Ταξιδεύοντας στην ονειροφαντασία

mesaralive.gr  28 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ταξιδεύοντας στην ονειροφαντασία

Κάθε φορά που η λογική σταματά, γιατί δεν μπορεί άλλο ν’ αντέξει του κόσμου τα παράλογα, η φαντασία παίρνει θέση για ταξίδια μακρινά, με μάγισσες και πριγκίπισσες. Όταν συνοδοιπόροι σ’ αυτή την ονειροφαντασία είναι μικρά παιδιά, τότε το ταξίδι είναι μαγευτικό με πολύ ενδιαφέρον.

Φεβρουάριος, ο δεύτερος μήνας του έτους - η καρδιά του χειμώνα- κι εμείς θεωρήσαμε σκόπιμο αλλά και αναγκαίο να πετάξουμε για ταξίδια μακρινά μέσω την Ονειροφαντασίας. Ξεκίνησαν λοιπόν [τον περασμένο Φεβρουάριο] οι εκπομπές μας στο ραδιόφωνο της καρδιάς και της ψυχής, τ’ απάνεμο λιμάνι “Εύδιος Λιμήν” στα fm, 101,9 κάθε Σάββατο στις 11.00 το πρωί.

Ο παραμυθάς της αρχαιότητας, ο Αίσωπος, μάς δάνεισε τους διδακτικούς μύθους του και τα ταξίδια μας στην ονειροφαντασία ήταν μαγευτικά, με φωνές παιδιών όπως της Σταυρούλας και του Κωνσταντίνου αλλά και μεγάλων που έχουν διαφυλάξει, ως κόρη οφθαλμού, το παιδί της ψυχής τους όπως η ταλαντούχα Μαρία Βρανάκη.

Είναι παράξενο στ’ αλήθεια να μιλάς για μύθους, ιστορίες και παραμύθια σε μια εποχή απογυμνωμένη από κάθε τι το πνευματικό. Κι όμως, η ανάγκη του ανθρώπου της σύγχρονης εποχής, είναι πολύ μεγάλη για πνευματική τροφή, για ταξίδια σε κόσμους μαγικούς, σε κόσμους που διαφέρουν από τούτον ‘δω, της σκληρής πραγματικότητας.

Αναρωτηθήκαμε ποτέ, έστω για μια στιγμή ποιον δρόμο έχουμε τραβήξει και καλούμεθα να διασχίσουμε και ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός μας; Σ’ ένα δρόμο δίχως σηματοδότηση, δίχως προσανατολισμό; Πόσο πολύ αναζητούμε εκείνες τις όμορφες βεγγέρες κάτω από το έναστρο ουρανό και την όμορφη αφήγηση του παππού για τον μαγικό αυλό….!

Μείναμε μόνοι δυστυχώς σε μια ζωή που συνεχώς σε λάθος δρόμο μας πηγαίνει…!

 

 Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  28 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα