ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ: Οι στόχοι και τα ψηφοδέλτια με φόντο τις κάλπες

  07 April, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ: Οι στόχοι και τα ψηφοδέλτια με φόντο τις κάλπες

Η ύπαρξη μιας κενής θέσης σε αυτό της Α’ Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι πρόκειται για την τρίτη περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που θα ανακοινώσει κατά την επίσκεψή του στην πόλη τη Μ. Δευτέρα. Επίσης, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, o Κώστας Αχ. Καραμανλής θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες, ενώ σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Θέμη Χειμάρα στη Φθιώτιδα, καθώς το ΣΔΟΕ επιβεβαιώνει σε πόρισμά του τους ισχυρισμούς του κ. Χειμάρα για τις κατηγορίες εναντίον του και απομένει η έκδοση ενός εγγράφου για να κλείσει οριστικά η υπόθεσή του.

Ποιοι νυν βουλευτές δεν θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές 2023
Από τους νυν βουλευτές, δεν θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους ύστερα από απόφασή τους οι εξής πέντε: η Γεωργία Μαρτίνου στην Ανατολική Αττική, ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης στην Α’ Πειραιώς και ο Γιώργος Βαγιωνάς στη Χαλκιδική.

Η απουσία που ξεχωρίζει, βεβαίως, είναι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Α’ Θεσσαλονίκης ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Εκλογές 2023, ψηφοδέλτια ΝΔ: Νέα πρόσωπα το 50% των υποψηφίων
Το 50% του συνόλου των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας θα είναι νέα πρόσωπα. Χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας για πρώτη φορά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%. Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Απομένει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τη σύνθεση του οποίου χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός. Κλειδωμένη σε εκλόγιμη θέση θεωρείται η συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, χωρίς να επιβεβαιώνεται κανένα άλλο όνομα από αυτά που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, ενώ η ανακοίνωσή του προσδιορίζεται μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Δείτε τους νέους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η ανανέωση του κόμματος

Δύο πρόσωπα με άρτια επιστημονική κατάρτιση που συμμετέχουν και στο think tank του πολιτικού του γραφείου υποδέχτηκε χθες το βράδυ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, διεθνούς φήμης καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι που θα είναι υποψήφιος στην α’ Θεσσαλονίκης και την Διάνα Βουτυράκου ιδρύτρια της Unique Minds, η οποία το 2018 κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Ρομποτικής και θα είναι υποψήφια στη Δυτική Αθήνα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η οποία και ενέκρινε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές. Οι υποψηφιότητες του κόμματος αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα θα εγκριθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανανέωση του κόμματος, στη συμμετοχή προσώπων από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την κοινωνία των πολιτών καθώς και στην ένταξη στην πολιτική εγνωσμένου κύρους επιστημόνων που θα συμβάλουν -όπως ήδη πολλοί εξ αυτών κάνουν μέσω του think tank- και στην κατάρτιση του προγράμματος.

Ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι διευθυντής της ερευνητικής ομάδας «Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics» INSERM UMRS-938, Sorbonne University, στο Παρίσι. Επίσης, είναι επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Loyola (Τμήμα Μοριακής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής), Σικάγο και στην Ιατρική Σχολή Hofstra/Northwell (Τμήμα Ιατρικής, Υπηρεσίες Αντιπηκτικής και Κλινικής Θρόμβωσης) Νέα Υόρκη και στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η 28χρονη Διάνα Βουτυράκου είναι Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Ιδρύτρια και γενική διαχειρίστρια της Unique Minds. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχει γίνει δεκτή σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής ως μέλος κριτικής επιτροπής και η νεότερη ηλικιακά που βρέθηκε σε αυτήν τη θέση.

 

  07 April, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα