ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσεις για την στρατηγική ενόψει εκλογών

  28 December, 2022 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσεις για την στρατηγική ενόψει εκλογών

Στην συνολική στρατηγική του κόμματος για τη νέα χρονιά-που πολιτικά καθορίζεται από την κρίσιμη πρόκληση των εκλογών- αναμένεται να καταλήξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το αμέσως επόμενο διάστημα.

 
Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείου, ενώ η Πολιτική Γραμματεία η οποία θεωρητικώς θα εξετάσει και το θέμα των ψηφοδελτίων του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Φώτα.

Ο χρόνος θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Βραζιλίας Λούλα να παραστεί μαζί με άλλους 40 προσκεκλημένους στην τελετή της ορκωμοσίας του. Οι πληροφορίες επιμένουν πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να διαμορφώσει μία “νέα εικόνα” για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κάτι που θα φανεί και στα ανανεωμένα ψηφοδέλτια και στην εκπροσώπηση του κόμματος.

Τα τελευταία δεδομένα

Τα δεδομένα που δημιουργούν οι τελευταίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για τη διενέργεια των εκλογών πριν από το Πάσχα και με επικρατέστερη ημερομηνία την 9η Απριλίου δείχνουν στην Κουμουνδούρου ότι ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζοντας τις συνθήκες που διαμορφώνουν και οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές ακύρωσε τις όποιες σκέψεις του για επίσπευση της εθνικής αναμέτρησης στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει για όσο διάστημα απομένει σε προεκλογικές παροχές τύπου foodpass.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι έχει αρκετό χρόνο όχι μόνο για να περιορίσει τη διαφορά με τη ΝΔ-όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας- αλλά και να αξιοποιήσει την οργή της κοινωνίας, συναίσθημα που επίσης αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης και που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές συνήθως ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγχρόνως στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η φθορά της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά εξαιτίας του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που όπως αποκαλύφθηκε φθάνουν έως και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα συνεχιστεί καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των δημοκρατικών πολιτών έχει πειστεί για την εμπλοκή της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών.

Εκ παραλλήλου βεβαίως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν υποτιμούν καθόλου τις συνέπειες που έχει στην κοινωνία η ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε συνδυασμό με την αισχροκέρδεια που όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συντηρεί η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τον περιορισμό της μέσω ουσιαστικών ελέγχων.

 
Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου βλέπουν όχι μόνο την σκληρή επίθεση που εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, επίθεση που τροφοδοτήθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή Καϊλή σε αυτό αλλά και τον αντίκτυπο που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση στις επιδόσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

Η υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνίστρια την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στις δημοσκοπήσεις παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να αποστασιοποιηθεί τόσο από το πρόσωπο Καϊλή όσο και από τις πράξεις της. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν το εξής παράδοξο: Η ΝΔ να κάνει διμέτωπο με επιθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ επίσης διμέτωπο με επιθέσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά παρ’ όλα αυτά το μοναδικό κόμμα που εμφανίζεται να μην έχει απώλειες αλλά σταθερή ανοδική τροχιά να είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το επόμενο διάστημα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα επανακαθορίσει ή επιβεβαιώσει και την τακτική της απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη έχοντας διαρκώς στο μυαλό της ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δυνάμει κυβερνητικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

 

  28 December, 2022 ΑΡΘΡΑ