Θα σπάσει τα...κοντέρ ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο

  15 May, 2020 ΑΡΘΡΑ
Θα σπάσει τα...κοντέρ ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο

«Καμίνι» η Ελλάδα-Έρχονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 150 ετών!

Εξαιρετικά θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, με το θερμόμετρο να ξεπερνά κατά τόπους - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων -  τους 40 - 41 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και νότια Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου. Τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ όχι μόνο σε πανελλαδικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο και Κρήτης και διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκο Μιχαλόπουλο, οι θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν θα είναι ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα για τους καύσωνες που εμφανίζονται στον ελληνικό χώρο.

"Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο μετεωρολογικό σταθμό της Ελλάδας" λέει ο κ. Μιχαλόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. "Έχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα τώρα" και όπως προκύπτει από τη στατιστική τους ανάλυση οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στο διάστημα αυτό δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου. 

Ειδικότερα, ο κ. Μιχαλόπουλος διευκρίνισε ότι τον ενάμιση αυτόν αιώνα, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. "Οπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις για 40-41 βαθμούς Κελσίου, τότε πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών", είπε χαρακτηριστικά.

Τα στατιστικά του Αστεροσκοπείου

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, υψηλές θερμοκρασίες που έχουν φτάσει και ξεπεράσει κατά τι τους 40 βαθμούς Κελσίου, έχουν σημειωθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, στα τέλη όμως του Μαΐου. Μάλιστα, στα Χανιά, στις 25/05/1994 ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

 Η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Άργος και ήταν ίση με 40.2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39.6. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέσα από το πυκνό του δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και θα είναι σε θέση να ενημερώσει με ακρίβεια για τα νέα πιθανά ρεκόρ κατά τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με την πρόγνωση του meteo.gr τις επόμενες ημέρες η ένταση των ανέμων στα πελάγη δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ευθύνεται για τον καύσωνα το lockdown;

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν οι καύσωνες που σημειώνονται οφείλονται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την καραντίνα.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης σημείωσε: "Η πανδημία είχε επιπτώσεις κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Είδαμε μια μείωση της ρύπανσης. Στην Αθήνα ήταν της τάξης 30 με 35% (σ.σ. στο Ηράκλειο σημειώθηκε μείωση ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα). Η μείωση στα αιωρούμενα σωματίδια, ωστόσο, που είναι αυτά που φιλτράρουν την ακτινοβολία, ήταν της τάξης του 10%".

 

  15 May, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα