Θεμα mesaralive.gr: Μία γυναίκα στην Τέχνη

mesaralive.gr  13 July, 2018 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Θεμα mesaralive.gr: Μία γυναίκα στην Τέχνη

Γεννήθηκε, σπούδασε εργάστηκε στην Αθήνα. Αν και είναι πτυχιούχος θετικής κατεύθυνσης ΑΕΙ οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις ανέκαθεν ωθούνταν να βρουν διέξοδο.

Η Καλλιόπη Σπανού, 48 ετών ζει στο Ναύπλιο Αργολίδας.

Γεννήθηκε, σπούδασε εργάστηκε στην Αθήνα. Αν και είναι πτυχιούχος θετικής κατεύθυνσης  ΑΕΙ οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις ανέκαθεν ωθούνταν να βρουν διέξοδο.

Τελικά το έναυσμα δόθηκε ξαφνικά, η τέχνη την κέρδισε και ξεκίνησε να ζωγραφίζει ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας μια καινοτόμο τεχνοτροπία. Παρακολουθώντας εικαστικά σεμινάρια κοντά σε πολύ καταξιωμένους δασκάλους, κατάφερε να προσαρμόσει την τέχνη στις δικές της τεχνικές αναζητήσεις.

Τα έργα της, σε όποιες διαστάσεις και αν είναι αποτυπωμένα σε καμβά, προκαλούν την αναζήτηση και τη διερεύνηση, κυρίως του Εγώ, με έντονα χρώματα και ακανόνιστες πινελιές που οδηγούν τον παρατηρητή να ταυτιστεί με το έργο. Πολλές οι εκθέσεις της αλλά τώρα ανοίγει τα φτερά της με το μοναδικό ταλέντο της στη Γαλλία.

"Οι Αγγελικές Εκφράσεις του Ασυνείδητου".

Ατομική έκθεση της Καλλιόπης Σπανού στο Aspet της Γαλλίας, στα Πυρηναία Όρη, με την πρωτότυπη , ιδιαίτερη τεχνοτροπία της αποτυπώνει στον καμβά έννοιες, μηνύματα, συναισθήματα, πλήθος προτάσεων που ανασύρει από το ασυνείδητο. Με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό προκαλεί τον θεατή να ταυτιστεί και να βρει δικά του βιώματα. Ο γκαλερίστας Pierre Chiausa  γεμίσει τη γκαλερί του με τα έντονα χρώματα των μεγάλων διαστάσεων έργων της και η Ελλάδα θα ταξιδέψει μαζί της στη Γαλλία.

Τι είναι το "Ασυνείδητο";

Αν και ο Σίγκμουντ Φρόυντ δεν ανακάλυψε για πρώτη φορά το ασυνείδητο, συνέβαλε ουσιαστικά στην μελέτη του. Κατά την περίοδο του 19ου αιώνα η επικρατούσα πεποίθηση ήταν θετικιστικής κατεύθυνσης, υπήρχε δηλαδή η άποψη πως ο άνθρωπος μπορούσε να ελέγξει με τη λογική τη συμπεριφορά του και τη σχέση του με τον κόσμο. Ο Φρόυντ πρότεινε ουσιαστικά πως αυτή η θέση είναι μία αυταπάτη καθώς οι άνθρωποι δρουν συχνά για λόγους που δεν άπτονται των συνειδητών σκέψεων τους, καθώς το ασυνείδητο μπορεί να αποτελεί την πηγή των ανθρώπινων κινήτρων. Ο Φρόυντ προέκτεινε τη θεωρία του μελετώντας συστηματικά τα όνειρα, τα οποία αποκάλεσε και τον «βασιλικό δρόμο προς το ασυνείδητο», θεωρώντας τα ως το καλύτερο δείγμα πεδίου δράσης του ασυνειδήτου.

Τα μηνύματα ωστόσο που πηγάζουν από μιαν αντίθεση στο συνειδητό και το ασυνείδητο θα θέλουν πιθανώς μια "αποκρυπτογράφηση" και ο ψυχαναλυτής είναι αυτός, ο οποίος θα αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα αυτά και θα τα παρουσιάσει στο άτομο.

Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν και η εικαστικός κα Σπανού θα ξεναγήσει τους αναγνώστες των έργων της να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα του κάθε έργου της και ίσως μετά από αυτή την πρώτη προέκταση της απεικόνισης του ασυνείδητου να βρεθούν στα μονοπάτια της δικής τους αναζήτησης. Αυτό είναι  εξάλλου και το ζητούμενο.

Η εικαστικός με ιδιαίτερη ευαισθησία για την ψυχοσύνθεση του ατόμου και την αέναη αναζήτησή του στα υπαρξιακά του προβλήματα, δίνει έμφαση στα χρώματα που αναδύονται από το υποσυνείδητο σε μια καλλιτεχνική προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων στα αιώνια ερωτήματα. 

Εύα Καπελλάκη Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell' Universita' degli studi di Napoli 'Federico II"].

 

mesaralive.gr  13 July, 2018 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα