Tα τελευταία σενάρια για το άνοιγμα των γυμναστηρίων

  12 May, 2021 ΑΡΘΡΑ
Tα τελευταία σενάρια για το άνοιγμα των γυμναστηρίων


Μία κρύο… μία ζέστη με τα επόμενα βήματα προς την ελευθερία, είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες προσανατολίζονται οι ειδικοί μετά από εισηγήσεις της κυβέρνησης. Τα τελευταία σενάρια θέλουν να κλειδώνει η υποχρέωση του τεστ για ταξίδια στα νησιά, όπως και το άνοιγμα των γυμναστηρίων αλλά από τις 24 Μαΐου, ωστόσο, φαίνεται πως διατηρείται το mute στη μουσική στα μπαρ και την εστίαση.
Έτσι, μπορεί τα γυμναστήρια να ανοίγουν τις πόρτες τους μία εβδομάδα απ' ό,τι ανέφεραν οι εκτιμήσεις, δηλαδή στις 24 Μαΐου αντί για τις 17 Μαΐου που είχε διαφανεί μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ωστόσο, δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί.

Ειδικότερα, στα γυμναστήρια θα μπορούν να πηγαίνουν όλοι, άσχετα με τον εμβολιασμό, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειάζεται κάποιου είδους απόδειξης ότι δεν έχουν κορονοϊό, μέσω κάποιου τεστ.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά οι οποίες αρχίζουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου, «κλείδωσε» όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η προϋπόθεση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ κορονοϊού (μοριακό, rapid ή self test).
Κατά τις πρώτες ημέρες τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα.

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων

Κάθε άλλο παρά συμφωνούν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων σε όλη τη χώρα με την είσοδο στα γυμναστήρια μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, αναμένουν ακόμη τις επίσημες ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία τους.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες των 2.500 γυμναστηρίων στην Ελλάδα περιμένουν με ανησυχία τη σημερινή απόφαση της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί πως στα γυμναστήρια απασχολούν σχεδόν 42.000 προσωπικό (γυμναστές και βοηθητικό προσωπικό).

Τις πληροφορίες για ενδεχόμενο άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 17 ή στις 24 Μαΐου σχολίασε μιλώντας στο Grtimes ο Δώρος Κλεοβούλου Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη άγνωστο πότε θα επανεκκινήσουν και ότι αναμένονται όλα από την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ότι πολλοί συνάδερφοι του προετοιμάζονται ήδη για το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη Δευτέρα και ελπίζουν ότι θα δημοσιοποιηθούν νωρίς τα αντίστοιχα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να οργανωθούν κατάλληλα.

Δεν θα δεχθούμε τον περιορισμό

Να μην εφαρμοστεί για τα γυμναστήρια ο περιορισμός εισόδου μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ζητά ο κ. Κλεοβούλου.

Όπως λέει, τα σχετικά σενάρια που διακινούνται, δημιουργούν πολλά ερωτήματα, όπως το αν θα ισχύει για όσους έχουν λάβει τη μία ή και τις δύο δόσεις, αν θα ανοίξει και πότε η πλατφόρμα και για τους κάτω των 30 ετών.

«Αν ισχύσει αυτό θα έχουμε πρόβλημα καθώς πολλοί γυμναστές είναι κάτω των 30 και η πλατφόρμα για εκείνους θα ανοίξει από τον Ιούνιο και μετά», σημειώνει ο κ. Κλεοβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με προνόμια που θα απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί εφαρμογή κριτηρίων εμβολιασμού για όσους μπαίνουν στα γυμναστήρια άρχισαν να κυκλοφορούν μετά την αναφορά της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου ότι θα υπάρξουν προνόμια σε όσους εμβολιαστούν. Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έβαλε στοπ σε αυτά τα σενάρια, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ξανασυζητηθεί εφόσον ανοίξουν οι κύκλοι των εμβολίων για όλες τις ομάδες του πληθυσμού αφήνει η κυβέρνηση.

 

  12 May, 2021 ΑΡΘΡΑ