Τελικά ο κορωνοϊός μεταδίδεται ή όχι με τον αέρα;

  15 April, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Τελικά ο κορωνοϊός μεταδίδεται ή όχι με τον αέρα;

Από τότε που εισήλθε στις ζωές μας ο νέος κορωνοϊός, τα ερωτήματα που κατακλύζουν το μυαλό μας είναι πολλά. Ένα από τα βασικά το οποίο ταλανίζει και την επιστημονική κοινότητα, είναι αν ο ιός μεταδίδεται και μέσω αέρα.

Σε πρόσφατο άρθρο στο έγκριτο περιοδικό Nature, με τίτλο «Is the coronavirus airborne? Experts can’t agree», ο Dyani Lewis υποστηρίζει πως τα αποδεικτικά στοιχεία περί αερογενούς μετάδοσης του κορωνοϊού δεν προσφέρουν σαφείς ενδείξεις.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι μέτρα προστασίας για μετάδοση του ιού με τον αέρα θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας αερολύματος, όπως κατά τη διασωλήνωση ασθενούς.

Ωστόσο, επιστήμονες που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, υποστηρίζουν πως η συλλογή επαρκών στοιχείων μπορεί να απαιτεί χρόνο, με αποτέλεσμα να κοστίσει ζωές.

Παράλληλα, σημειώνουν πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει την άποψη ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι δυνατή, εκτός αν πειραματικά στοιχεία το αποκλείσουν, επομένως οι χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και γι’ αυτή την πιθανότητα, μέχρι να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν και τα οποία θα διαλευκάνουν και το παραπάνω βασικό ερώτημα σχετικά με τον κορωνοϊό είναι:

Εάν ο ιός είναι μολυσματικός στα σταγονίδια διαφορετικών μεγεθών
Εάν οι ασθενείς με COVID-19 παράγουν αρκετά αερολύματα με ικανό ιικό φορτίο
Ποια είναι η μολυσματική δόση, καθώς και η απαιτούμενη διάρκεια της έκθεσης για να προκληθεί μόλυνση.
Βεβαίως, ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης αερολύματος που, λόγω του σωστού συνδυασμού της ροής αέρα, της υγρασίας και της θερμοκρασίας, μπορεί να δημιουργήσει μια μολυσματική δόση με την πάροδο του χρόνου, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

 

  15 April, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ