Θερμίδες: Αυτή είναι η ιδανική ώρα να γυμναστείτε για να τις «κάψετε»

  13 April, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Θερμίδες: Αυτή είναι η ιδανική ώρα να γυμναστείτε για να τις «κάψετε»

Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ; Υπάρχει η κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες, να κρατήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο και να προστατεύσουμε περισσότερο την υγεία της καρδιάς;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δηλώνουν πως υπάρχει. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη μελέτη στην οποία εξέτασαν τις ρουτίνες προπόνησης 30.000 παχύσαρκων ατόμων σε διάστημα 8 ετών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα άτομα που ασκούνταν μετά τις 6 το απόγευμα είχαν 61% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου. Όσοι ασκούνταν πρωινές ώρες φάνηκε να έχουν το μισό περίπου όφελος- 33% λιγότερες πιθανότητες θανάτου και 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων δεν περιοριζόταν στην άσκηση, αλλά περιελάμβανε και απλές ενέργειες όπως το καθημερινό περπάτημα και το καθάρισμα του σπιτιού.

«Η εν λόγω μελέτη υποδηλώνει ότι ο χρόνος της σωματικής δραστηριότητας παίζει ρόλο στη διαχείριση της παχυσαρκίας και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2», δήλωσαν οι επικεφαλής συγγραφείς.

«Η άσκηση δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη λύση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αλλά η έρευνα προτείνει ότι οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τη σωματική τους δραστηριότητα τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας θα μπορούσαν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά ορισμένους κινδύνους για την υγεία όπως το επιπλέον βάρος», υπογράμμισαν οι ίδιοι.

 

Απογευματινή προπόνηση και θερμίδες

Οι συγγραφείς της μελέτης έδωσαν κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τα παραπάνω ευρήματα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι συχνά υψηλότερα πιο αργά μέσα στη μέρα και οι μυς το χρησιμοποιούν ως καύσιμο. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε περισσότερη ενέργεια και υπάρχει αύξηση στις θερμίδες που «καίμε».

Μακροπρόθεσμα, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η άσκηση αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι έχουν αποκαλύψει προηγούμενες μελέτες

Προηγούμενη έρευνα από Ιάπωνες και Ολλανδούς ερευνητές είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ευαισθησίας στην ινσουλίνη και επομένως τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση τέτοιες ώρες μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να μειώσει τις συναισθηματικές διατροφικές συμπεριφορές.

Τι είναι καλό να προσέξετε

Η άσκηση αργά τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, μπορείτε να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα κάνοντας μια ελαφριά ή μέτριας έντασης προπόνηση και δίνοντας στον εαυτό σας χρόνο για χαλάρωση μετά.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ιδανικότερη ώρα της ημέρας για να γυμναστεί κανείς διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το πρόγραμμα της εργασίας σας, τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ενέργειας και η ώρα ύπνου παίζουν, μεταξύ άλλων, το ρόλο τους. Η νυχτερινή προπόνηση είναι συχνά πιο βολική για τους πολυάσχολους. Όπως και να έχει όμως, είναι πάντα σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζετε τη fitness ρουτίνα σας στις ανάγκες του.

 

  13 April, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα