Τα αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαικές διοργανώσεις (hl)

  11 August, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τα αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαικές διοργανώσεις (hl)

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε ο Ολυμπιακός στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League, καθώς επικράτησε με 1-0 της Γκενκ, στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι και θα ταξιδέψει με πλεονέκτημα στο Βέλγιο για τη ρεβάνς στις 17 Αυγούστου, με στόχο την πρόκριση στα play off. Το γκολ του Κώστα Φορτούνη στα 23΄΄ μετά τη σέντρα δεν αιφνιδίασε απλώς τους παίκτες του Βούτερ Βράνκεν, αλλά ήταν και το ταχύτερο γκολ των «ερυθρόλευκων» στην Ιστορία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Οι Βέλγοι είχαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους στις καθυστερήσεις (90 + 6'), αλλά ο Ρέτσος έκοψε με αυτοθυσία σουτ του Αρτεάγκα κι ενώ αμέσως πριν ο Πασχαλάκης είχε αποκρούσει σουτ του Κανούς.

H 10η Αυγούστου 2023 θα μείνει στην Ιστορία ως η νύχτα που ο Κώστας Φορτούνης σημείωσε το ταχύτερο γκολ του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση! Ο Ροντινέι από τα δεξιά έκανε το γύρισμα, ο ΜακΚένζι των Βέλγων δεν μπόρεσε να διώξει και ο Φορτούνης δεν συγχώρησε εκτελώντας για το 1-0, στα 23΄΄ μετά τη σέντρα! Η εξέλιξη αυτή εύλογα προκάλεσε... νεύρα στους φιλοξενούμενους, με αποτέλεσμα μία μικρή ένταση ανάμεσα στον Γκαλάρθα και τον Ιμπόρα και από μία κίτρινη κάρτα για κάθε έναν. Οι παίκτες του Μαρτίνεθ έκαναν εύκολα λάθη στη μεσαία γραμμή στα λεπτά που ακολούθησαν, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Βέλγοι έχοντας την κατοχή, χωρίς όμως να απειλούν την εστία των «ερυθρόλευκων». Η Γκενκ είχε ευκαιρία στο 35ο λεπτό, με εκτέλεση φάουλ του Τρεσόρ, αλλά ο Πασχαλάκης μετά το γύρισμα του Μουνιόθ αριστερά στην περιοχή έβαλε σωτήρια τα χέρια του. Καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό. Ο Μαντί Καμαρά έκανε το σουτ εκτός περιοχής, αλλά αντ' αυτού παραλίγο να βγάλει ασίστ στον Μασούρα, ο οποίος από κοντά δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε για να νικήσει τον κίπερ της Γκενκ. Οι Πειραιώτες είχαν μία καλή στιγμή στο 42ο λεπτό, με τον Μαντί Καμαρά να πιάνει το σουτ εκτός περιοχής, με τον Μασούρα, όμως να μην βρίσκει την μπάλα όπως ήθελε. Στις καθυστερήσεις του α΄ μέρους, η Γκενκ είδε τον Κανούς να κάνει το συρτό γέμισμα στην περιοχή, ο Τονού προσπάθησε να σουτάρει, όμως παρενέβη και ο Ρέτσος, με τον Πασχαλάκη να μπλοκάρει.

Στο β΄ μέρος, η ομάδα του Πειραιά προσπάθησε ν' απειλήσει και το έπραξε στο 60΄ όταν Καρβάλιο έπαιξε το 1-2 με τον Κίνι, αλλά ο Πορτογάλος εκτέλεσε πάνω στην εστία της Γκενκ. Τρία λεπτά αργότερα, ο Μαρτίνεθ προέβη στις πρώτες αλλαγές με τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο να περνά στη θέση του Ζοάο Καρβάλιο και τον Πεπ Μπιελ να μπαίνει αντί του Αραμπί. Ο Βράνκε προχώρησε άμεσα σε τρεις αλλαγές (Αρτεάγκα αντί Καγιεμπέ Ντιτού, Κουτάρα Μοχάμεντ αντί Γκαλάρσα και Σορ αντί Αροκοντοάρε) και στο 71ο η Γκενκ απείλησε, αλλά Ο Πασχαλάκης απέκρουσε σουτ μέσα από την περιοχή, ενώ στη συνέχεια στο ριμπάουντ, το στοπ έβαλε ο Ρέτσος. Οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν το δεύτερο γκολ με τον Φορτούνη να εκτελεί κόρνερ από τα δεξιά, ο Ιμπόρα να πιάνει την κεφαλιά αλλά η μπάλα να φεύγει άουτ στο 74ο λεπτό. Και ένα λεπτό αργότερα, ο Ολυμπιακός είχε νέα καλή στιγμή, όταν ο Μπιέλ πλάσαρε δυνατά δεξιά έξω από την περιοχή, με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι. Ο Ελ Κααμπί πέρασε στην κορυφή της επίθεσης στη θέση του Μασούρα, με τον Ντόη να γίνεται αλλαγή όταν ο Φορτούνης έδειχνε να πονά στο πόδι, ενώ στο 84΄ ο Βρουσάι πήρε τη θέση του Μαντί Καμαρά. Η Γκενκ έκανε ό,τι μπορούσε για να ισοφαρίσει και στο 85ο λεπτό ο Σορ πλάσαρε παίρνοντας την μπάλα δεξιά στην περιοχή από τον Μουνιόθ, αλλά ήταν άστοχος. Στις καθυστερήσεις (90 + 6΄), ο Ολυμπιακός... ανησύχησε, όταν η Γκενκ απώλεσε μία τεράστια ευκαιρία να κάνει το 1-1. Ο Κανούς έκανε το σουτ, ο Πασχαλάκης απέκρουσε με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι και ο Αρτεάγκα έπιασε νέο σουτ  με τον Ρέτσο να κόβει με αυτοθυσία... ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους».

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)
Κίτρινες κάρτες: Ιμπόρα, Κίνι, Αλεξανδρόπουλος - Γκαλάρσα, Μπονσού Μπαχ


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Κίνι, Ιμπόρα, Μαντί Καμαρά (84΄ Βρουσάι), Καρβάλιο (63΄ Αλεξανδρόπουλος), Φορτούνης (76΄ Ντόη), Μασούρας (77΄ Ελ Κααμπί), Αραμπί (63΄ Μπιελ)

ΓΚΕΝΚ (Βούτερ Βράνκεν): Φαντεφόρντ, Μουνιόθ, ΜακΚένζι, Κουέστα, Καγιέμπε Ντίτου (70΄ Αρτεάγκα), Ελ Κανούς, Γκαλάρσα (66΄ Κουατάρα Μοχάμεντ), Χορσόβσκι, Παϊντσίλ, Τρεσόρ (80΄ Μπονσού Μπαχ), Αροκοντοάρε (66΄ Σορ)

Προβάδισμα πρόκρισης ο Άρης

Πραγματοποιώντας μια μεστή εμφάνιση, ο Άρης επιβλήθηκε με 1-0 της Ντιναμό Κιέβου στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων για τον Γ' προκριματικό γύρο του UEFA Europa Conference League. Το μοναδικό τέρμα σημείωσε με εύστοχο πέναλτι ο Λουίς Πάλμα στο 69ο λεπτό, μην ομάδα του Απόστολου Τερζή να αποκτά προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης στο Βουκουρέστι. 

Η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στους γηπεδούχους, με τον Μάρτιν Μοντόγια, λίγα 24ωρα έπειτα από τη μεταγραφή του στον Άρη, να δοκιμάζει στο 3' με το δεξί εκτός περιοχής αλλά να αστοχεί. Εννέα λεπτά αργότερα, οι Θεσσαλονικείς είχαν διπλή ευκαιρία, με τον Γκιόργκι Μπούχσαν να αποκρούει το σουτ του Φράνκο Φεράρι κι εν συνεχεία ο Ζαν Ζιλ Εμβοντό να αστοχεί με το αριστερό από πλεονεκτική θέση. 

 

Η καλύτερη στιγμή, πάντως, για τον Άρη, χάθηκε στο 24', όταν από σέντρα του Πάλμα και... τσαφ των αμυντικών, ο Νταβίντ Μόμπεργκ Κάρλσον σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Βλάντισλαβ Ντούμπιντσακ και πέρασε πάνω από τα δοκάρια του ανήμπορου να αντιδράσει Μπούχσαν. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αξιόλογη φάση των Ουκρανών, που συνδυάστηκαν όμορφα, αλλά το σουτ του Αντρέι Γιαρμολένκο βρήκε σε αντίπαλο κι ο Χουλιάν Κουέστα αντέδρασε πρώτος μπλοκάροντας την μπάλα. 

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το καλό, μα άστοχο σουτ του Λορέν Μορόν, με τον Άρη να σπαταλά τεράστια ευκαιρία στο 65'. Η σέντρα από τα αριστερά βρήκε αφύλακτο τον Βλάντιμιρ Νταρίντα στο πίσω δοκάρι, αλλά ο Μπούχσαν εξ επαφής έδιωξε σε κόρνερ την κεφαλιά του Τσέχου. Από το κόρνερ που ακολούθησε, ο Φαμπιάνο Λέισμαν πήρε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στο απλωμένο χέρι του Ολεξάντρ Σιρότα, με τον Τζάρεντ Γκαβάν Τζιλέτ να καταλογίζει το πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Πάλμα για το 1-0 στο 69', με τον άσο από την Ονδούρα να πανηγυρίζει με φανέλα με τον νούμερο 29 και το όνομα του αδικοχαμένου φίλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη. 

Η εξαιρετική συνεργασία των παικτών της Ντιναμό στο 75', κατέληξε στο σουτ με το αριστερό του Σαπαρένκο, έπειτα από στρώσιμο του Ολαμπιράν Μπενίτο, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Κουέστα. Πέντε λεπτά μετά, από ωραία εκτέλεση φάουλ του Ρόλαντ Ματαρίτα, ο Φαμπιάνο με προβολή δεν μπόρεσε να σημαδέψει σωστά. 

Κι αφού ο Κουέστα σταμάτησε με το ένα χέρι στο 89' το εξ επαφής πλασέ του Γιαρμολένκο κι ο Τζόναθαν Μενέντεζ απέτυχε προ κενής εστίας στις καθυστερήσεις να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, τα πάντα τελείωσαν. Ο Άρης έβαλε υποθήκη πρόκρισης επί της Ντιναμό Κιέβου, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν στον επαναληπτικό στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι όποια από τις δυο ομάδες πάρει την πρόκριση για τα Play Off της διοργάνωσης, θα βρει μπροστά της το νικητή του ζευγαριού Μπεσίκτας (Τουρκία) - Νέφτσι Μπακού (Αζερμπαϊτζάν).  

 
Διαιτητής: Τζάρεντ Γκαβάν Τζιλέτ (Αυστρία)  

Κίτρινες: Εμβοντό, Μοντόγια, Φαμπιάνο, Μενέντεζ, Φεράρι - Τίμτσικ, Σαπαρένκο. 

 
Οι συνθέσεις:  

ΑΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Κουέστα, Μοντόγια, Φαμπιάνο, Οντουμπάτζο, Φεράρι, Τζούρασεκ (58' Ρουπ), Εμβοντό, Νταρίντα (81' Πάβιτσιτς), Κάρλσον (58' Μενέντεζ), Πάλμα (76' Ματαρίτα), Μορόν. 

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Μπούχσαν, Τίμτσικ, Ποπόφ, Σιρότα, Ντούμπιντσακ, Γιαρμολένκο, Σίντορτσουκ (82' Μπράζκο), Σαπαρένκο (81' Σεπέλιεφ), Καμπάγιεφ (82' Βολόσιν), Μπουγιάλσκι, Μπενίτο. 

*Ιδιαίτερο μήνυμα της ΠΑΕ Άρης στον φωτεινό πίνακα του γηπέδου πριν από την έναρξη του αγώνα προς τιμήν του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη που ανέφερε «Καλό ταξίδι Μιχάλη» και συνοδευόταν με την φωτογραφία του. 

Όρθιος στην Κροατία ο ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα θα κριθεί η πρόκριση για τα Play Off του UEFA Europa Conference League ανάμεσα στη Χάιντουκ και τον ΠΑΟΚ, μετά το μεταξύ τους 0-0 στο κατάμεστο «Πόλιουντ». Άτυχοι οι Κροάτες που είχαν δυο δοκάρια, με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να καλείται να εκμεταλλευτεί την έδρα της αλλά και να διορθώσει τις αμυντικές αδυναμίες της. 

Μόλις στο 4' οι φιλοξενούμενοι απείλησαν, όταν έπειτα από κόρνερ του Κάλεντ Νάρεϊ ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης πήρε την κεφαλιά αλλά ο Ιβάν Λούτσιτς ήταν σε ετοιμότητα. Ανάλογο σκηνικό στην απέναντι εστία στο 8', με τον Ντόμινικ Κοτάρσκι να μπλοκάρει την κεφαλιά του Ντάριο Μέλνιακ. Ακόμη σημαντικότερη ευκαιρία σπατάλησαν οι γηπεδούχοι τρία λεπτά μετά, με τον Μάρκο Λιβάγια να κάνει το παράλληλο γύρισμα από τα δεξιά και τον Γιαν Μλάκαρ να σημαδεύει την εξωτερική πλευρά των διχτύων. 

Οι Κροάτες άγγιξαν το γκολ στο 13', με το δυνατό σουτ του Νίκο Σιγκούρ να σταματάει στο δεξί δοκάρι της εστίας του Κοτάρσκι. Σε έναν... καταιγισμό ευκαιριών στο πρώτο τέταρτο, ο Χάρης Τσιγγάρας αστόχησε με σκαστό βολέ από το σημείο του πέναλτι δευτερόλεπτα αργότερα. 

Κάπου εκεί οι ευκαιρίες σταμάτησαν να έρχονται για τις δυο ομάδες, αν κι ο ρυθμός ήταν καλός. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε και το δεύτερο ξεκίνησε με τη Χάιντουκ να μπαίνει... φορτσάτη. Δεύτερο δοκάρι είχαν οι γηπεδούχοι σε προσπάθεια του Λιβάγια ενώ η κεφαλιά του Μλάκαρ στο 52', από... τσαφ του Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ βρήκε σε ετοιμότητα τον Κοτάρσκι. Η επιθετική διάθεση των Κροατών συνεχίστηκε με κόρνερ και φάουλ γύρω από την περιοχή του ΠΑΟΚ που, ωστόσο, πέρασαν ανεκμετάλλευτα.

Οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν στη συνέχεια, με τις δύο ομάδες να αλληλοεξουδετερώνονται. Το 0-0 έμεινε μέχρι τέλους, με το εισιτήριο της πρόκρισης να κρίνεται στον επαναληπτικό της Τούμπας την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι όποια από τις δυο ομάδες πάρει την πρόκριση για τα Play Off της διοργάνωσης, θα βρει μπροστά της το νικητή του ζευγαριού Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) - Χαρτς (Σκωτία).    

 
Διαιτητής: Μόρτεν Κροχ (Δανία)  

Κίτρινες: Σιγκούρ - Τσιγγάρας, Τόμας, Σβαμπ, Μπάμπα. 

 
Οι συνθέσεις:   

ΧΑΪΝΤΟΥΚ ΣΠΛΙΤ (Ιβάν Λέκο): Λούτσιτς, Μουφί, Σάρλια, Φέρο (79' Ντιαλό), Μέλνιακ, Σιγκούρ, Κροβίνοβιτς, Σαχίτι (67' Ντόλτσεκ), Οτζίτζα-Οφόε (79' Καλίκ), Μλάκαρ, Λιβάγια. 

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κετζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Φιλίπε Σοάρες (72' Σβαμπ), Τσιγγάρας (79' Οζντόεφ), Νάρεϊ (61' Τάισον), Κωνσταντέλιας (79' Μουργκ), Α. Ζίβκοβιτς, Τόμας (61' Σαμάτα). 

*Κίτρινη κάρτα αντίκρισε για διαμαρτυρία στο 87' ο Ραζβάν Λουτσέσκου. 

 

  11 August, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα