Τα συν και τα πλην των τεσσάρων υποψηφίων της ΝΔ

Σταύρος Παπαντωνίου  06 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Τα συν και τα πλην των τεσσάρων υποψηφίων της ΝΔ

Η ακτινογραφία τους, λίγο πριν την εκκίνηση

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η κούρσα διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας.Βαγγέλης Μειμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η τετράδα που θα διεκδικήσει την ψήφο του «γαλάζιου» κόσμου, στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, ανάλογα με το πότε αποφασίσει η ΚΕΦΕ, να διεξαχθούν οι εκλογές.

Ο κάθε ένας από τους μονομάχους, αφού κατέθεσε τις απαραίτητες 50 υπογραφές , που απαιτεί η διαδικασία, ξεκινάει και με την βούλα τον προεκλογικό αγώνα, έχοντας στη φαρέτρα του πλεονεκτήματα , αλλά και μειονεκτήματα. Πάμε να τα δούμε.

Βαγγέλης Μειμαράκης: Με τον μηχανισμό στο πλευρό του

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης στην επίσημη τοποθέτηση για την υποψηφιότητα του, ξεσπάθωσε κατά πάντων και άφησε αιχμές τόσο για τον Αντώνη Σαμαρά όσο και για τον Απόστολο Τζιτζικώστα. «Υπηρετώ τη ΝΔ από την ημέρα που υπήρχε και στα πάνω της και στα κάτω της. Ήμουν πάντα παρών, πάντα στην πρώτη γραμμή, όπως και αυτό το καλοκαίρι που ανέλαβα την αρχηγία, εις γνώση των δυσκολιών που υπήρχαν, με την κακή ψυχολογία και την οργανωτική διάλυση που υπήρχε" είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως δεν ψάχνουμε αντι- Τσίπρα, αφήνοντας αιχμή για τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης σε αυτή  την προσπάθεια έχει στο πλευρό του μεγάλο κομμάτι των καραμανλικών, αλλά και του μηχανισμού του κόμματος. Το γεγονός ότι έχει διατελέσει και ο ίδιος γραμματέας της παράταξης και είχε «φτιάξει» τότε την δομή πολλών τοπικών, του δίνει το πλεονέκτημα να σηκώσει ο ίδιος το τηλέφωνο και να μιλήσει με όλη την Ελλάδα. Στα στρατηγικά του μειονεκτήματα , είναι πως έχει ήδη χρεωθεί μία ήττα από τον Αλέξη Τσίπρα, με πάνω από 7 μονάδες και αυτό του αφαιρεί δυναμική, από το μεγάλο διακύβευμα που είναι μία νίκη της κεντροδεξιάς , απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο της, που είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Αν φτάνει ο γαλάζιος μηχανισμός για να του δώσει την νίκη αυτό θα φανεί. Όσον αφορά την φρασεολογία του, είναι πάντα στο ίδιο μοτίβο. Πολλοί την θεωρούν παρωχημένη, συσπειρώνει όμως μία μεγάλη μερίδα του παλιού κόσμου της ΝΔ.

 

Απόστολος Τζιτζικώστας: Με όπλο την κοινωνία

Το "πλεονέκτημα" , που θα προτάξει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, είναι η κοινωνία. Έχοντας καταγράψει ήδη μία μεγάλη νίκη απέναντι στο «σύστημα»  και συγκεκριμένα τον Αντώνη Σαμαρά, το 2014, όταν η ΝΔ στήριξε τον Γιάννη Ιωαννίδη και αυτός πήρε 70% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Τζιτζικώστας θέλει να ρίξει όλο το βάρος της καμπάνιας του στην αποδοχή από τον κόσμο και όχι στους πάσης φύσεως μηχανισμούς. Ολόκληρη η προεκλογική του εκστρατεία θα στηριχτεί πάνω σε αυτή την λογική, προσπαθώντας εκτός των άλλων να κάνει το μειονέκτημα του, πλεονέκτημα. Το μειονέκτημα αυτό δεν είναι άλλο , από το γεγονός ότι είναι εξωκοινοβουλευτικός, κάτι που προσπαθούν με κάθε τρόπο αν προτάξουν οι αντίπαλοι του. Με δεδομένο αυτό είναι μονόδρομος για τον περιφερειάρχη να στηριχτεί στην κοινωνία. Στα πλεονεκτήματα του νεαρού πολιτικού, είναι και το γεγονός ότι απευθύνεται σε μικρότερες γενιές, κάτι που για την ΝΔ αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως φάνηκε στις τελευταίες εκλογές, όπου έχασε κατά κράτος την μάχη στις ηλικίες 18-24. Όσον αφορά την τακτική που ακολουθεί φαίνεται πως έχει αδύναμα σημεία, καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις του, πολλές φορές δεν είναι ολοκληρωμένες και έχουν σημαντικά σημεία που δεν καλύπτουν.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στο προσκήνιο

Αυτό που θεωρεί στρατηγικό πλεονέκτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πως έχει και την εμπειρία και την βούληση να κάνει πράξη εκείνο που κατά την άποψη του χρειάζεται περισσότερο από όλα η Ελλάδα: τις μεταρρυθμίσεις. Με την πετυχημένη θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρώην υπουργός θέλει να περάσει το στίγμα του μεταρρυθμιστή και εκείνου του πολιτικού που δεν φοβάται να συγκρουστεί με καθεστηκυίες αντιλήψεις. Σε κάθε δημόσια εμφάνιση του προτάσσει αυτό το χαρακτηριστικό του ,ενώ τονίζει πως θέλει να κριθεί ως «Κυριάκος και όχι ως Μητσοτάκης». Αυτό είναι και το μεγαλύτερο του μειονέκτημα. Σε μια εποχή που λόγω του Αλέξη Τσίπρα, η κοινωνία έχει κάνει στροφή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι από τους τρεις υποψήφιους, το μεγαλύτερο.. τζάκι, καθώς έχει πατέρα πρώην πρωθυπουργό. Το μειονέκτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, ως ευφυής πολιτικός, θέλει να το μετριάσει, χωρίς πάντως να κρύβει την στήριξη που του παρέχει ο Επίτιμος πρόεδρος του κόμματος. Ο δημόσιος λόγος του έχει ξύλινα σημεία, αλλά αυτό μπορεί να είναι από μειονέκτημα, πλεονέκτημα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλει να είναι αρεστός αλλά χρήσιμος, όπως έχει πει πολλές φορές.

 

Άδωνις Γεωργιάδης: ο αυτοδημιούργητος

Είναι σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους, ο άνθρωπος που έχει αγωνιστεί περισσότερο και δεν είναι του κομματικού σωλήνα. Η πορεία της ζωής του, όπου στα 18 του χρόνια έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του και η ανάληψη της ιδιωτικής επιχείρησης του πατέρα του, τον κάνει να ξέρει τι σημαίνει ιδιωτικός τομέας. Στα πολύ αρνητικά του το γεγονός ότι δεν είναι αυθεντικός εκπρόσωπος του κόμματος που θέλει να ηγηθεί, αλλά μίας συνιστώσας του. Ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του και η φρασεολόγια του δεν τον βοηθά να είναι ενωτικός. Κέρδισε ωστόσο αρκετές συμπάθειες , μετά το κόψιμο του από την ΚΕΦΕ, λάθος το οποίο διορθώθηκε μία μέρα μετά.

Πηγή: parapolitika.gr

 

Σταύρος Παπαντωνίου  06 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ