Σήμερα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

  24 August, 2020 ΑΡΘΡΑ
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η μερομηνία για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρήσουν μαθητές κι εκπαιδευτικοι.

«Προγραμματίζεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη, με ενισχυμένα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα» είχε αναφέρει πριν απο λίγες ημέρες ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, την Παρασκευή ζήτησε να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να παρατεθούν τα δεδομένα, να αναλυθούν οι αποφάσεις και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση.

Και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η ενημέρωση αυτή την Τρίτη στη μία στη Βουλή, με τους δύο υπουργούς να ενημερώνουν όλα τα κόμματα για την πανδημία του κορονοϊού στους τομείς αρμοδιοτήτων τους. Και εκεί θα συζητηθεί εκτενώς και το άνοιγμα των σχολείων και η πιθανή παράταση μίας εβδομάδας.

"Αν έχουμε πάνω από 300 κρούσματα μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία"

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κοροναϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας.

Ο κ. Τσακρής, σχολιάζοντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».

Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80». 

Προβληματισμός βέβαια υπάρχει στους κύκλους των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη, που όπως επισήμανε, «χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος».

Ερωτηθείς για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε ο ίδιος. Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες» κατέληξε ο καθηγητής.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γώγος στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ: 

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως" επισήμανε ο καθηγητής. Τόνισε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου. 

Τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν οι γονείς και οι μαθητές είναι τα εξής: 

Πώς και πού δηλαδή τα παιδιά θα φορούν μάσκα
Αν θα τη φορούν στα διαλείμματα και πώς οι μαθητές θα κάνουν διάλειμμα.

 

  24 August, 2020 ΑΡΘΡΑ