ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν περιοδείες ανά την Ελλάδα οι υποψήφιοι για την ηγεσία

  24 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν περιοδείες ανά την Ελλάδα οι υποψήφιοι για την ηγεσία

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι και την έναρξη ολιγοήμερων διακοπών οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ  - Προοδευτική Συμμαχία προχωρούν στον καταληκτικό τους σχεδιασμό για το πώς θα οργανώσουν στο διάστημα που απομένει ως τις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου τη συμμετοχή τους στη μάχη της διαδοχής.

Η πρώτη συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής οι διεκδικητές της αρχηγίας κατέληξε, μολονότι δεν υπήρξε απόλυτη συμφωνία, στη διενέργεια ενός “debate” πιθανότατα μετά το Διαρκές Συνέδριο (2-3 Σεπτεμβρίου) με όρους που δεν θα θυμίζουν τις συνήθεις τηλεαναμετρήσεις αλλά θα επιτρέπουν τον διάλογο μεταξύ των υποψηφίων χωρίς ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς.

Παρά τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα οι υποψήφιοι ξεκινούν περιοδείες ανά την επικράτεια προκειμένου να αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει έως το τέλος του μήνα, καθώς ο Αύγουστος δεν ενδείκνυται, για επικοινωνήσουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για το νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εντός της εβδομάδας περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα ξεκινά η Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατά πληροφορίες θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη και στα Γιαννιτσά, ενώ στη Βορειοελλαδική πρωτεύουσα αναμένεται να περιοδεύσει και Νίκος Παππάς περί τα μέσα της εβδομάδας. Ήδη ο πρώην υπουργός περιόδευσε το Σάββατο σε Κορινθία και Αργολίδα ενώ έκανε αυτοψία και στην πυρόπληκτη περιοχή των Μεγάρων. 

Περιοδείες θα ξεκινήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ θα επιστρέψει σε αυτές όπως και οι άλλοι υποψήφιοι μετά τις 20 Αυγούστου.

Η “αποχή” των υποψηφίων αρχηγών από δραστηριότητες πιθανότατα θα γίνει στο δεκαήμερο 10-20 Αυγούστου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και sites  κάτι που ήδη κάνουν με αξιοσημείωτη συχνότητα κάτι που η Κουμουνδούρου θεωρεί εξαιρετικά θετικό καθώς καταγράφει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαδικασία που αξιολογείται ως μείζον πολιτικό γεγονός.

Ως προς την επικοινωνιακή ανάδειξη αυτού του γεγονότος θα γίνουν προσπάθειες και από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την προβολή της σημασίας της συμμετοχής. Αν για κάτι ανησυχούν οι διεκδικητές της ηγεσίας αυτό σχετίζεται με την πιθανότητα μικρής συμμετοχής -κάποιων δεκάδων χιλιάδων- γι’ αυτό και ορισμένοι από τους υποψηφίους εμφανίζονται δεκτικοί στο να “ανοίξει” η διαδικασία και για φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Υπέρ του ανοίγματος υπό προϋποθέσεις τάσσονται κατά πληροφορίες οι Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς που πιστεύουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα διαφορετικό σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας το Μάιο του 2022 από τη βάση του κόμματος.

Για να αλλάξει ο τρόπος εκλογής προέδρου θα πρέπει να αλλάξει το Καταστατικό κι ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να κατατεθεί μία τέτοια πρόταση στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Εκ παραλλήλου κι ενώ οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναζητούν συμμαχίες και την απεύθυνσή τους σε μεγαλύτερα ακροατήρια η Κουμουνδούρου επιχειρεί να “κλειδώσει” τις υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Η Πολιτική Γραμματεία πιθανότατα θα συνεδριάσει τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

 

  24 July, 2023 ΑΡΘΡΑ