Θέμα mesaralive.gr: Η διαδρομή για την Τρυπητή είναι ωραία και το.... Φθινόπωρο (φωτο)

mesaralive.gr  30 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Η διαδρομή για την Τρυπητή είναι ωραία και το.... Φθινόπωρο (φωτο)

Μια εκδρομή στη νότια πλευρά του Ηρακλείου δεν μπορεί να μην παρελαμβάνει την επισκεψη στην παραλία της Τρυπητής!

Μια εκδρομη που γίνεται μέσα απο το φαράγγι του Αγιοσαββίτη ποταμού και η οποία καταλήγει σε μια πολύ όμορφη παραλία! Το mesaralive.gr έκανε τη διαδρομη και σας την παρουσιάζει. Καλό θα ήταν να γίνει με τζιπ ή 4Χ4, για να μην ταλαιπωρηθεί το επιβατικο αυτοκίνητο που τυχόν έχετε...

Δείτε στιγμές από τη διαδρομή, στη διάρκεια της οποίας θα σδείτε από αιγοπρόβατα και Πρίνους, μέχρι Σκάρες. Και φυσικά σημεία από τα οποία το τοπίο είναι επιβλητικό και άκρως εντυπωσιακό

Η Τρυπητή 

Η Τρυπητή βρίσκεται 73 χλμ νότια του Ηρακλείου και 12 χλμ ανατολικά του Λέντα, σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζεται στην έξοδο του Στενού Φαραγγιού που διαρρέει ο Αγιοσαββίτης ποταμός. Το όνομα της το παίρνει από την εκκλησία της Παναγίας της Πρωτοσεπτεμβριανής, η οποία είναι κτισμένη μέσα σε σπηλιά στην έξοδο του φαραγγιού. Για να έρθετε ως εδώ υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές, και οι δύο με μακρύ χωματόδρομο. Η πρώτη διαδρομή γίνεται μέσω χωματόδρομου μήκους 6 χλμ που ξεκινάει από το λιμάνι του Λέντα στη Λούτρα και κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζει το ακρωτήριο του Τράφουλα και φτάνει στην Τρυπητή μετά από πολύ τράνταγμα και πολλές εικόνες αυθεντικού άγριου κρητικού τοπίου.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι να οδηγήσετε 9 χλμ από το χωριό Βασιλική της Μεσαράς, στην οποία πάτε μέσω του χωριού Άγιοι Δέκα. Ο χωματόδρομος διασχίζει τα άγρια Αστερούσια Όρη και περνάει αρχικά στο πλάι του απροσπέάστου φαραγγιού του Αγίου Σάββα ή Τρυπητής με τους επιβλητικούς σχηματισμούς και το ελαιοδάσος του Αγίου Σάββα. Κοντά στην παραλία, στην τοποθεσία Στενό Φαράγγι, το φαράγγι γίνεται τόσο στενό που χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο. Αυτό το σημείο, με τα ψηλά τοιχώματα που κοντεύουν να «φιληθούν» πολλά μέτρα πάνω από τα κεφάλια σας, είναι πραγματικά εκπληκτικό και αξίζει να το επισκεφτείτε, ακόμη κι αν έρθετε από τον άλλο δρόμο. 

Όταν φτάσετε στη θάλασσα, θα αντικρύσετε μια μεγάλη ήρεμη ακρογιαλιά, με πεντακάθαρο ψιλό χαλικάκι και σκούρα πράσινα νερά. Στη παραλία υπάρχουν μερικά αλμυρίκια, αρκετά μέτρα από την ακτογραμμή, στα οποία μπορείτε να βρείτε σκιά. Στα δυτικά βρίσκεται το μικρό ακρωτήριο Φύλακας, πάνω στο οποίο υπάρχουν πολλές σπηλιές που δίνουν το όνομά τους στην παραλία της Τρυπητής. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά παρόλα αυτά εδώ υπάρχει μικρή ταβέρνα. Επίσης, ειδικά τον Αύγουστο μαζεύει αρκετούς ντόπιους που  διαμένουν σε αυθαίρετες κατασκευές και τροχόσπιτα που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο, όπως αναφέρει το cretanbeaches.gr από όπου και οι πληροφορίες.

 

mesaralive.gr  30 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα