ΣΥΡΙΖΑ: Ο θρίαμβος Κασσελάκη και τα δεδομένα του δεύτερου γύρου

ethnos.gr  18 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο θρίαμβος Κασσελάκη και τα δεδομένα του δεύτερου γύρου

Στην επόμενη Κυριακή και στους πιθανούς συσχετισμούς δυνάμεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γύρω από τους δύο υποψηφίους που θα αναμετρηθούν στις επαναληπτικές εκλογές  επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον στην μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν λίγο μετά τις 11:30 τη νύχτα από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, καθηγητή Ιωάννη Δρόσο επιβεβαίωσαν αυτό που είχε αρχίσει να γίνεται διακριτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δηλαδή την δυναμική που ανέπτυξε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Στο 98% των αποτελεσμάτων ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 45,04% , η Έφη Αχτσιόγλου 36,21 ο Νίκος Παππάς 8,7%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,7% και ο Στέφανος Τζουμάκας 1,29%  Στο ποσοστό των 90,13% των εκλογικών τμημάτων (484 επί συνόλου 537) που ανακοινώθηκαν επισήμως από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής ο Στ. Κασσελάκης προηγείτο με ποσοστό 45,47% και 51.615 ψήφους έναντι ποσοστού 36,21% που συγκέντρωσε η Έφη Αχτσιόγλου αποσπώντας και 41.098 ψήφους. Ο Νίκος Παππάς ακολουθούσε -διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις- με ποσοστό 8,64% και 9.804 ψήφους, αμέσως μετά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 8,4% και 9.533 ψήφους και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1,28% και 1457 ψήφους.

Η διαφορά των δύο πρώτων προσδιοριζόταν σε ποσοστά στο 9,26% και σε ψήφους σε 10.257. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η κυρία Αχτσιόγλου μπορεί να καλύψει την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα και έως την Κυριακή τόση απόσταση που θα μπορούσε να ανατρέψει τα αρχικά αποτελέσματα και την πρωτιά Κασσελάκη.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Ο Στ. Κασσελάκης έχει το πλεονέκτημα τού ότι ήρθε πρώτος στον α’ γύρο με μία διαφορά της τάξης του 9%, επομένως έχει τον αέρα του νικητή. Τα ερωτήματα που σχετίζονται με την υποψηφιότητά του συνδέονται με το εάν θα πείσει τους ψηφοφόρους του και πρωτίστως τα νέα μέλη που κατά κύριο λόγο τον υποστήριξαν στις κάλπες να ξαναψηφίσουν για δεύτερη Κυριακή και να τον αναδείξουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και
με το εάν μπορεί να αναζητήσει μία νέα δεξαμενή ψηφοφόρων από εκείνους που στήριξαν άλλες υποψηφιότητες.

Η απάντηση με βάση και όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες και την εσωτερική ένταση που δημιουργήθηκε με αιχμή την επίσκεψη στη Μακρόνησο αλλά και την επίθεση στο πρόσωπο του κ. Δραγασάκη είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης δύσκολα μπορεί να περιμένει την υποστήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άλλωστε στην Κουμουνδούρου ήταν κοινό μυστικό πως σε δεύτερο γύρο οι ψήφοι του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής της Ομπρέλας επρόκειτο να κατευθυνθούν στην Έφη Αχτσιόγλου.

Μάλιστα όλοι συμφωνούν ότι η υποψηφιότητα Τσακαλώτου εμφάνισε σημαντικές διαρροές και στον πρώτο γύρο καθώς πολλά κομματικά στελέχη θεώρησαν ότι έπρεπε να υποστηρίξουν την Έφη Αχτσιόγλου για να ανακοπεί η πορεία του Στ. Κασσελάκη. Ομοίως την τελευταία εβδομάδα απώλειες κατέγραψε και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά προς την πλευρά Κασσελάκη όμως.

Θεωρητικώς ο πρώην υπουργός δύσκολα θα υποστήριζε την επόμενη Κυριακή την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου επομένως σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το εκλογικό κοινό του Ν. Παππά θα κατευθυνθεί ως επί το πλείστον στον Στ. Κασσελάκη.

Η υψηλή συμμετοχή

Επίσης, ως προς το θέμα της συμμετοχής ουδείς αυτήν την στιγμή μπορεί να πει μετά βεβαιότητας εάν τα 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ψήφισαν χθες σε μία απρόσμενα υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία θα επιστρέψουν μαζικά στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή. Σημειωτέον πως περίπου 40.000 από τους χθεσινούς ψηφοφόρους είναι νέα μέλη.

Πάντως, η υψηλή συμμετοχή σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στην Κουμουνδούρου που είδε πως παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας εξακολουθεί να επενδύει τις προσδοκίες του στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πολλοί εκτιμούν ότι η συμμετοχή ήταν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας και απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει διακριθεί για την αναποτελεσματικότητά της από τον Ιούλιο κι έπειτα και επιπλέον μία δεύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Τα πρώτα μηνύματα

Στις πρώτες του δηλώσεις γύρω στη μία τα ξημερώματα έξω από την Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Εγινε το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα. Το έχει ανάγκη ο τόπος. Την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μού έλεγε να αντέξω τις επιθέσεις από όλα τα συστήματα που όλοι γνωρίζετε. Τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα έγινε “είσαι η ελπίδα μας”. Ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι εγώ μόνος μου. Για να γίνει αυτή η ελπίδα πράξη, θα πρέπει όλοι να επιστρέψουμε την Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπεί επαρκώς την ιστορία του κόσμου. Πάμε για τη νίκη». Επίσης έκανε λόγο για απρόσμενα μεγάλη προσέλευση.

Η Έφη Αχτσιόγλου που θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Στ. Κασσελάκη για τη θέση του προέδρου του κόμματος δήλωσε μετά τα αποτελέσματα: «Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει εάν τούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τούς δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και την κοινωνία». Με αυτόν τον τρόπο  άφησε αιχμές και έδωσε και το στίγμα της έναντι του αντιπάλου της προτάσσοντας πως οι αγώνες θα πρέπει να δοθούν με πολιτικούς όρους, όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης, Ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων.

«Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική περίοδο” ανέφερε σε δηλώσεις του στην Κουμουνδούρου ο Νίκος Παππάς. Δήλωσε πως “η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία» και σημείωσε πως «είναι απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματός μας σε μία αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη». Πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή».

Την πρώτη του εμφάνιση σε κομματική διαδικασία μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία στις 29 Ιουνίου έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Έχει τη σημασία της η δήλωση που έκανε αφού ψήφισε στο Πειραματικό Σχολείο της Πλάκας, αναφέροντας με νόημα πως «βιάστηκαν πολύ, όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ».  

 

ethnos.gr  18 September, 2023 ΑΡΘΡΑ