Τα «σπάει» η Λεπέν με τους Γερμανούς ακροδεξιούς - Τι αλλαγές μπορεί να φέρει στην Ευρωβουλή

https://www.huffingtonpost.gr/  23 May, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τα «σπάει» η Λεπέν με τους Γερμανούς ακροδεξιούς - Τι αλλαγές μπορεί να φέρει στην Ευρωβουλή

Αποστάσεις από το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας (AFD) λαμβάνει η γαλλική ακροδεξιά, με την Μαρίν Λεπέν να τερματίζει τη συνεργασία της με τους Γερμανούς ομοϊδεάτες της εξαιτίας των δηλώσεων τους για τους Ναζί.

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η ακροδεξιά της Λεπέν, που αναμένεται να σαρώσει καθώς προηγείται με διψήφια διαφορά από το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, δείχνει ότι θέλει να αποστασιοποιηθεί από δηλώσεις και θέσεις που μπορεί να της στοιχίσουν την πρωτιά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόφαση να αποστασιοποιηθούν από το γερμανικό AfD έρχεται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής υποψηφίου του κόμματος Maximilian Krah, σχετικά με τα εγκλήματα των Waffen-SS του ναζιστικού κόμματος στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνέντευξη του στην ιταλική La Repubblica.

Κι όλα αυτά ενώ ο Κραχ βρίσκεται σε δυσμενή θέση μετά τις αποκαλύψεις ότι ο βοηθός του στο ευρωκοινοβούλιο κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν, Λουί Αλιό, δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα συνεργάζεται πλέον με το AfD στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΕ για την Ταυτότητα και τη Δημοκρατία . «Σαφώς δεν έχουμε το ίδιο όραμα για τον κόσμο», είπε σε συνέντευξή του.

Τι αλλαγές θα φέρει στην Ευρωβουλή

Η απόφαση του Εθνικού Μετώπου (RN) να διαχωρίσει της θέση του από το AfD αναμένεται να διχάσει την ακροδεξιά στο ευρωκοινοβούλιο, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να περάσει μπροστά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάτι που προβληματίζει έντονα την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του AfD Ντάνιελ Ταπ αρνήθηκε να σχολιάσει και αναφέρθηκε σε συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος το πρωί της Τετάρτης, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Τα δύο κόμματα έχουν ήδη διαφωνήσει από τις αρχές του χρόνου μετά από αναφορές ότι μέλη του AfD συμμετείχαν σε συνεδρίαση της δεξιάς, όπου συζητήθηκε η απέλαση αιτούντων άσυλο. Μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ της Marine Le Pen και της συναρχηγού του AfD Alice Weidel στο Παρίσι δεν έλυσε τις διαφορές.

Το RN τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να απεικονιστεί ως ένα μετριοπαθές κόμμα που δεν αφήνει περιθώρια για εξτρεμισμούς, βάζοντας την οικονομία και την ευημερία των Γάλλων ψηλά στην ατζέντα.

Παραιτήθηκε ο Μαξιμίλιαν Κρα μετά τις δηλώσεις για τους Ναζί

Μετά τις έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός Γερμανίας, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μαξιμίλιαν Κρα ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ομοσπονδιακό εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.

Ο Κρα είχε δηλώσει στην εφημερίδα La Repubblica ότι «δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι των SS εγκληματίες».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η παραίτησή του πυροδοτήθηκε από τη σύγκρουση της AfD και του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν καθώς η Γερμανική ακροδεξιά επιθυμεί την διατήρηση της συνεργασίας.

Οι σχέσεις των δύο ακροδεξιών κομμάτων είχαν ήδη διαταραχθεί με την αποκάλυψη της συμμετοχής στελεχών της Εναλλακτικής για την Γερμανία στην μυστική συνάντηση του Πότσνταμ τον περασμένο Νοέμβριο με μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων.

Το ιδιωτικό γεύμα που είχαν κατόπιν στο Παρίσι η Μαρίν Λεπέν με την Αλίς Βάιντελ της AfD δεν συνέβαλε τελικά στην εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ εκτιμάται ότι οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Κρα αποτέλεσαν «την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ο Μαξιμίλιαν Κρα, ο οποίος παραμένει υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθώς δεν είναι πλέον εφικτό να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο χωρίς να ακυρωθεί συνολικά η υποψηφιότητα της AfD, υποστήριξε ότι οι «αντικειμενικές και διαφορετικές» δηλώσεις του χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα προκειμένου να ζημιωθεί η AfD και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα εμφανιστεί σε δημόσιες προεκλογικές εκδηλώσεις έως τις 9 Ιουνίου, ξεκαθάρισε.

Ταυτόχρονα ο δεύτερος στη λίστα για τις ευρωεκλογές Πετρ Μπρίστον ελέγχεται από την εισαγγελία ως ύποπτος για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος προερχόμενου από την Ρωσία, με αποτέλεσμα να έχει επίσης αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία της AfD.

 

https://www.huffingtonpost.gr/  23 May, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ