“Τ’  Άη Λια το βράδυ μπαίνει στην ελιά το λάδι.”

mesaralive.gr  20 July, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
“Τ’  Άη Λια το βράδυ μπαίνει στην ελιά το λάδι.”

Τελετουργία της ημέρας στενά συνδεδεμένη με τα ελαιοδεντρα

Αυτό λοιπόν έλεγαν και πίστευαν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης θεωρώντας  τη γιορτή του Προφήτη Ηλία  ορόσημο για την παραγωγή τους.

Οπως άλλωστε είναι γνωστό τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου ο καρπός της ελιάς έχει ωριμάσει σε τέτοιο σημείο,ωστεόταν τον ζουλήξουμε με το χέρι αρχίζει να λαδώνει.

Οι άνθρωποι της παλιάς εποχής, στην οποία κυριαρχούσαν η προκατάληψη,το συναίσθημα και η τύχη, συνήθιζαν να πιστεύουν ότι η παραγωγή καθοριζόταν απο τη μοίρα ή άλλες...υπερφυσικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές για να πετύχουν το σκοπό τους.

Μια απ, αυτές τις πρακτικές έφαρμοζαν οι ελαιοπαραγωγοί εκείνων των χρόνων στην Κρήτη,αφού το χάραμα της 20ης Ιουλίου,ανήμερα του Προφήτη Ηλία έσπευδαν στα λιόφυτα τους και τοποθέτούσαν μεγάλες πέτρες στα δέντρα, σε όποιο σημείο του κορμού μπορούσαν να τις στέσουν, με την ελπίδα να κρατήσουν το λάδι στον καρπό της ελιάς.

Τέλος,άλλο ένα στοιχείο που μαρτυρά τη πίστη τους σε δυνάμεις...ανώτερες έχει να κάνει με τις φάσεις του φεγγαριού, αφού υποστήριζαν πως ,αν το βράδυ του Αη 'Λια ήταν στη γέμωση η λαδιά θα ήταν καλή,ενώ αν ήταν στη λίγωση, κακή.

*Λαδιά= Αναλογιά καρπού-ελαιολάδου

*Γέμωση-Λίγωση=Αυξητική-φθίνουσα φάση της σελήνης

 

mesaralive.gr  20 July, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα