Τέλος χρόνου για το Δώρο Πάσχα: Μέχρι σήμερα η προθεσμία

  12 April, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Τέλος χρόνου για το Δώρο Πάσχα: Μέχρι σήμερα η προθεσμία

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το Δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Όσοι εργοδότες δεν το πράξουν μπορεί να αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις από τον νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το Δώρο Πάσχα θα είναι σημαντικά αυξημένο για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό -λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν λάβει το Δώρο Πάσχα

Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

 

  12 April, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα