Θέμα mesaralive.gr: O Γ. Βιτώρος στη Μεσαρά, περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια της Παράδοσης (φωτο)

mesaralive.gr  16 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: O Γ. Βιτώρος στη Μεσαρά, περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια της Παράδοσης (φωτο)

Ακούραστος γητευτής ψυχών ο Γιώργος Βιτώρος

Ακούραστος γητευτής ψυχών ο Γιώργος Βιτώρος, δίχως περισσά φκιασίδια για ν' αρέσει, χρόνια τώρα ανεβαίνει στο μονοπάτι της παράδοσης έχοντας συνοδοιπόρους μουσικούς, μαντιναδολόγους, ποιητές ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και φωτισμένους ανθρώπους της εκκλησίας.

Στο κάθε κάλεσμα της παράδοσης - της ιστορίας θα έλεγα, εκείνος είναι μπροστάρης. Γιατί ο προικισμένος τούτος άνθρωπος καταγράφει τη μουσική ιστορία του τόπου μας, τον πολιτισμό μας ακούραστα και καρτερικά. Είναι σαν το πουλί που ψάχνει με υπομονή το ψίχουλο για να θραφεί και να θρέψει τα παιδιά του. Σαν εκείνος πειστεί για το καλό, κάνει χιλιόμετρα για να το συναντήσει και να το καταγράψει  για να το μεταδώσει τώρα πια από τη συχνότητα της τηλεόρασης "Νέα Τηλεόραση".

Μια τέτοια καταγραφή έκανε τον περασμένο Φλεβάρη στο κέντρο "Στροφή" στο Σίβα Φαιστού στην πρώτη παρουσίαση του cd για τον "Ξωπατέρα" και μια επόμενη με την τηλεοπτική κάμερα και τους ακούραστους αλλά πάντα πρόθυμους και χαμογελαστούς βοηθούς του, στο μοναστήρι της Οδηγήτριας - στον τόπο του μαρτυρίου του Ξώπαπα!
Τώρα, την Πέμπτη στις 19 Ιουλίου την παραμονή του προφήτη Ηλία πάλι εδώ στον τόπο μας αφηγητής της ιστορίας για να μας υπενθυμίζει το χρέος μας,  την κρυφή άγραφη - ηθική υποχρέωση της θύμησης και της εξιστόρησης. 
 
 

Εύα Καπελλάκη - Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell' Universita' degli studi di Napoli "Federico II"

 

mesaralive.gr  16 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ