε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ και πανηγύρισε μια ιστορική νίκη. Η ομάδα της Νίκαιας επικράτησε 3-2 του Δικέφαλου στο γήπεδο της Νεάπολης κι έκανε ένα καθοριστικό βήμα για να εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Απ' την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ παρέμεινε βυθισμένος στην κρίση του καθώς δεν μπόρεσε να νικήσει για πέμπτο σερί παιχνίδι!

 Ο Δικέφαλος προερχόταν απ' την ήττα από τον Ατρόμητο, την ισοπαλία με τη Σλόβαν, την ήττα απ' τον Άρη και την ισοπαλία με την ΑΕΛ. Και πάλι όμως δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση. Ο εξαιρετικός Ιωνικός εκμεταλλεύτηκε όλες τις αδυναμίες της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου κι έφτασε σε μια σπουδαία επικράτηση.

Το παιχνίδι άρχισε νωχελικά και ισορροπημένα μέχρι που ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 18'. Ο Λούκας Τέιλορ έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα από τα δεξιά και ο Σβιντέρσκι με διαγώνια κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία γράφοντας το 0-1.

 Άμεσα όμως ο Ιωνικός βρήκε απάντηση καθώς στο 21' ισοφάρισε. Ο Σάντσες σέντραρε απ' τα αριστερά, ο Ελ Καντουρί προσπάθησε να απομακρύνει αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο σώμα του Σβιντέρσκι και στρώθηκε στον Κάνιας, ο οποίος εκτέλεσε για το 1-1.

 Στο 32' ο Ρεϊνάλντο Λένις αστόχησε σε μοναδικό τετ α τετ. Ωστόσο, στην εξέλιξη της φάσης, κι ενώ η μπάλα κατέληγε αρκετά άουτ, ο επιθετικός του Ιωνικού είχε επαφή με τον Πασχαλάκη κι έπεσε στο έδαφος. Ο διαιτητής Τζήλος ειδοποιήθηκε απ' το VAR, είδε τη φάση στο βίντεο και καταλόγισε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Αίας Άοσμαν στο 34' (2-1).

Ό,τι κι αν σχεδίασε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο ημίχρονο για την ανατροπή, πήγε... περίπατο καθώς στο 49' ο Ιωνικός έφτασε για τρίτη φορά στο γκολ! Ο Κιάκος κουβάλησε την μπάλα και την κατάλληλη στιγμή έστρωσε προς τον Λένις, ο οποίος έσκαψε την μπάλα πάνω απ' τον Πασχαλάκη γράφοντας το 3-1.

Μάλιστα ο Ιωνικός απείλησε και με τέταρτο γκολ στο 53' και πάλι με τον Λενίς, ο οποίος αρχικά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια «ανάγκασε» τον Πασχαλάκη σε εντυπωσιακή επέμβαση.

Ο ΠΑΟΚ πάντως έδειξε σημάδια ζωής στο 60', οπότε ο Μουργκ με εξαιρετική κεφαλιά, έπειτα από σέντρα του Σίντκλεϊ, μείωσε σε 3-2.

Ο ΠΑΟΚ αύξησε την πίεσή του, έκλεισε τον Ιωνικό στην περιοχή του, έχασε μεγάλες ευκαιρίες αλλά δεν βρήκε το γκολ της ισοφάρισης παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου, που έμειναν μακριά απ' τη νίκη για πέμπτο σερί ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Ιωνικός: Χουτεσιώτης, Μύγας, Ρομαό, Τσιγκρίνσκι, Σάντσες, Βαλεριάνος, Κάνιας (68' Ματσούκας), Ντάλσιο, Κιάκος (69' Γκοτσούλιας), Άοσμαν (77' Μάναλης), Λένις (88' Βαφέας).

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Τέιλορ (72' Αουγκούστο), Σίντκλεϊ, Μιχαηλίδης (85' Άκπομ), Βαρέλα, Εσίτι (54' Σβαμπ), Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ (54' Μουργκ), Ελ Καντουρί, Αντρ. Ζίβκοβιτς, Σβιντέρσκι.

 

  06 December, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ