Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

  14 September, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Μεγάλο το ενδιαφέρον καθώς στα νέα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και ειδικά στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, για πρώτη φορά, συμμετέχουν και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

Σημαντικές  πρωτοβουλίες ανέλαβε η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα που εντείνει τις ενέργειες αξιοποίησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων προς όφελος της επιχειρηματικότητας του νησιού.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες για πρώτη φορά και ισότιμα με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει σε ιδιώτες (ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων), προς όφελος των τοπικών οικονομιών. 

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Παγκρήτιας Τράπεζας, παρουσία πλήθους επιχειρηματιών και ιδιωτών, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος παρουσίασε τα νέα προγράμματα του Ταμείου, Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, καθώς επίσης και την παραδοσιακή δραστηριότητα του ΕΤΕΑΝ, την εγγύηση τραπεζικών δανείων. 

Ειδικότερα, ο κ. Γαλιάτσος κατά την παρουσίασή του αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων και στις βασικές διαφορές του ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ σε σχέση με το ΤΕΞΟΙΚ Ι. Επίσης, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση μετά από πολλά χρόνια, του προγράμματος εγγυοδοσίας και στη διαμόρφωση, για πρώτη φορά, εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίων και όχι μεμονωμένων δανείων. 

Τέλος επισήμανε ότι το Υπουργείο Οικονομίας ήδη έχει εμπιστευθεί στο ΕΤΕΑΝ τη διαχείριση κάποιων νέων ταμείων τα οποία σχεδιάζει και τα οποία θα προσφέρουν πρόσθετη χρηματοοικονομική υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καταλήγοντας, τόνισε τη βούληση του ΕΤΕΑΝ να συνεργαστεί με την Παγκρήτια Τράπεζα στο πρωτοποριακό πρόγραμμα μικροπιστώσεων που παρέχει η τελευταία.     

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας, κ. Ν. Μυρτάκης επισήμανε:

"Είμαστε ικανοποιημένοι που οι Συνεταιριστικές Τράπεζες για πρώτη φορά και ισότιμα με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά- πελάτες τους να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που αυτό παρέχει, αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα ακίνητά τους.

Στην Παγκρήτια Τράπεζα, όπως ήδη γνωρίζετε, έχει σημειωθεί κατά το τελευταίο διάστημα μια σειρά θετικών εξελίξεων, με κυριότερη την πρόσφατη απεξάρτηση από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων, αλλά και της ανοδικής πορείας των λοιπών λειτουργικών της εσόδων.

Μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, έχει ήδη ξεκινήσει η στελεχιακή και διοικητική ενδυνάμωση της Τράπεζας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, την πλήρη εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Αξίζει να αναφέρω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα τεθούν στη διάθεσή των συναλλασσομένων η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή για την Ηλεκτρονική Τραπεζική και η υπηρεσία Treasury, που θα υποστηρίζει με εξειδικευμένα προϊόντα τις εξαγωγές κρητικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις του τουρισμού, ενώ με γρήγορο ρυθμό προχωρά η δημιουργία της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Επιπλέον, όπως ξέρετε, η τράπεζα εισήλθε δυναμικά στον τομέα της Συμβολαιακής Γεωργίας με αποδέκτες 4000 αγρότες, αλλά και πλήθος επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, που συνδέονται με την ισχυρή αγροτική βάση του νησιού μας, παρέχοντας πλήθος προνομίων και διευκολύνσεων.

Με επιτυχία συνεχίζεται η πολυετής συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο επενδύσεων, μέσω των οποίων η Παγκρήτια έχει διοχετεύσει στην αγορά κεφάλαια ύψους 245 εκατ. και εγγυήσεις ύψους 17,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύντομα δε, αναμένεται η οριστικοποίηση της συμμετοχής μας και σε νέα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 50 εκ. ευρώ.

Η εδραίωση και διεύρυνση των συνεργασιών μας αποδεικνύουν ότι η Παγκρήτια Τράπεζα, ως μια επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας, παραμένει δίπλα στις βιώσιμες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ενεργά στη χρηματοδότηση και τη διατήρηση της λειτουργίας τους.

Μόνο από τη συνεργασία μας με το ΕΤΕΑΝ και μέσω των τριών προγραμμάτων του ΤΕΠΙΧ   «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», «Εγγυοδοσία» και «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» δόθηκαν 190 επενδυτικά και επιχειρηματικά δάνεια και εγγυήσεις, συνολικού ύψους 14 περίπου εκ. ευρώ, ενώ μέσα από τα νέα προγράμματα αναμένεται να δοθούν δάνεια για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και κεφάλαια κίνησης σε 500 περίπου επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στο νέο χρηματοδοτικό μέσο του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε ιδιώτες, η τράπεζα θα συμμετάσχει με κεφάλαια ύψους 20 εκ. ευρώ, ώστε με σχέση μόχλευσης 1:2 να δημιουργηθεί ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 30 εκ. ευρώ. Αξίζει να σας πω ότι η Παγκρήτια έχει επιδείξει σημαντική απορροφητικότητα στα διατιθέμενα κονδύλια, διοχετεύοντάς τα στην πραγματική οικονομία.

Στην παρούσα φάση το ΕΤΕΑΝ εξελίσσεται σ΄ έναν από τους μεγαλύτερους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας προς ΜΜΕ και ιδιώτες, με πλήθος εξειδικευμένων τραπεζικών προϊόντων που καλύπτουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, με χαμηλά επιτόκια.  

Είναι φανερό ότι από τη συμμετοχή μας στα νέα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, θα διευρυνθούν οι δυνατότητές μας να χρηματοδοτήσουμε στοχευμένα τα νοικοκυριά της Κρήτης, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τις λειτουργικές ανάγκες τους.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στην αποψινή εκδήλωση".

 

cretalive.gr

 

  14 September, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα