Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή (17/7) τα καταστήματα

  13 July, 2022 ΑΡΘΡΑ
Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή (17/7) τα καταστήματα

Οι θερινές εκπτώσεις έκαναν πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Ιουλίου με τα εμπορικά καταστήματα να προσδοκούν σε τόνωση της κίνησης και του τζίρου και τους καταναλωτές να αναζητούν τις καλύτερες τιμές και ευκαιρίες για αγορές.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 17 Ιουλίου 2022.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Στις αγορές που θα κάνουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται με έκπτωση. Δηλαδή τόσο της παλαιάς όσο και της νέας, μειωμένης.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).
Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν σε προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής. Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη σχετική πινακίδα. Τα προϊόντα πρέπει να αναγράφουν και την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των προϊόντων, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται. Οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
Σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος τους. Δηλαδή «από …. % έως …. %».
Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

 

  13 July, 2022 ΑΡΘΡΑ